A második helyre te emlékszel, meg a nagymamád

.konyvesblog. | 2013. december 09. |

sajttaj04.jpg

Gyarmati Dezső temetésén beszélgettünk Csurka Gergővel, a vízilabda egyik legjelesebb hazai szakírójával. Kérdeztem, ugye ír könyvet az egy hónappal azelőtt Barcelonában világbajnoki címet szerzett magyar férfi vízilabda-válogatottról. Legnagyobb sajnálatomra nemmel felelt. Pedig a pólósok legutóbbi három olimpiai bajnoki aranyérme után és a tíz évvel ezelőtti vb-siker alkalmával is zseniális kötetekkel örökítette meg a mieink diadalát. Október végén jött a hír, hogy mégis lesz könyv a hősökről, Barcelona kulisszatitkai címmel írja Stuber Sándor, a vlv.hu szerkesztője, aki 2007 óta kíséri a sportolókat a versenyekre. Benedek Tibor írja az előszóban, hogy a szerző „a csapat részévé vált", és ez bizony meglátszik a könyvön, amely rengeteg exkluzív információt, történetet tartalmaz az elmúlt egy évről, középpontban a nyári vb-vel. 

A Barcelona kulisszatitkai című könyv 19 interjút tartalmaz. A világbajnok csapat mind a 13 tagjával készült beszélgetést, két interjút Benedek Tibor szövetségi kapitánnyal, egyet-egyet pedig Gergely István csapatvezetővel, kapusedzővel, illetve Dabrowski Norbert másodedzővel és Imre Tóvári Zsuzsanna csapatpszichológussal - akikről itt kiderül, hogy nélkülözhetetlenek Benedek számára - valamint az egyik játékos édesanyjával, Hárai Tündével. Ezeket egészíti ki egy képgaléria a vb-ről, valamint a magyar válogatott idei hivatalos mérkőzéseiről készített jegyzőkönyvgyűjtemény. Az interjúk közül 11 megjelent augusztus óta a vlv.hu-n, a többi nyolc most olvasható először. Ezek az Az év története rovattal végződnek, ahol mindenki elmeséli kedvenc személyes sztoriját 2013-ból (az interjúkból és az év történeteiből összegyűjtöttük a tíz legjobbat, lásd keretes írásunkat).

Az interjúkból kiderül, hogyan jutott el nyolc hónap közös munka után világbajnoki címig az új szövetségi kapitány, Benedek Tibor által irányított csapat. A vízilabda egyetemes történetének egyik legnagyobb alakja köti össze egyébként a megszólalok mondanivalóját. Kivétel nélkül mindenki őt nevezi meg a csodálatos siker zálogaként. A kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok (a magyarok közül ez csak neki sikerült) Madaras Norbert elmondja például, hogy valószínűleg nem folytatta volna a pályafutását, ha nem korábbi csapattársa, Benedek veszi át Kemény Dénes helyét. Talán ő foglalja össze a legjobban a sikerhez vezető utat, és neki köszönhetjük a könyv mottóját is.

A tíz legjobb sztori

  1. Gergely Istvánt még a wc-re is követi a teljes csapat
  2. Nagy Viktor első felnőttmeccse sírással és edzője „Akkor most takarodj be!" ukázával
  3. Varga Dániel vicces zászlócseréje a kazah csapatkapitánnyal
  4. Szivós Mártont gyerekkorában edzés-segédeszköznek használtak
  5. Bedő Krisztián esete az egri DVD-kölcsönzővel
  6. Varga Dénes elmeséli, hogy maradt le fia születéséről
  7. Hárai Balázs és az ünnepi póló története
  8. Decker Attila és Madaras Norbert fogadása
  9. Bátori Bence elmagyarázza a kenguru figurát, amiből gólt dobtunk a vb-n
  10. Hárai Tünde, Hárai Balázs édesanyja a boltjában nézte a vb-t, miközben a vásárlók magukat szolgálták ki

Decker Ádám elmeséli, hogy már azon gondolkodott, abbahagyja a vízilabdázást, vagy legalábbis alacsonyabb szinten folytatja, annyira nem látott előrelépési lehetőséget. Az új kapitány, Benedek Tibor azonban beválogatta, így Decker 29 évesen, újoncként világbajnok lett. Hosnyánszky Norbert fogalmazza meg a legtalálóbban, mit is jelent Benedek ennek a gárdának: „Nagyon kevés ilyen vízilabdázó volt, van és lesz is, nem is csak mint vízilabdázó, hanem mint ember".

Az egyik legszimpatikusabb csapattag, Gór-Nagy Miklós úgy gondolja, „minden Tibitől indult", „nekünk lett kiírva a vb", neki is több emlékezetes mondata van a vb-döntőről, például.:

„Nem tudom, hogy miért ők veszítettek, azt viszont tudom, hogy mi miért nyertünk".

A mindent eldöntő gólról pedig azt mondja:

„Szivós Marcinak abban az egy lövésében benne volt az egész eddigi pályafutása. Megérdemelte, hogy ő lőtte a győztes gólt."

Egyetértünk vele, ennek tényleg így kellett lennie. A 32 éves Szivós tíz éve válogatott, de különböző okok miatt most először nyert aranyérmet a válogatottal komoly világversenyen. Ő, aki a világ talán legjobb (még) nem olimpiai bajnok pólósa. Több alanyhoz hasonlóan vele is portréinterjút készített a szerző, nagyon sok érdekességgel, eddig nem ismert részletekkel.

A sérüléséből hihetetlen módon felépülő, majd nagyszerűen játszó csapatkapitánynak, Varga Dánielnek is van kulcsmondata:

„Nekünk egyszerre kell lennünk intelligens vízilabdázóknak és vadállatoknak."

A vb legjobb kapusának választott Nagy Viktor „kijött belőlem az állat" szövege rímel erre. Ahogy láthattuk a negyeddöntőben, a legjobb négy között és a fináléban védeni, mutogatni, szövegelni, azzal az ország kedvence lett. A világklasszis hálóőr gyerekként utált edzeni, a tréningek helyett inkább csak bevizezte a nadrágját, és várta, hogy érte jöjjenek.

Első felnőtt meccséről szóló leírása a könyv egyik legjobb része, mi sírva röhögtünk rajta. Viktorhoz hasonlóan Hárai Balázs is összegzi, mit köszönhet Benedeknek, az egyik meghatóbb sztori is az övé az édesanyja tiszteletére készített ünnepi pólóval. A Pufi becenevű centeré az egyik legszebb mondat is: „az arannyal odanyúlhatok a szíve köré, megsimogathatom". A gesztust a másik oldal, az édesanya oldaláról is megismerhetjük. Az interjúkat a Benedek Tiborral készített beszélgetés zárja. „Nagyon kevés csak az uszodában vízilabdázni, ha valóban jó akarsz lenni". Ő csak tudja. Több mint 20 éves, kikezdhetetlen és utánozhatatlan pályafutás áll mögötte és fényes edzői karrier előtte. Győzelemre született, ahogy játékosai is.

Szerző: Takács Márton

(Stuber Sándor: Barcelona kulisszatitkai, Stb Tömegkommunikációs Kiadói és Tanácsadó Betéti Társaság, 2013.)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.