Rushdie vajon megint behúzza a legjobbaknak járó Booker-díjat?

.konyvesblog. | 2018. február 16. |

A Man Booker az egyik legjelentősebb angolszász irodalmi díj, mely nagyban meghatározza azt is, milyen kötetekre figyeljen a világ. Ötven éve adományozzák oda a legjobb angol nyelvű regénynek a díjat, és ennek örömére a szervezők úgy döntöttek, hogy megválasztják az elmúlt fél évszázad legjobb Man Booker-kötetét, az Arany Man Bookert.

Ez egy egyszeri díj lesz, és az odaítélése a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az eddigi félszáz nyertes közül egy ötfős zsűri fog választani, az olvasók pedig szavaznak. A zsűri minden egyes tagja kap egy évtizedet, és annak a tíz évnek a Man Booker-nyertesei közül kell kiemelnie egyet, ebből jön majd össze az „Arany Ötök” rövidlistája, melyet május 26-án, a Hay Fesztiválon hoznak nyilvánosságra.

Ezt követően az olvasóknak egy hónapjuk lesz arra, hogy szavazzanak, a végső győztes nevét pedig július 8-án fedik fel. Persze van olyan, aki már most biztosra veszi Salman Rushdie sokadszori újrázását, aki Az éjfél gyermekeivel 1981-ban lett nyertes, majd 1993-ban – a 25. évfordulón – ez a könyv lett a Bookerek Bookere, majd 2008-ban – a negyvenedik évfordulón – minden idők legjobb Booker-könyve is.

Forrás: Guardian