Boszorkánypilóták, vízitündérek és gőzhajtású robotok az év fantasy- és sci-fi novelláiban

.konyvesblog. | 2016. december 22. |

A szerkesztői munkájáért többszörös díjnyertes Jonathan Strahan már tíz éve rendezi kötetbe az év legkiemelkedőbb elbeszéléseit, ugyanakkor Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016 című kötete az első olyan, ami magyarul is megjelenik. Strahan a könyvet alkotó novellákat meglehetősen széles körből válogatta: van itt steampunk fantasy, disztópia, tündérmese, vámpír- és kísértettörténet, hard sci-fi és posztapokaliptikus elbeszélés is. Az írások egy része már itthon is népszerű szerzőktől származik (Neil Gaimam, Alastair Reynolds, Ian McDonald, stb.), de az írók listáján számos új, feltörekvő szerzőt is találhatunk. Ilyen sokféle műfaj mellett és ennyi különálló történetnél (a kötet összesen 27 írást tartalmaz) elkerülhetetlenek a hullámvölgyek, de Strahan kötete ennek ellenére nagyon jó átlagot hoz.

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016, Jonathan Strahan (szerk.)

Fordította: Horváth Norbert, Juhász Viktor, Kleinheincz Csilla, Kőszeghy Anna, Márton Zsófia, Miks-Rédai Viktória, Pék Zoltán, Roboz Gábor, Sárpátki Ádám, Tamás Gábor, Gabo Kiadó, 2016, 611 oldal, 4490 HUF

 

A kötet nyitó történetét Neil Gaiman szállítja: a Fekete kutya című írást a szerző Felkavaró tartalom című novelláskötetéből emelték át, és ez az egyetlen szöveg, amely már korábban megjelent itthon is. (Kritikánk a Felkavaró tartalomról ITT olvasható.) Ebben Gaiman az Amerikai istenekből megismert Árnyék sztoriját viszi tovább, amikor is az bolyongásai során egy angliai kisvárosba téved, ahol egy különös házaspár látja vendégül. A novella kétségkívül hangulatos, ugyanakkor nem képes visszaadni elődje kreatív sokszínűségét.

A kötet novelláinak egy része különböző történelmi korokban játszódik. Ilyen például a Versailles vizei című elbeszélés, amelyben a nagyratörő főhős egy foglyul ejtett vízitündér segítségével igyekszik érvényesülni XV. Lajos király udvarában. A tündér által üzemeltet vécék és pazar szökőkutak sosem látott hírnevet hoznak a főhősnek, akinek azonban folyamatosan felül kell múlnia önmagát, hogy képes legyen felfelé araszolni az alakoskodástól és intrikáktól terhes udvari ranglétrán. A Vér, hamu, fonat című novella egy másik korba, a második világháborús keleti frontra repít minket, ahol egy boszorkány vezette repülőraj történetét ismerhetjük meg. Eseménydús bevetések, sötét mágia, szláv mitológiai háttérrel. Kár, hogy a novella viszonylag rövid, a boszorkánypilóták históriája egy jóval hosszabb elbeszélést is elbírna. Ugyanez a hiányérzet merül fel a Jamaicai gyömbér című novella esetén is, amely a gőzhajtású robotoktól hemzsegő New Orleansba kalauzolja el olvasóit.  Ez egy helyes történet, kurtán elvágva a végén, azonban a szerzőpáros által teremtett világ alapja lehetne nagyobb lélegzetű műveknek is.

Az írások másik része napjainkban játszódik és csupán egy-egy elemet emel át a sci-fi és fantasy műfajokból. Az ilyen típusú történetek közül kiemelkedik A császárnő teljese pompájában, amelyben egy biztosítási kockázatelemző lesz tévedhetetlen előrejelzője a földi katasztrófáknak, illetve A koldusherceg és az eukaliptuszdzsinn is, amelyben a főhős Pakisztánba utazik, hogy nagyapja hagyatéka nyomán kutasson fel egy titokzatos dzsinnt. Előbbi történet a hideg racionalitásról szól, utóbbi pedig egy egzotikus és szomorkás mese a varázstalanított világunkról.

Ugyanakkor a kötet szerzői sokszor nemcsak a hétköznapi, való világot színesítik ki, hanem bátran játszanak el a már létező műfaji toposzokkal is, így forgatva ki azokat teljesen. Ezek közé a szövegek közé sorolható például A mélytenger menyasszonya című történet is, amelyben egy tipikus lovecrafti kisvárosban követhetjük figyelemmel a mélységben lakozó leviatán eljövetelét, akit elsősorban két Nicki Minaj-rajongó, McNuggets-függő kamaszlány vár. A kötet legkomorabb történetében (Sorvadó anyának éhező leánya) pedig vámpírjegyekkel bíró, a japán rókatündérekhez hasonló nők vadásznak pszichopata férfiakra, luxusvacsorákon és Tinderen keresztül. A kötet leglíraibb írása szintúgy kiforgatja a fantasy kliséket: a Liliom és szarv című történetben egy high fantasy jellegű világot ismerhetünk meg, melyben a szomszédos birodalmak közötti háborúk nem a csatamezőkön, hanem a vacsoraasztalnál dőlnek el. Itt a háborúk elfogadott alternatívája, hogy a méregkeverő asszonyok által összeállított lakomákon, mérgekkel és azok hatástalanításával küzdjenek meg a rivális királyságok. A novellában ez a sajátos világ lesz terepe egy rendhagyó szerelmi történetnek. A novellával kapcsolatosan muszáj kiemelni a fordító, Kleinheincz Csilla munkáját, aki érzékletesen tudta átültetni az egzotikus ételköltemény-neveket magyarra.

Egy ehhez hasonló novelláskötet nagy előnye, hogy általa megismerhetünk egy-egy új, tehetséges írót is. A számos friss név közül kiemelkedik Sam J. Miller, aki rögtön két történettel képviselteti magát a kötetben, amelyek ráadásul a kötet legjobbjai közül valók. Az egyikben házi szellemek szenvedik meg az amerikai jelzáloghitel-válságot, amikor ők is kénytelenek szembenézni otthonuk lebontásával. A másik történetében pedig a globális felmelegedés sújtotta, disztópikus Svédországban kell egy perifériára szorult dokkmunkásnak megküzdenie a faji és osztály-előítéletekkel, illetve helyrehozni a kapcsolatát a fiával. Szomorú történet ez a társadalom perifériájára szorultak megfosztottságáról, drámai befejezéssel.  

Bár a kötetben sok a jó írás, azért beválogatásra került néhány gyengébb darab is. Ide sorolható például a Kaidzsú maximus®: változatos, szép, új című novella, amely egy nehezen értelmezhető, zavaros történetet mutat be, vagy a Más néven a világ című elbeszélés, amely túlságosan didaktikusan akarja a tanulságát a szánkba rágni.  Ezzel szemben, a Szív mocskos feladványa című novella egy meglehetősen egyszerű és régimódi történetet mond el, bármilyen lényegi mondanivaló nélkül.

Minden gyengesége ellenére a válogatás összességében jól teljesít: amikor jó, akkor képes nagyon jó lenni és csupán egy-két írás lóg ki a sorból. Ráadásul a fantasy és sci-fi zsáner fő erőssége mindig is az volt, hogy teret tudott adni a képzelet legelrugaszkodottabb vadhajtásainak is. Jonathan Strahan kötete pedig a műfaji és stílusbeli kavalkádnak köszönhetően ennek válik ékes példájává.

Szerző: Sas Csaba

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!