Kisleányból nagyleány lesz

Wostry Ferenc | 2009. május 29. |

Essential X-MEN

Volume 2. 512 oldal, Marvel Comics, 2002


Az amerikai képregény felnövését általában a nyolcvanas évek közepétől számítják, amikor Allan Moore előállt a Watchmen-nel, illetve Miller összerittyentette a fantasztikus Dark Knight Returns-t (jut eszembe, utóbbi mikor jelenik már meg magyarul?) Magam is sokáig osztottam azt a nézetet, hogyaszongya ők ketten felelősek a képregényhősök pszichológiájának komplexebbé, történeteik sötétebbé tételéért. Mekkorát tévedtem! Bár az X-Mennek csak az utóbbi években lettem rajongója (elárulom: mára fanatikus), még én is hallottam hírét, a hőskorban Chris Claremont micsoda elképesztő sztorikkal alapozta meg a szériát, pontosabban adott neki a hetvenes évek végén új életet, a hatvanas években ugyanis a mutánsok szagája enyhén szólva kornyadozott, eladásügyileg. Én voltam a legjobban meglepődve, tapasztalván, Claremont – Moore-t és Millert jóval megelőzve – micsoda újító hévvel hoz be angst-ot, pszichoszexuális elemeket és kismillió, a képregény világától eladdig teljesen idegen motívumot az amerikai mainstreambe.

A Marvel un. essential-kötetekbe gyűjti a hőskorból származó, mára, eredeti füzetes formájukban csak nagy összegekért beszerezhető történeteket. Az Essential X-Mennek ez a második kötete az Uncanny X-Men 24 füzetét reprinteli (a 120-astól a 144-esig), fekete fehér formában, occsó papíron, mégis, ritka hogy ennyire elégedett legyen az ember azzal a minőséggel és mennyiséggel, amit a pénzéért kap. Ezen az 512 oldalon szó szerint az amerikai mainstream képregény a felnőttkor felé megtett lépéseit követhetjük nyomon (nem állítom, hogy *első* lépéseit, mert aknamunka folyt korábban is, de a történetmesélés minőségi szintjének emelésére tett ilyetén fókuszált kísérlet addig ritka volt.)

A Vol. 2. tartalmazza többek között azt a két sztorit, amelyek mai napig a két legjobb X-Men történetnek számítanak: az un. Sötét Főnix-szagát és az Eljövendő múlt napjait (a kilencvenes évek elején mindkettő megjelent magyarul, folytatásokban.) A Sötét Főnix-szagáben a telepata Jean Grey-t egy kozmikus, isteni hatalom, a fékezhetetlen Főnix-erő szállja meg, és a lányból szó szerint világok elpusztítója lesz. Az emberek űrbéli, idegen fajokkal fognak össze a megfékezésére, és az X-Mennek szembe kell néznie a ténnyel: lehet hogy nekik maguknak kell az egykori kedves Jean-t elpusztítaniuk…

Amellett, hogy Claremont mesterien hozza az epikát, a galaktikus méretű fenyegetés szinte érezhető, és a végkifejlet tragikus volta azoknak, akik valamennyire is tisztában vannak ezeknek a figuráknak az előtörténetével, megrázó. Ami viszont valóban zseniális, ahogy ezen a hatalmas léptékű történeten keresztül végigviszi a metaforát: a Főnix-erő, az addig ártalmatlan jólányból szexualitástól fűtött, bolygózabáló dominatrixot varázsoló hatalom maga a nővé válás, ami éket ver a csapat tagjai közé, sőt a világmindenség szövetét is széjjelszaggatja. Hogy hogyan viszonyul mindehhez Claremont, hogyan vélekedik a másik nemről: a szemünk előtt bontakozik ki egy alkotó pszichológiája.

Az Eljövendő múlt napjai már visszafogottabb, bár hosszú távon ugyanolyan jelentőségű történet. A jövőből érkező középkorú Kitty Pride egy szörnyűséges, mutánsgyilkos antiutópiával riogatja az X-Ment, akiknek, hogy a jövőt megváltoztathassák (jó, tudom, paradoxon, hagyjuk), meg kell menteniük egy mutánsellenes, véresszájú szenátor életét. Hogy sikerül-e nekik, az kiderül a könyvből, és hogy érnek-e vele valamit, azt harminc év continuity sem tudta egyelőre eldönteni…
De ezen a két mérföldkövön kívül is tele van a kötet emlékezetes sztorikkal. Kitty Pride itt bukkan fel először (még a fiatal, tini énje), az X-men ezeknek az összegyűjtött füzeteknek az egyikében harcol meg a kanadai szupercsapattal, az Alpha Flight-tal illetve a Pokoltűz klubbal (amely háború a Sötét Főnix-szagába torkollik), küzdik végig magukat Murderworld-ön és vívnak életre-halálra menő harcot a realitást kénye-kedve szerint hajlítgató Proteusszal.

A kötet olvasása során realizálódik az emberben: Claremont joggal lett élő legenda, bűntársa, a rajzoló John Byrne pedig a maga területén ugyanakkora zseni. Egy szenzációs páros popkulturális mérföldköveit tartalmazza az Essential X-Men második kötete.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.