Ilyen lett az új kis herceg

Wostry Ferenc | 2009. november 16. |

A
Antoine de Saint-Exupéry és Joann Sfar: A kis herceg

Vad Virágok Könyvműhely, 2009.

 

Gyönyörű ez a nagyalakú képregényalbum, ráadásul masszív, súlya van, gravitasa. Mondanám, hogy az év gyerekkönyve - nem csak gyerekeknek - de mivel gőzöm sincs egyébként a hazai gyerekkönyv-kiadásról, túlzás lenne. Ettől függetlenül nem tartom lehetetlennek.

Egyből fórral indul, egy remekművön alapszik. Saint-Exupéry magnum opusza olyan réteges, a befogadót többféle asszociációra buzdító csúcsteljesítmény, amelyet a saját területén maximum Roald Dahl tud überelni. Az ünnepelt francia képregényművész, Sfar képes a metaforatömeget, amely Saint-Exupéry eredetijét alkotja, a saját adaptációjában benne tartani, és rajzaival, képei időzítésének eleganciájával ha nem is hozzátenni, de egyfajta saját interpretációt papírra vetni.

És ezek a képek szenzációsak. Sfar a maga szálkás, részletes, naív stílusával éppen a megfelelő ember a feladatra. A gyerekszemeknek bizonyára kedves, gyönyörű, erős színekkel megfestett történet mélyéről egyfajta ideges vibrálás árad, épp az a szívbemarkoló egzisztencialista bizonytalanság, amely Saint-Exupéry eredetijének lényegét is adta.

Az a rózsakurva, a tüskéivel... Az kell.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.