100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]

100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]

Száz éve született Romhányi József, akit elsősorban verses humoráról ismer mindenki. Nyelvi leleményben tobzódó szövegei ikonikus rajzilmek révén váltak szállóigévé, de fordított musicaleket is, versei pedig a mai napig nagyon népszerűek.

ro | 2021. március 08. |

"Az apróka pók-apóka, s a porhanyó potrohú pókanyó a pékségben a szennyezett mennyezetre nyálból való máló hálót font, - pont."

vagy

"Monoton üget a süppedő homokon a sivatag lova, a tétova teve tova. Hátán rezegve mozog a rozoga kúp alakú púp."

A sort sokáig lehetne folytatni, hiszen Romhányi József rímes univerzuma tobzódott a vicces alkotásokban. Romhányi József költő volt, műfordító, forgatókönyvíró, akinek nemcsak humoros verseket, de olyan rajzfilm-sorozatok szövegeit is köszönhetjük, mint a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki, a Kérem a következőt! (Dr. Bubó-sorozat) vagy a Mézga család (utóbbi kettőt Nepp Józseffel közösen). Éppen száz éve született, mi pedig pontokba szedtünk néhány érdekességet a híres Rímhányó életéről.

  • Romhányi József eredetileg zenésznek tanult, brácsán játszott, és igen jó nyelvérzékének köszönhetően több nyelven is olvasott, köztük ógörögül és latinul.
  • Zenei tanulmányai és nyelvismerete hasznára vált későbbi munkája során, hiszen számos magyar opera szövegkönyve fűződik a nevéhez, ezenkívül operalibrettókat és musicaleket is fordított. Az egyik legismertebb musicalt, a Macskákat is ő ültette át magyarra.
  • A második világháború utolsó évében orosz hadifogságba került, hastífuszt kapott, kis híján belehalt, de humora vélhetően már akkor is segített neki túlélni a borzalmakat.
  • 1951-től a Magyar Rádió dramaturgjaként dolgozott, a hatvanas évek elején pedig a Magyar Televízió szórakoztató rovatának művészeti vezetője volt.
  • Várkonyi Zoltán filmrendezőnek köszönhetően a színpadon is megjelenhettek a Szamárfül című kötetében olvasható állatversei, melyek humorban és társadalomkritikában egyaránt bővelkedtek.
  • Budai otthonában pezsgő művészeti élet folyt, alkotótársainak és barátainak tudhatta a 70-80-as évek legismertebb alkotóit. Lánya, Romhányi Ágnes – aki követte édesapját a pályán – egy nagyon inspiráló és szeretetteljes közegben nőtt fel, ahol már gyerekként tevékeny részese lehetett az alkotó folyamatnak.
  • Romhányi hatalmas elkötelezettséggel és szorgalommal dolgozott, inkább volt művész, mint vezető típus, széleskörű műveltséggel rendelkezett, és bár műveiről először mindenkinek a gyermeki játékosság és a páratlan szórakoztató élmény jut eszébe, azok tartalmukban sem voltak felületesek.
  • Forgatókönyvíróként, illetve dramaturgként olyan rajzfilmeken dolgozott, mint a Lúdas Matyi vagy a Hófehér.

A Centrál Színház videójában Balsai Móni Romhányi József A pék pókja című versét olvassa fel:

Forrás: Móra, Wiki

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Hipp-hopp, rajzfilmen már 40 éves a kis Vuk!

„Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! Segítsetek Vuknak, a kis rókának!” – ez csak egyetlen szállóigévé lett részlet a Vuk-filmből, amelyet kereken negyven éve mutattak be. De hogyan fogadták annak idején a nézők, és mit gondolt róla Dargay Attila?

...
Gyerekirodalom

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond, mi pedig összeszedtük, nekünk melyek voltak a legemlékezetesebb Kisvakond-pillanataink.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Be akarják záratni a PEN klubot Fehéroroszországban

...
Hírek

André Ferenc nyerte a PesText díját

...
Szívünk rajta

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

...
Hírek

Könyvesblokk: Három romantikus könyv, ami tökéletes lehet a nyaralásra

...
Beleolvasó

Ki tarthatna jogos igényt az Egy Gyűrűre, ha bevezetnék Középföldén a Polgári Törvénykönyvet?

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

A hét könyve
Kritika
A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel
...
Nagy

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

Július 23-án elkezdődött Tokióban az olimpia, nézők nélkül. Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Elsőként Finy Petra Kék fal című írását olvashatjátok. 

...
Kritika

A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel

Jesmyn Ward regénye nem Katrina-regény, vagy nem csak az, családról, a vérségi kötelék erejéről, a szeretet sokféle arcáról is szól univerzális erővel. A csontok megmaradnak nálunk a hét könyve. 

Szerzőink

...
Finy Petra

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan