Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

Egy folyó táplál, épít, otthont ad. A világ öt legnagyobb folyója mentén mindenkor virágzott a kultúra és a mezőgazdaság, hiszen mindig volt ennivaló és tennivaló, volt mit inni és enni. A sivatagos vidékeken a víz jelenléte szó szerint az élet forrását jelentette, a szélsőséges időjárásnak köszönhetően ugyanis nagyrészt csak a folyók és tavak melletti oázisok voltak lakhatók – mind az emberek, mind az állatok számára. Ugyanakkor egy folyó rombol, pusztít és elveszejt: komplett városokat és civilizációkat képes szinte nyomtalanul elsöpörni a föld felszínéről. A folyókat e kiszámíthatatlan kettősségük miatt az egész világon legendák és mítoszok övezik. Sok más érdekesség mellett ezeket a történeteket ismerhetjük meg Timothy Knapman Mesélő folyók című könyvéből, mely nemrég jelent meg a HVG könyvek gondozásában.

Könyves Magazin | 2021. október 27. |
Timothy Knapman
Mesélő folyók
HVG Könyvek, 2021, 42 oldal
-

Timothy Knapman angol gyerekkönyvíró legújabb könyve elsősorban az öt-nyolc éves korosztálynak szól, a könyvet dr. Széll Kornélia fordításában olvashatjuk. A világ öt legnagyobb folyóját, a Nílust, az Amazonast, a Rajnát, a Mississippit és a Jangcét követve mutatja be a világ különböző tájait, a vízparti népek szokásait, és azt, hogy

a folyó miként épült be szervesen az emberek életébe.

Megtudhatjuk, hogy a különböző folyamok hogyan keletkeztek, honnan erednek és hová torkollnak – emellett pedig úgy általában a folyókról is sokat tanulhatunk. Megváltozhat-e például egy folyó folyásiránya? A legtöbb ember valószínűleg azonnal rávágná, hogy ez semmi szín alatt nem történhet meg. Pedig több esetben is történt már ilyen: a Mississippi legutoljára 1812-ben egy földrengés következtében változtatta meg a folyásirányát, és az ősidőkben az Amazonas is a másik irányba folyt - ezt azonban az Andok magas hegycsúcsainak kialakulása megváltoztatta.

A könyv végigkalauzol bennünket a különböző folyókhoz kapcsolódó legendákon és mítoszokon. Etiópiában például tisztelik a Kék-Nílus szellemét, akinek újévkor tejjel és kenyérrel áldoznak. A gyógyító erejű szellem családként egyesíti a folyó partján élő népeket. De nemcsak jóakaró mitikus lényekkel találkozhatunk: a Rajna mentén él az a legenda, melyszerint réges-régen két hajós hamisan tanúskodva azt állította, hogy a gyönyörű Loreley megbabonázta és elcsábította őket. A lány megszökött a börtönbe vezető úton, és a folyóba vetette magát. Később a hajósok egy bosszúra szomjazó szirénről számoltak be, aki énekével elkábítja a férfiakat, hogy azok zátonyra fussanak. Bár a Skóciában található Loch Ness büszkélkedhet a világ legismertebb víziszörnyével, a Mississippi folyó egyik tavában, a Pepin-tóban is látni véltek egy hatalmas, kígyószerű szörnyeteget – a helyiek Pepie-nek nevezték el.

Ashling Lindsay és Irene Montano informatív és részletgazdag illusztrációi segítségével még konkrét folyószakaszokhoz is köthetjük ezeket a hiedelmeket. Ezáltal megtapasztalhatjuk azt is,

a különböző népek hány és hány különböző arcát ismerik ugyanannak a folyónak.

A könyv harmonikaszerűen kihajtogatható oldalai lehetővé teszik, hogy egy folyó egészén végigtekinthessünk, hiába több ezer kilométer hosszú – vagy szel át egy teljes kontinenst.

A könyvet elolvasva azonban nemcsak a legendákkal és mesebeli lényekkel ismerkedhetünk meg, hanem a folyók mentén élő ősi és mai népekkel és szokásaikkal is. Nagy múltra tekint vissza például a Nílus déli szakaszán található Viktória-tó partján évente megrendezett kisumui fesztivál, amely a helyi kultúrák és népek sokszínűségét ünnepli, ugyanakkor fel szeretné hívni a figyelmet a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárásra is, ami gyakran sodorja veszélybe az ottlakókat. De olyan rejtélyekről is tudomást szerezhetünk, mint a Mississippi partján fekvő Cahokia hirtelen eltűnése. A város a 12. századig az észak-amerikai kontinens őslakosainak fővárosa volt, lakossága valószínűleg elérte a 20 ezer főt, ami akkoriban hatalmasnak számított. A város gazdagságban élt, fejlett mezőgazdasága volt, de valamilyen oknál fogva hirtelen mintha eltörölték volna a föld színéről. Lehetséges, hogy a folyó egyik áradása állhat a rejtélyes eltűnés hátterében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel a könyv számos, a klímaválsággal és környezetvédelemmel kapcsolatos, ezért nagyon is aktuális problémára hívja fel az olvasó figyelmet.

Timothy Knapman legújabb könyve rengeteg érdekességet tartogat a gyerekek és a felnőttek számára is, egyaránt alkalmas az önálló és a közös olvasásra. Interaktív, hajtogatható oldalaival, informatív, színes illuszrációival a folyók mentén élő kultúrák művészetébe is bepillantást enged, és egyetlen percre sem hagyja lankadni a figyelmünket.

Szerző: Csikós Gréta

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A skizoid Winnetou, a nárcisztikus Rómeó és társaik - Zűrös hősök analízisben

Vegyünk egy érzelmileg instabil tizenhárom éves lányt meg egy nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkező fiút, és megkapjuk a világirodalom legromantikusabb szerelmi történetét, a Rómeó és Júliát. Claudia Hochbrunn és Andrea Bottlinger közös könyve, amely Pszichiáter látott már? – Zűrös hősök analízisben címmel Csősz Róbert fordításában jelent meg magyarul az Athenaeum Kiadó gondozásában, annak járt utána, milyen kép rajzolódna ki, ha a híres művek szereplői pszichiáterhez járnának.

...
Gyerekirodalom

Mesés idegenvezető a sötétben

A sötétség sok gyerekben szorongást vált ki, ám ezt a félelmet segít lerombolni Kertész Erzsi Éjszakai Kert című könyve, amely megmutatja, hogy az éjszaka is lehet csodákkal teli világ.

...
Gyerekirodalom

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála hőse A János vitéz-kódban átlépi a valóság és a fikció határát, ami különös fordulatokat eredményez. De hogyan esett a Petőfi-klasszikusra az író választása, mit tart a provokációról, és miért fontos neki az előszó? Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

A maszkviselés és a bezártság is megjelenik Krusovszky Dénes gyerekverseiben

Krusovszky Dénes ezúttal gyerekversekkel jelentkezett - a kötetben olyan témákat is érint, mint az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit
...
Kritika

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

Bernardine Evaristót sokáig frusztrálta, hogy a fekete nők egyszerűen nem kapnak hangot az angolszász irodalomban. A Lány, nő, többiek című regénye ezt az űrt akarta kitölteni, ami olyan jól sikerült, hogy bezsebelhetett érte egy megosztott Bookert. A többszólamú kötet 12 nő történetén keresztül mesél anyaságról, kitörésről és határátlépésről.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

Hervé Le Tellier matematikus-író, a legendás Oulipo műhely elnöke Anomália című regényével elnyerte a legfontosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t, az eladási adatok alapján pedig ez lett minden idők második legsikeresebb Goncourt-díjas regénye. Az új francia sztárszerzővel beszélgettünk.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

...
Kritika

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

Az árvaság, a magány, a hála, a gyermekkori traumák és jéggé fagyó, majd egymás mellett mégiscsak felolvadó szívek a legfontosabb témái Tatiana Ţîbuleac második regényének, mely 2019-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

Hírek
...
20/21

20/21

...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

...
Hírek

Ted Hughes műveit fordította németre a leendő miniszter

...
Szórakozás

Van, amivel George R.R. Martint is meg lehet lepni

...
Hírek

Meghalt Urbánszki László

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

...
Hírek

A Harry Potter szereplői visszatérnek Roxfortba

...
Hírek

Meghalt Kóbor János