Az angol beteg nyerte az Arany Man Bookert

.konyvesblog. | 2018. július 09. |

(Kép forrása)

Michael Ondaatje 1992-es regénye, Az angol beteg kapta az Arany Man Booker-díjat. Utóbbit csupán egyszer, az elismerés ötvenedik évfordulója alkalmából adták át. A kiválasztás is eltért az eddigi gyakorlattól, hiszen a győztes könyvet az eddigi 52 díjazott közül választották ki, mégpedig úgy, hogy a zsűri tagjai egy-egy évtized legjobbjait jelölhették (Az angol beteg értelemszerűen a kilencvenes éveket képviselte és Kamila Shamsie író választotta ki), az így kialakult rövidlistára pedig bárki szavazhatott.

Az angol beteg népszerűségében biztosan hatalmas szerepe volt az Anthony Minghella rendezte adaptációnak, melyben Almásy grófot Ralph Fiennes, a szerelmét pedig Kristin Scott Thomas játszotta. A film 1997-ben kilenc Oscar-díjat nyert. Viszont 1992-ben nem volt ennyire egyértelmű az Ondaatje-regény sikere, a Booker-zsűri legalábbis nem tudott dönteni, a díjat így abban az évben megosztva kapta Az angol beteg és Barry Unsworth Sacred Hunger című kötete.

Rushdie vajon megint behúzza a legjobbaknak járó Booker-díjat?

A Man Booker az egyik legjelentősebb angolszász irodalmi díj, mely nagyban meghatározza azt is, milyen kötetekre figyeljen a világ. Ötven éve adományozzák oda a legjobb angol nyelvű regénynek a díjat, és ennek örömére a szervezők úgy döntöttek, hogy megválasztják az elmúlt fél évszázad legjobb Man...

Ondaatje vasárnap a Guardiannek elárulta, hogy nem olvasta újra a regényét, és nem is hiszi, hogy a listán ez lenne a legjobb könyv, főleg, ha olyan szerzők művei mellé helyezzük, mint például VS Naipaul, vagy olyan regényekkel hasonlítjuk össze, mint a Farkasbőrben. Ezzel együtt fontosnak tartotta ráirányítani a figyelmet azokra a szerzőkre is, akik sosem nyertek Bookert, név szerint említve William Trevort vagy Alice Munrót.

Forrás: NYTimes, Guardian