Aranyhaj, avagy a Disney-n túl is van mese

barb | 2011. április 21. |

A+
Sarah Gibb: Aranyhaj

Manó könyvek, 2010, 32 oldal, 2490 Ft

Feltehetően nincs az a lányos anyuka/apuka, akinek ne kellett volna megnéznie kis királylánya kedvéért az Aranyhaj és a nagy gubanc című mesefilmet, amibe a Disney belesűrített mindent, amitől az épelméjű szülők kifutnak a világból. A borzalmas dalbetétek, a negédes karakterek azonban megfigyelésem szerint egyáltalán nem zavarták a kislányokat, akik párás szemmel jöttek ki a moziból és megfogadták, hogy soha többet nem vágják le a hajukat.

A Disney-recept tehát már megint működött, még akkor is, ha a siker érdekében jócskán hozzányúltak Jacob és Wilhelm Grimm Aranyhajú királylányának történetéhez. Amiért azonban mindezt meg kellett említenem, az az, hogy a Manó Könyvek nemrégiben piacra dobta Aranyhaj című mesekönyvét, ami nem meglepően másképp tálalja a hosszú hajú lány történetét.

A gyönyörű kivitelű mesekönyv (nem összetévesztendő az Aranyhaj és a nagy gubanc című, a rajzfilm alapján készült mesekönyvvel) két szempontból is figyelemre méltó. Egyrészt a borítón nem a szerző, Alison Sage neve szerepel, hanem az illusztrátoré (talán nem véletlenül), másrészt szó sincs benne királyi sarjról (egyszerű kertészek gyermeke), sem pedig a hold sugarát és energiáját magába gyűjtő arany virágról (helyette saláta), hogy a jó fej rablóbandáról már ne is beszéljünk. A történet sokkal prózaibb, és sokkal szerethetőbb. Különösen azért, mert a karaktereket nem vonalzóval és patikamérleggel számították ki benne, és a gonosszal való szembesülés sem merül ki abban, hogy "anya, nézd, de szép ez a boszorka".

Talán ennek köszönhető, hogy a kisfiamnak - aki órákig durcázott a Disney-mese után, mondván, hogy ez nem fiús film volt – háromszor egymás után kellett elolvasni a könyvet. De biztos vagyok benne, hogy a Manó Könyvek kiadványa azoknak a kislányoknak is tetszeni fog, akik odáig voltak a mesefilmtől, és azóta csak Aranyhajas csokitojást akarnak vacsorázni. Annak ellenére, hogy Aranyhaj ebben a feldolgozásban is erősen Barbie-jellegű, a rajzok bámulatosan szépek és a színvilág is ízléses, úgyhogy ha szerencsénk van ez a könyv még feledtetni is képes a filmet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.