Általános cikkek

Barnás Ferenc kapta az Aegon Művészeti Díjat

.konyvesblog. | 2013. április 16. |

Megvan a friss Aegon-díjas: Barnás Ferenc Másik halál című negyedik regényét a szakmai zsűri egyöntetűen választotta a tavalyi év legjobb szépirodalmi művének.

A nyolcadik alkalommal átadott díj történetében idén először maguk a kiadók tették meg jelölésüket kiemelkedő jelentőségű könyveikre. A díjalapító és a szakmai zsűri szándéka változatlan: az előző évben megjelent rangos és meghatározó szépirodalmi művek közül a legjobb szerzőt jutalmazza.

„Az alapítása óta eltelt 8 év mindenkit meggyőzhetett arról, hogy van Magyarországon egy komoly irodalmi díj, amely valóban a szakmáé, és amely a teljesítményt értékeli. Reméljük, mind többször említik majd az Aegon Díjat pozitív példaként azokban a tudósításokban és beszámolókban, amelyek sajnos arról szólnak, hogy a magyar kultúra híján van a támogatásoknak és az elismeréseknek is.” – mondta Zatykó Péter, a díjat alapító Aegon Magyarország elnök-vezérigazgatója.

A jelölési időszakot többhetes válogatási szakasz követte a hétfős zsűri a 28 jelölt könyvből állította össze a szűkített, tízes listát. A neves irodalmárokból, irodalomtörténészekből, újságírókból és pedagógusokból álló testület tagjai név nélkül, online tették meg javaslataikat, a munka ezen fázisában még nem ismerték egymást. Van köztük, aki korábban is betöltötte már ezt a tisztséget, és vannak, akik idén először vállalták a feladatot. Barnás Ferenc könyvét már egy többórás, személyes találkozón választották a legjobbnak.

Erős mezőny

A 28 díjra jelölt könyv szerzőinek negyede volt női alkotó, ez az arány tovább javult: a szűkített, tízes lista harmada női szerző műve: Bán Zsófia, Karafiáth Orsolya és Szvoren Edina maradtak versenyben. Bán Zsófia az Amikor még csak az állatok éltek, 15 elbeszélésből álló kötetével, Karafiáth Orsolya a Kicsi Lilivel, melyet a „magány és az alávetettség” regényének nevezett, Szvoren Edina - akinek írásmódját Hajnóczy és Nádas stílusához hasonlítja a kritika - a Nincs és ne is legyen című, második könyvével került be az esélyesek közé. A tízes listán egy határon túli magyar szerző könyve szerepelt, Végel László Bűnhődés című naplóregénye. Közéleti-politikai témát dolgoz fel Györe Balázs a Barátaim, akik besúgóim is voltak című könyve és Kemény István A királynál című verseskötete is. Ferdinándy György Pók a víz alatt című munkájában hétköznapi történeteket mesél el, három műfajban. Szintén esélyes volt Fehér Béla Kossuthkifli című regénye, amely a tőle megszokott humorral megírt Jókai-paródia és ál-politikai roadmovie. Márton László M.L., a gyilkos című, egy elbeszélésből és két kisregényből álló könyvével került a tízes listára, a későbbi díjazott, Barnás Ferenc pedig a Másik halál című könyvével, melyet „szuverén és égetően mai” regénynek nevezett a kritika.


A díj szakmai megújításakor az olvasás-népszerűsítés mellett fontos szempont volt, hogy minél több kiadó jelöljön és maradjon versenyben. Ezért is örömteli a listát jellemző sokszínűség: a kitűnő könyvek mögött hat különböző kiadó áll.

A 2013-as AEGON Művészeti Díjra esélyesnek választott tíz könyv listája

Bán Zsófia: Amikor még csak az állatok éltek 

Barnás Ferenc: Másik halál
Fehér Béla: Kossuthkifli

Ferdinandy György: Pók a víz alatt

Györe Balázs: Barátaim, akik besúgóim is voltak
Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili
Kemény István: A királynál

Márton László: M. L., a gyilkos
Szvoren Edina: Nincs és ne is legyen 

Végel László: Bűnhődés – naplóregény

(Forrás: aegondij.hu)