Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes

.konyvesblog. | 2013. január 18. |

A
Kondor Vilmos: Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes

Agave, 2012, 224 oldal, 2533 HUF.

ELSŐ MONDAT: „Gordonnak arra volt csak ideje – meg ereje –, hogy feltápászkodjon a földről, máris érkezett a következő ütés.”

Olvass bele!

Nemcsak az olvasók, úgy látszik, Kondor Vilmos is nehezen szakad el a magyarok kedvenc zsurnalisztájától. Mint minden fikciós hősnek, Gordon Zsigmondnak is jár az eredettörténet. Ha nem is kapunk nagy ívű fejlődéstörténetet, néhány rövid sztori erejéig bepillanthatunk abba az időbe, amikor Gordon még nem az a kiábrándult, szófukar, mégis idealista hős volt, hanem feltörekvő bűnügyi újságíró, aki éjszaka divatos budapesti mulatókban lumpol, gáláns kalandokba bonyolódik, és persze csak úgy mellékesen billenti helyre időről időre az erkölcsi világrendet. Az öt novellát és egy kisregénynyi terjedelmű elbeszélést tartalmazó prózakötet azokat az epizódokat gyűjti össze, amelyek értékes adalékul szolgálnak ugyan Gordon történetéhez, a kissé komorabb hangulatú regényekből azonban talán kilógtak volna. Kellemes meglepetés, hogy Kondor a novellával is jól bánik, mi több, technikásan, arányérzékkel megírt, feszes, jó humorú történetekkel van dolgunk. A kötet írásai a 20-as évek elejétől (Gordon philadelphiai tartózkodásától) a Budapest noir utáni évig (1937) villantanak fel egy-egy érdekesebb bűnesetet, miközben Kondor újfent tobzódik kedvenc témáiban: a profi bűnügyi újságírás hőskorában, a korabeli populáris kultúrában, és ugyanazzal a biztos kézzel vezet végig bennünket a régi Budapest utcáin, mint korábbi köteteiben. Eközben tanúi lehetünk Gordon és Krisztina megismerkedésének, és újra üdvözölhetünk néhány régi ismerőst, a boncteremben hurkát falatozó Pazár doktort, a néhai jó barátot, Gellért Vladimirt és a tökéletes állagú birsalmasajt receptjén kísérletező Mór tatát. 

Szerző: Falvai Mátyás

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.