A Rengeteg nem gyereknek való mese

.konyvesblog. | 2016. október 27. |

A fantasynek megvan az a csodálatos vonala, mely régi meséket dolgoz fel. Már Tolkien is vett át elemeket az európai mondákból, és nem tesz másként Naomi Novik Rengetegje sem, amely a kevésbé ismert szláv mesevilágot tárja elénk.

Naomi Novik: Rengeteg

Fordította: Heinisch Mónika, Gabo Kiadó, 2016, 448 oldal, 3990 HUF

 

Naomi Novik regénye tipikus tündérmeseként kezdődik. Hőse, Agnyeska egy kis falucskában él a völgyben, melyet nagyon szeret. Egy nap megjelenik náluk a Sárkány néven emlegetett varázsló, aki alkalmanként kiválaszt egy lányt a lakók közül, és magával viszi tornyába. Ezúttal Agnyeskán a sor. A toronyban derül ki, hogy a varázsló nem azért választja ki az ifjú hölgyeket, mert feleséget szeretne belőlük nevelni, hanem mert a lányokban erős varázserő szunnyad, melyet a felszínre kell hozni.

Agnyeska tehát hamarosan megismeri a mágusinasok viccesnek kicsit sem nevezhető életét, hiszen a Sárkány igencsak kemény oktató. És akkor még szóba sem került a történet legfontosabb eleme, mely maga a Rengeteg. Az önálló tudattal rendelkező erdőség, amely folyamatosan terjeszkedik, célja pedig, hogy elpusztítson mindent. Ez az a sötét erő, mely miatt szükség van a mágusokra, de még ők sem óvhatják meg világukat az emberi természet gonoszságától.

A Rengeteg sok szláv mesére építkezik – sőt, a szláv népek szerepelnek is a regényben, persze megváltoztatott nevekkel –, a legfontosabb darabja mégis az Agnieszka Skrawek Neiba című népmese. A mesebéli elemek itt egyébként véget is érnek. Novik regénye még csak véletlenül sem habos-babos, gyermekeknek szánt történet.

A Rengeteg hangulata nagyon is felnőttes, melynek második felében például egy jól kidolgozott, politikai játszmákkal teletűzdelt, elég horrorisztikusan záruló szál is felbukkan. Emellett Novik írása – bár ilyen jelenetekből kevés akad – nem spórol a vérrel sem, ahogy a ritkán felbukkanó szexjelenetek is kellően érzékletes leírásúak. Maga a cselekmény nem akciódús, az író inkább a szereplőire, valamint a köztük lévő feszültségre, a szeretetre és fájdalomra helyezi a hangsúlyt. Éppen ezért a világa sem épp kidolgozott, relatíve kis részét ismerjük meg, a mágiarendszer pedig, bár érdekes, nem túlbonyolított. A szöveg másik erőssége a hangulata. Bár alkalomadtán véres és minden értelemben könyörtelen a története és a szereplői, végig megőrzi azt a mesés hangulatot, ami miatt sok-sok olvasó beleszeretett.

Szerző: Nagy N. Norbert