100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]

100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]

Száz éve született Romhányi József, akit elsősorban verses humoráról ismer mindenki. Nyelvi leleményben tobzódó szövegei ikonikus rajzilmek révén váltak szállóigévé, de fordított musicaleket is, versei pedig a mai napig nagyon népszerűek.

ro | 2021. március 08. |

"Az apróka pók-apóka, s a porhanyó potrohú pókanyó a pékségben a szennyezett mennyezetre nyálból való máló hálót font, - pont."

vagy

"Monoton üget a süppedő homokon a sivatag lova, a tétova teve tova. Hátán rezegve mozog a rozoga kúp alakú púp."

A sort sokáig lehetne folytatni, hiszen Romhányi József rímes univerzuma tobzódott a vicces alkotásokban. Romhányi József költő volt, műfordító, forgatókönyvíró, akinek nemcsak humoros verseket, de olyan rajzfilm-sorozatok szövegeit is köszönhetjük, mint a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki, a Kérem a következőt! (Dr. Bubó-sorozat) vagy a Mézga család (utóbbi kettőt Nepp Józseffel közösen). Éppen száz éve született, mi pedig pontokba szedtünk néhány érdekességet a híres Rímhányó életéről.

  • Romhányi József eredetileg zenésznek tanult, brácsán játszott, és igen jó nyelvérzékének köszönhetően több nyelven is olvasott, köztük ógörögül és latinul.
  • Zenei tanulmányai és nyelvismerete hasznára vált későbbi munkája során, hiszen számos magyar opera szövegkönyve fűződik a nevéhez, ezenkívül operalibrettókat és musicaleket is fordított. Az egyik legismertebb musicalt, a Macskákat is ő ültette át magyarra.
  • A második világháború utolsó évében orosz hadifogságba került, hastífuszt kapott, kis híján belehalt, de humora vélhetően már akkor is segített neki túlélni a borzalmakat.
  • 1951-től a Magyar Rádió dramaturgjaként dolgozott, a hatvanas évek elején pedig a Magyar Televízió szórakoztató rovatának művészeti vezetője volt.
  • Várkonyi Zoltán filmrendezőnek köszönhetően a színpadon is megjelenhettek a Szamárfül című kötetében olvasható állatversei, melyek humorban és társadalomkritikában egyaránt bővelkedtek.
  • Budai otthonában pezsgő művészeti élet folyt, alkotótársainak és barátainak tudhatta a 70-80-as évek legismertebb alkotóit. Lánya, Romhányi Ágnes – aki követte édesapját a pályán – egy nagyon inspiráló és szeretetteljes közegben nőtt fel, ahol már gyerekként tevékeny részese lehetett az alkotó folyamatnak.
  • Romhányi hatalmas elkötelezettséggel és szorgalommal dolgozott, inkább volt művész, mint vezető típus, széleskörű műveltséggel rendelkezett, és bár műveiről először mindenkinek a gyermeki játékosság és a páratlan szórakoztató élmény jut eszébe, azok tartalmukban sem voltak felületesek.
  • Forgatókönyvíróként, illetve dramaturgként olyan rajzfilmeken dolgozott, mint a Lúdas Matyi vagy a Hófehér.

A Centrál Színház videójában Balsai Móni Romhányi József A pék pókja című versét olvassa fel:

Forrás: Móra, Wiki

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Hipp-hopp, rajzfilmen már 40 éves a kis Vuk!

„Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! Segítsetek Vuknak, a kis rókának!” – ez csak egyetlen szállóigévé lett részlet a Vuk-filmből, amelyet kereken negyven éve mutattak be. De hogyan fogadták annak idején a nézők, és mit gondolt róla Dargay Attila?

...
Gyerekirodalom

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond, mi pedig összeszedtük, nekünk melyek voltak a legemlékezetesebb Kisvakond-pillanataink.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Nézegess ritkán látott képeket Esterházy Péterről!

...
Hírek

Natalie Portmannel forog az új Ferrante-adaptáció

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

...
Hírek

Így fog kinézni Sally Rooney új regénye

...
Hírek

Gutenberget ünnepli a Google Doodle

...
Gyerekirodalom

Októberben érkezik J.K. Rowling új gyerekkönyve

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Petőfivel szívesen találkoznék

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...

Az ország leggazdagabb családja alkut kötött a nácikkal [Összekötve podcast]

...

Orwellről, a diktatúra nyelvezetéről és társadalmi hatásairól Péterfy Gergellyel [Kötelező podcast]

...

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Darvasi László: A szépség mindig egyfajta halálos betegség is [Összekötve podcast]

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Podcast

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

A kötelező olvasmányok közös könyveink, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. A Kötelező podcast legújabb részében Kertész Imre Sorstalanságáról beszélgetünk Morcsányi Gézával.

...
Nagy

Szabó T. Anna: Ady tanított meg arra, mennyire változhatatlan a halál

Adyról, Kosztolányiról, Petőfiről, Szendrey Júliáról és Wohl Jankáról is mesélt Szabó T. Anna az Írókkal kötetlenül a Fiumeiben című  irodalmi séta első részében.

Szerzőink

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

...
Forgách Kinga

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?