100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]

100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]

Száz éve született Romhányi József, akit elsősorban verses humoráról ismer mindenki. Nyelvi leleményben tobzódó szövegei ikonikus rajzilmek révén váltak szállóigévé, de fordított musicaleket is, versei pedig a mai napig nagyon népszerűek.

ro | 2021. március 08. |

"Az apróka pók-apóka, s a porhanyó potrohú pókanyó a pékségben a szennyezett mennyezetre nyálból való máló hálót font, - pont."

vagy

"Monoton üget a süppedő homokon a sivatag lova, a tétova teve tova. Hátán rezegve mozog a rozoga kúp alakú púp."

A sort sokáig lehetne folytatni, hiszen Romhányi József rímes univerzuma tobzódott a vicces alkotásokban. Romhányi József költő volt, műfordító, forgatókönyvíró, akinek nemcsak humoros verseket, de olyan rajzfilm-sorozatok szövegeit is köszönhetjük, mint a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki, a Kérem a következőt! (Dr. Bubó-sorozat) vagy a Mézga család (utóbbi kettőt Nepp Józseffel közösen). Éppen száz éve született, mi pedig pontokba szedtünk néhány érdekességet a híres Rímhányó életéről.

  • Romhányi József eredetileg zenésznek tanult, brácsán játszott, és igen jó nyelvérzékének köszönhetően több nyelven is olvasott, köztük ógörögül és latinul.
  • Zenei tanulmányai és nyelvismerete hasznára vált későbbi munkája során, hiszen számos magyar opera szövegkönyve fűződik a nevéhez, ezenkívül operalibrettókat és musicaleket is fordított. Az egyik legismertebb musicalt, a Macskákat is ő ültette át magyarra.
  • A második világháború utolsó évében orosz hadifogságba került, hastífuszt kapott, kis híján belehalt, de humora vélhetően már akkor is segített neki túlélni a borzalmakat.
  • 1951-től a Magyar Rádió dramaturgjaként dolgozott, a hatvanas évek elején pedig a Magyar Televízió szórakoztató rovatának művészeti vezetője volt.
  • Várkonyi Zoltán filmrendezőnek köszönhetően a színpadon is megjelenhettek a Szamárfül című kötetében olvasható állatversei, melyek humorban és társadalomkritikában egyaránt bővelkedtek.
  • Budai otthonában pezsgő művészeti élet folyt, alkotótársainak és barátainak tudhatta a 70-80-as évek legismertebb alkotóit. Lánya, Romhányi Ágnes – aki követte édesapját a pályán – egy nagyon inspiráló és szeretetteljes közegben nőtt fel, ahol már gyerekként tevékeny részese lehetett az alkotó folyamatnak.
  • Romhányi hatalmas elkötelezettséggel és szorgalommal dolgozott, inkább volt művész, mint vezető típus, széleskörű műveltséggel rendelkezett, és bár műveiről először mindenkinek a gyermeki játékosság és a páratlan szórakoztató élmény jut eszébe, azok tartalmukban sem voltak felületesek.
  • Forgatókönyvíróként, illetve dramaturgként olyan rajzfilmeken dolgozott, mint a Lúdas Matyi vagy a Hófehér.

A Centrál Színház videójában Balsai Móni Romhányi József A pék pókja című versét olvassa fel:

Forrás: Móra, Wiki

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Hipp-hopp, rajzfilmen már 40 éves a kis Vuk!

„Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! Segítsetek Vuknak, a kis rókának!” – ez csak egyetlen szállóigévé lett részlet a Vuk-filmből, amelyet kereken negyven éve mutattak be. De hogyan fogadták annak idején a nézők, és mit gondolt róla Dargay Attila?

...
Gyerekirodalom

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond, mi pedig összeszedtük, nekünk melyek voltak a legemlékezetesebb Kisvakond-pillanataink.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

Hírek
...
Szórakozás

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

...
Hírek

Az afrikai szerzők domináltak a 2021-es irodalmi díjak nyertesei között

...
Hírek

Könyvesblokk: King, Knausgard, Murakami

...
Hírek

Ma indul az eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíz, a Roxforti Házak Bajnoksága

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek ötödik darabját olvashatjátók most, mégpedig Czakó Zsófiától.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

...
Forgách Kinga

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Egy hűtőberendezés (150.000 Ft)