Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes

.konyvesblog. | 2013. január 18. |

A
Kondor Vilmos: Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes

Agave, 2012, 224 oldal, 2533 HUF.

ELSŐ MONDAT: „Gordonnak arra volt csak ideje – meg ereje –, hogy feltápászkodjon a földről, máris érkezett a következő ütés.”

Olvass bele!

Nemcsak az olvasók, úgy látszik, Kondor Vilmos is nehezen szakad el a magyarok kedvenc zsurnalisztájától. Mint minden fikciós hősnek, Gordon Zsigmondnak is jár az eredettörténet. Ha nem is kapunk nagy ívű fejlődéstörténetet, néhány rövid sztori erejéig bepillanthatunk abba az időbe, amikor Gordon még nem az a kiábrándult, szófukar, mégis idealista hős volt, hanem feltörekvő bűnügyi újságíró, aki éjszaka divatos budapesti mulatókban lumpol, gáláns kalandokba bonyolódik, és persze csak úgy mellékesen billenti helyre időről időre az erkölcsi világrendet. Az öt novellát és egy kisregénynyi terjedelmű elbeszélést tartalmazó prózakötet azokat az epizódokat gyűjti össze, amelyek értékes adalékul szolgálnak ugyan Gordon történetéhez, a kissé komorabb hangulatú regényekből azonban talán kilógtak volna. Kellemes meglepetés, hogy Kondor a novellával is jól bánik, mi több, technikásan, arányérzékkel megírt, feszes, jó humorú történetekkel van dolgunk. A kötet írásai a 20-as évek elejétől (Gordon philadelphiai tartózkodásától) a Budapest noir utáni évig (1937) villantanak fel egy-egy érdekesebb bűnesetet, miközben Kondor újfent tobzódik kedvenc témáiban: a profi bűnügyi újságírás hőskorában, a korabeli populáris kultúrában, és ugyanazzal a biztos kézzel vezet végig bennünket a régi Budapest utcáin, mint korábbi köteteiben. Eközben tanúi lehetünk Gordon és Krisztina megismerkedésének, és újra üdvözölhetünk néhány régi ismerőst, a boncteremben hurkát falatozó Pazár doktort, a néhai jó barátot, Gellért Vladimirt és a tökéletes állagú birsalmasajt receptjén kísérletező Mór tatát. 

Szerző: Falvai Mátyás

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.