100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]
ro

100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]

romhányi_józsef romhányi100 humor gyerekirodalom

"Az apróka pók-apóka, s a porhanyó potrohú pókanyó a pékségben a szennyezett mennyezetre nyálból való máló hálót font, - pont."

vagy

"Monoton üget a süppedő homokon a sivatag lova, a tétova teve tova. Hátán rezegve mozog a rozoga kúp alakú púp."

A sort sokáig lehetne folytatni, hiszen Romhányi József rímes univerzuma tobzódott a vicces alkotásokban. Romhányi József költő volt, műfordító, forgatókönyvíró, akinek nemcsak humoros verseket, de olyan rajzfilm-sorozatok szövegeit is köszönhetjük, mint a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki, a Kérem a következőt! (Dr. Bubó-sorozat) vagy a Mézga család (utóbbi kettőt Nepp Józseffel közösen). Éppen száz éve született, mi pedig pontokba szedtünk néhány érdekességet a híres Rímhányó életéről.

  • Romhányi József eredetileg zenésznek tanult, brácsán játszott, és igen jó nyelvérzékének köszönhetően több nyelven is olvasott, köztük ógörögül és latinul.
  • Zenei tanulmányai és nyelvismerete hasznára vált későbbi munkája során, hiszen számos magyar opera szövegkönyve fűződik a nevéhez, ezenkívül operalibrettókat és musicaleket is fordított. Az egyik legismertebb musicalt, a Macskákat is ő ültette át magyarra.
  • A második világháború utolsó évében orosz hadifogságba került, hastífuszt kapott, kis híján belehalt, de humora vélhetően már akkor is segített neki túlélni a borzalmakat.
  • 1951-től a Magyar Rádió dramaturgjaként dolgozott, a hatvanas évek elején pedig a Magyar Televízió szórakoztató rovatának művészeti vezetője volt.
  • Várkonyi Zoltán filmrendezőnek köszönhetően a színpadon is megjelenhettek a Szamárfül című kötetében olvasható állatversei, melyek humorban és társadalomkritikában egyaránt bővelkedtek.
  • Budai otthonában pezsgő művészeti élet folyt, alkotótársainak és barátainak tudhatta a 70-80-as évek legismertebb alkotóit. Lánya, Romhányi Ágnes – aki követte édesapját a pályán – egy nagyon inspiráló és szeretetteljes közegben nőtt fel, ahol már gyerekként tevékeny részese lehetett az alkotó folyamatnak.
  • Romhányi hatalmas elkötelezettséggel és szorgalommal dolgozott, inkább volt művész, mint vezető típus, széleskörű műveltséggel rendelkezett, és bár műveiről először mindenkinek a gyermeki játékosság és a páratlan szórakoztató élmény jut eszébe, azok tartalmukban sem voltak felületesek.
  • Forgatókönyvíróként, illetve dramaturgként olyan rajzfilmeken dolgozott, mint a Lúdas Matyi vagy a Hófehér.

A Centrál Színház videójában Balsai Móni Romhányi József A pék pókja című versét olvassa fel:

Forrás: Móra, Wiki