Játszd újra, Diane

barraban | 2013. január 16. |

A
Diane Keaton: Játszd újra, Diane, Fordította: Béresi Csilla

Kossuth Kiadó, 2012, 331. o., 2990 Ft

Első mondat: „Anyu kedvelte a bölcs mondásokat, idézeteket, szlogeneket.”

Diane Keaton tollat fogott, de nem azért, hogy cukorba mártott sorokkal rejtse el valódi énjét a nyilvánosság elől. Csillogó-villogó sztárönéletrajz helyett családtörténetet írt: az Annie Hallban felskiccelt szülők, nagyszülők, testvérek életének és halálának krónikáját vetette papírra. A szerkesztés sem illik egy szokványos filmcsillagegotriphez: Keaton Alzheimer-kórban meghalt édesanyja leveleit, naplórészleteit keverte saját visszaemlékezéseivel, így két túlérzékeny, önbizalomhiányos művészlélek életpályáját ismerhetjük meg egyszerre.

Dorothy Hall rengeteget írt és festett, de csakis asztalfiókja számára, a külvilág szemében megmaradt egyszerű háziasszonynak. Lányát ugyan szárnyára kapta a világhír, szorongásai, kételyei, levetkőzhetetlen neurózisa azonban egész életén át elkísérték (töredelmesen vall bulimiás múltjáról, és sokat töpreng halálról, leépülésről). A kötet nem egy saját szobrát buzgón ácsoló híresség, hanem egy szerény és gondolkodó ember portréja, aki sikereit kritikusan és mértékkel kezeli, aki szomorúan nyugtázza, hogy igazi társát – Woody Allen, Warren Beatty és Al Pacino szerelme ellenére – soha nem találta meg, de ötven fölött mégis élete késői értelmére lelt két gyerek örökbefogadásával. A Játszd újra, Diane könyvvé gyúrt vallomás az édesanyához, egyben melankolikus elmélkedések gyűjteménye művészetről, önkeresésről és végső kiteljesedésről. Nemcsak a Woody Allen-filmek híveit fogja felcsigázni, hanem mindenkit, aki jól megírt, érzékeny emberi történetekre vágyik.

A cikk megjelent a Könyves Magazon 5. számában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.