Kondor Vilmos: Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes (novella!)

.konyvesblog. | 2012. november 26. |

Kondor Vilmos: Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes

Agave Könyvek, Budapest, 2012, 224 oldal, 2348 Ft

Az 1920 és 1937 között játszódó történetekben felbukkannak árverési hiénák, elvetemült gyilkosok, piti tolvajok, szerencsétlen mackósok, nyomozónak állt kézikocsisok, eltökélt detektívek, nyomorult cselédek, elégedett pincelebuj-tulajdonosnők, szemtelen cutrágerek és becsületes trógerek - két dolog közös bennük. Budapest, a város, és Gordon Zsigmond, az újságíró, aki Amerikában nyomozott először, aztán Pestre költözött 1930-ban és írt mindenről, ami a bűnnel kapcsolatos. Bűnösökről, áldozatokról, ártatlanokról, gyilkosokról, azokról, akik másoktól loptak és azokról, akik magukkal végeztek, és mindvégig egy dolog érdekelte csupán: az igazság. Mert a jelek szerint ezzel rajta kívül nem túl sokan foglalkoztak.

Kondor Vilmos, „a magyar krimi megalapozója", novelláskötetében négy, eddig már megjelent írás mellett helyet kapott egy új elbeszélés, valamint egy erre az alkalomra írt kisregény is.

Kondor Vilmos 1954-ben született, tanulmányait Szegeden kezdte, majd a párizsi Sorbonne-on folyatta, ahonnan végül vegyészmérnöki diplomával tért haza. Jelenleg egy nyugat-magyarországi városban tanít matematikát és fizikát középiskolás diákoknak. Kondor Vilmos első regénye, a Budapest Noir 2008-ban jelent meg az Agave gondozásában, folytatása, a Bűnös Budapest 2009-ben, A budapesti kém 2010-ben, a Budapest romokban pedig 2011-ben látott napvilágot. A sorozat a Budapest novemberben című kötettel 2012. nyarán ért véget. Gordon Zsigmond kalandjait már hét nyelven, kéttucat országban olvashatják a krimirajongók.

KONDOR VILMOS - A NYAVALYA TUDJA