Lucky Luke, a bandita

Wostry Ferenc | 2009. április 17. |

A
Goscinny: Lucky Luke 9, A karaván - Lucky Luke 10, A Daltonok szökésben

Pesti könyvkiadó

A Pesti könyvkiadó töretlenül, bár a gazdasági szuperválság elkerülhetetlen velejárójaként némileg módosított áron folytatja a Lucky Luke-sorozat kiadását, hála Jahvénak. Létezik hogy beteljesül egyik gyerekkori álmom, és a polcomon ott lesz a teljes Lucky Luke, magyarul? Már csak évek kérdése (hosszú évek kérdése), és megtudom. A másik gyerekkori álmom Kim Basinger, de az meg má’ hogy néz ki, hagyjuk…

A legújabb kötetek két korai történetet tartalmaznak, a Karaván 1964-es, a Daltonok szökésben 1960-as. Utóbbi szinte minden LL-gyűjtőnek megvan, aki annak idején vásárolta a nyolcvanas évek végén Újvidékről felimportált magyarnyelvű kiadásokat. A Pesti könyv verziója természetesen ezerszer jobb kivitelezésű, már csak ezért is érdemes upgrade-elni.

A Karaván-ban Goscinny az egyik legelhasználtabb westerntoposzba, a kontinenst átszelő telepesek kocsikaravánjának kalandjaiba lehel új életet/figurázza azt ki. Két héttel a Véres délkörök elovasása után, némi szkepticizmussal viszonyultam Luke és a védelme alatt álló kalandorok sztorijához: túlságosan is tisztában voltam azzal, hogy valójában mi történne a csapatnyi telepessel, ha indiánok kezébe kerülnének… De tojni a realitásra, ez itt egy könnyed, vicces és megérdemelten klasszikussá lett képregény, amely ugyan némileg a leghíresebb Lucky Luke-történet, a 68-as Postakocsi előfutárának hat, alapötletéből adódóan, ám az író zsenialitásának köszönhetjük, hogy az átfedés egyáltalán nem egyértelmű.

A Daltonok szökésben valószinűleg a legjobb Dalton-sztori az összes közül, mondom ezt úgy, hogy egyáltalán nem vagyok a banditafivérek rajongója, az olyan LL-füzeteket preferálom, amelyek nem őróluk szólnak. Viszont Goscinny egy zseni volt, nem mintha ezt éppen nekem kellene bizonygatnom, mindenesetre ez ennek a füzetnek az olvastán is bizonyossá válhat a kétkedőknek: a leghétköznapibb szituációkból is páratlan ügyességgel csihol fantáziadús poént. A Daltonok ezúttal használni kezdik azt a kis eszüket, ami van, és megfordítják a lapjárást: szarkeverésük hatására a fél vadnyugat banditának kezdi hinni Lucky Luke-ot, aki kénytelen belemenni a játékba…

A sorozat tizenegyedik kötete az áprilisi képregény-kiállításra jelenik meg.
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.