Fiatalok, szerelmesek, rákosak - Már a mozikban John Green kulttörténete

.konyvesblog. | 2014. június 11. |

John Green: Csillagainkban a hiba, fordította: Bihari György

Gabo Kiadó, 2014, 269 oldal, 2542 HUF

A Csillagainkban a hiba az utóbbi évek egyik legnépszerűbb ifjúsági regénye, a John Green bestselleréből készült filmet pedig néhány napja már a hazai mozik is játsszák. A regény és film körüli felhajtást mi sem jellemzi jobban, minthogy a rajongók zsinórban állnak elő a történet szereplőit ábrázoló, vagy a sztori kulcsmondatait megörökítő használati tárgyakkal. A Flavorwire összeszedte a legfurábbakat, melyek között akad telefontok, műköröm, kispárna, magassarkú cipő és borospohár is.

Miről szól a regény? „A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni.”

John Green még diákként egy gyermekkórházban dolgozott, ottani élményei nagyban hatottak rá a Csillagainkban a hiba megírásakor. Szerinte a súlyos betegeket gyakran olyan emberekként ábrázolják, akiket a szenvedés jobbá tesz, de Green kerülni akarta az efféle közhelyeket, és szereplői olyan fiatalok, akik krónikus betegségük ellenére is úgy viselkednek, mint bármelyik hétköznapi kortársuk. Greennek jóbarátja volt egy Esther Earl nevű lány is, aki 16 éves volt mindössze, amikor meghalt pajzsmirigyrákban; az ő személye is inspirálólag hatott a szerzőre.

A Csillagainkban a hiba filmváltozatát a múlt héten mutatták be az Egyesült Államokban, ahol jobban nyitott, mint Tom Cruise akciófilmje, A holnap határa. A főszereplő tiniket Shailene Woodley és Ansel Elgort alakítja (utóbbi például már a Carrie-ben is játszott). A filmben egy rövid cameo erejéig eredetileg szerepet kapott maga a szerző is, de John Green legnagyobb megkönnyebbülésére a végleges verzióból kivágták a jelenetet.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!