A karizmatikus kisugárzás igenis megtanulható

.konyvesblog. | 2016. augusztus 31. |

„Marilyn Monroe egyszer be akart bizonyítani valamit” – kezdi könyvét Olivia Fox Cabane. A kísérlet arra mutatott rá, hogy mindenkinek lehet egy feltűnésmentes, „szürke egér” oldala és ennek a visszája, azaz egy másik, magával ragadó fellépése is. Igen, valóban lehetséges az – a könyv szerint –, hogy a karizmatikus fellépést elsajátítsuk és kitartó gyakorlás után magabiztosan használjuk. A görög eredetű szó (kharidzesztai, chárism) jelentése „kegy, jóindulat, Isten kegyelmi ajándéka” és az ilyen tulajdonsággal megáldott személyeknek mintha minden könnyebben menne; varázslatosak és megbabonázóak. Azt érezhetjük a velük való beszélgetés közben, hogy a személy jelen van – ami manapság hatalmas érték –, igazán figyel ránk, szavai emlékezetesek maradnak számunkra és szívesen találkoznánk vele újra, mert jó a kisugárzása.

Olivia Fox Cabane: Személyes vonzerő – A karizmatikus ember titka

Fordította: dr. Kelemen László, Libri Kiadó, 2016, 338 oldal, 3499 HUF

 

Olivia Fox Cabane amerikai-francia kettős állampolgárként és négy nyelven beszélő szakemberként igazán tudja, miről ír. Számos neves amerikai egyetemen, valamint vállalatvezetőknek és menedzsereknek tartott előadást a karizmáról és egyéb olyan üzleti interperszonális eszközökről, amelyek segítségével megnyerőbbek és inspirálóbbak lehetnek. Sokan vagyunk, akik szeretnénk felfedezni belső erőnket, kitűnni a tömegből vagy egy munkahelyi előadásnál jobban felkelteni és megtartani mások figyelmét.

Számos önképző könyv van az üzletekben, amelyek segítenek nekünk megtudni, hogy kik vagyunk, és mire lehetünk képesek, ha hallgatunk az eszünkre, a szívünkre vagy az univerzumra (a megfelelő aláhúzandó). Néhányhoz volt szerencsém, de az oktatói kidolgozottság és a logikus felépítés hiányzott belőlük. Nem úgy ennél a könyvnél, amikor is egy olyan dologról olvashatunk 300 oldalon keresztül, amit a szerző úgy oktat, hogy saját személyisége a hitelesség fokmérője. Igazi kihívást jelent úgy előadni, hogy üzenetünk hatásos és figyelemfelkeltő legyen, az előadást folyamatosan a hallgatóság érzelmi állapotához igazítsuk, ugyanakkor az előre kijelölt tárgytól és céltól ne térjünk el. Ezenkívül ott vannak még a testbeszéd és a non-verbális jelek is, melyek teljes mondanivalónk és ezáltal sikerességünk közel 70 százalékát teszik ki – ezért sem elhanyagolható, mennyire van összhangban, amit és ahogyan mondunk.

A (tan)könyv nagy előnye, hogy az egyes – feldolgozható hosszúságú – fejezetek saját élményeken alapuló példákkal írják le a karizmaépítés rögös útját. Először egy átfogó képet kapunk arról, miért is jó, ha ezzel a varázserővel vértezzük fel magunkat – amiért Steve Jobs, Bill Clinton és sok színész is keményen megdolgozott. Vannak külső-belső tényezők és nehéz helyzetek, melyekre fel kell készülnünk, hiszen a karizmatikus fellépés másokban irigységet válthat ki, megközelíthetetlennek gondolhatnak minket. Minden készség elsajátításának kulcsa a kitartó gyakorlás, leginkább ráhangoló, befelé figyelő feladatok által. Az önmegvalósító könyvekben az a legjobb, hogy a tapasztalatszerzésben az egész környezetünk részt vesz – akár úgy is, hogy nem tudnak róla. Cabane ír a beszédről és hallgatásról (sokunkból hiányzik az értő hallgatás és a figyelem), a testbeszéd előzetesen is említett fontosságáról, és bemutatja a karizmatikus előadás kulcsait is. A fejezetek végén összefoglaló segít a beépülésben, sőt angol nyelvismerettel rendelkezők az aprólékos irodalomjegyzékből és az oktató honlapjáról is szemezgethetnek.

Először könnyednek tűnhet a téma, de a sikerért itt is becsületesen meg kell dolgoznunk. A személyes vonzerő olvasása, valamint életvitelszerű használata pedig nemcsak az üzleti életben, de emberi kapcsolatainkban és saját magunkkal való viszonyunkban is sokat tud hozzáadni, ha rászánjuk az időt és kitartóan gyakorlunk, ismétlünk.

Szerző: Sándor Betty