Jön Don Winslow új drogháborús regénye

.konyvesblog. | 2012. szeptember 26. |

Don_Winslow_Vadallatok_b1_72dpi.jpgOktóber 4-én jelenik meg Don Winslow A gandzsa urai című regénye, amely a nagysikerű Vadállatok (korábban: Barbár állatok) előzménykönyve. Szintén azon a napon debütál a hazai mozikban a Vadállatok filmadaptációja Oliver Stone rendezésében, a főszerepekben pedig Taylor Kitsch, Aaron Johnson, Blake Lively, John Travolta, Salma Hayek, Benicio Del Toro és Emile Hirsch lesz látható. A film bemutatása alkalmából az Agave újra kiadja a Vadállatokat. 

A múlt hét végén Budapestre látogató Oliver Stone filmíró mesterkurzust tartott a Puskin moziban, ahol a Vadállatok (Savages) is premier előtt bemutatásra került. A vetítés után Stone elmondta, hogy Don Winslow-val és Shane Salernoval vitték színre Winslow regényét. "Stone saját pénzből fejlesztette a forgatókönyvet, hogy megóvja a stúdióktól („az ő ízlésüknek mi túl kemények vagyunk"), végül 45 millió dollárból leforgatta. A legfontosabb változás a könyvhöz képest – a közönség részéről pedig vita tárgya – a dupla befejezés. „Winslow romantikus alkat, Butch Cassidys finálét írt. Én realista vagyok, nem hittem el a befejezést, ezért újraírtam." Romantika – realizmus: Tarantinóval is itt vált el a világnézetük. „Vannak, akik szerint a Vadállatok marihuána-reklámfilm – reagál Stone egy kérdésre. – Igaz, hogy a szereplők füveznek, kokóznak, de nincs a filmben addiktív viselkedés. Azért drogoznak, hogy legyen energiájuk, hogy jól érezzék magukat. A filmjeimben nincsenek drogfüggők – kivéve talán Tony Montanát, aki A sebhelyesarcú fináléjában belefejel egy tálca kokainba." Stone maga 1982-ben, A sebhelyesarcú forgatásán szokott le a kokainról." - A Filmhun elolvasható a mesterkurzusról készült teljes beszámoló, itt pedig videón is megnézhető, hogyan válaszolt Oliver Stone a közönség kérdéseire.

Don_Winslow_A_gandzsa_urai_b1_72dpi.jpgA Vadállatok cselekménye Kaliforniában indul, ahol a két fiatal marihuánatermesztő Chon és Ben az élet császárának tartja magát. Mindenük megvan, ami csak kellhet: csajok, fű, napfény. Ám egy napon kapnak egy videoüzenetet a Baja Kartelltől. A felvételen éppen hét drogkereskedőt fejeznek le. Az üzenet világos: vagy rajtunk keresztül értékesítitek a füveteket, vagy... Ben és Chon igyekeznek ellenállni, de a kartell elrabolja O-t, gyönyörű és szexis csajukat, a váltságdíj pedig húszmillió dollár. Eközben a kartell feje, Elena Lauter véres akciókban számol le riválisaival, majd Ben és Chon olyan ajánlatot tesz neki, amit nem utasíthat vissza. Emberek hullnak, akár a legyek, Ben és Chon pedig merész tervet agyal ki, amelynek eredményeként nemcsak O-t kapják vissza, hanem pénzüknél is lesznek. 

Don Winslow magyarul megjelenő új regénye a Gandzsa urai pedig a Vadállatok előzményeit meséli el. Kiderül belőle, hogy amellett, hogy Ben, Chon és O folyamatosan küzdenek a kegyetlen drogbárókkal és a korrupt rendőrökkel, rájönnek, hogy a jövőjük elemi szinten fonódott össze szüleik múltjával. A két generáció állandóan egymásnak ütközik, és egyik oldal sem ússza meg sérülések nélkül, hogy aztán Bennek, Chonnak és O-nak a történet végén választania kelljen családjuk és egymás iránti hűségük között. 

Az 1953-ban született Don Winslow a drogháború egyik világszinten ismert és elismert krónikása lett az utóbbi években. Regényeiről és kalandos életútjáról itt írtunk bővebben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.