Amikor a pici pirulák ölre mennek a klasszika-filológiával

florescu | 2011. június 13. |

B
Martin Page: Elhülyülésem története

Fordította: Takács M. József

Ulpius-ház Kiadó, 2002, 188 oldal, 1980 Ft

 

Utazókönyv, vagy ha jobban tetszik, önfeledt szórakozás egy-két órára. Legjobb, ha rövid időn belül elolvassuk, hiszen kis túlzással olyan hosszú, mint egy lélegzetvétel. Különösképpen ajánlott két veretesebb olvasmány közé helyezni: Page abszurd anti-fejlődésregénye ugyanis nem amolyan kedvtelésből összetákolt szöveg. Nincsenek benne hosszabb eszmefuttatások, vagy világlátásunkat újraformáló traktátusok, mégis elgondolkodtató könyvecske. Alapkérdése: valóban boldogok-e a lelki szegények? Érdekes módon a főhős, Antoine a brókervilágba dobbant a felesleges tudományok mellől, így a lelki szegénységet Page nem is az elbutuláshoz, hanem a fogyasztói társadalom konzumidiotizmusához közelíti, amely az IQ rohamos csökkenése helyett inkább az egyéni személyiségjegyek látványos felszámolódásában merül ki. Sajnos azonban az egyetemi előadókban és könyvtárakban eltöltött órák nem törölhetők el nyomtalanul. Amikor Antoine végre milliomos brókernek mondhatja magát, egy Flaubert-kötet puszta látványa megríkatja. Pedig az igazi brókereket jobbára csak a kitöltött csekk-könyvek ríkatják meg. Egy ponton túl meg már azok sem.

Antoine rájön, hogy nyomasztja az innen-onnan összeszedett tudás, így nekiáll elhülyülni. Az alkohollal indít, de fél korsó sör után kidől. Egy sikertelen öngyilkossági kurzust követően az antidepresszánsokhoz és a gyúráshoz folyamodik. Ez pedig a kelleténél is gyorsabb sikerrel jár. Maga is meglepődik kis pirulái hatásán, és révbe ér. Aztán valahogy így sem jó az egész, ezzel párhuzamosan pedig a túlzottnál gyorsabb módon tágul ki a világ: mindenféle furcsa, abszurd jelenések zavarják össze Antoine-t, aki maga se tudja, mi a fenét tegyen.

Talán markánsabb eredménnyel járt volna a fizikai munka bevállalása némi televíziós agyrombolással tarkítva. Vagy ennyire konformista lennék? Antoine persze van annál műveltebb, hogy még holmi brókerkedés is elhülyülésként hasson számára a szabadbölcsészet után. A kreatív lehetőségek váratlan elapadása ugyanis még barátai számára is összeférhetetlenné teszi a lakóparkba költöző, luxusautó-tulajdonossá váló, tetőtől talpig Hugo Bossba öltözött fiatalembert. Page nem úgy fejezi be kisregényét, ahogyan azt „kellene”, de ez abszolút a könyvecske előnyére vágyik. És nem is annyira harsány a szöveg, amennyire ezt egy kortárs fiatal szerzőtől elvárnánk, de ügyesen egyensúlyoz a giccs és az akár minimális esztétikummal rendelkező alkotások között.

És hogy boldogok-e a lelki szegények? Nem, de köszönik szépen, rohadt jól érzik magukat...

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.