Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Piotr Socha természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyvei egészen az őskortól mutatják be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában.

Sándor Enikő | 2021. május 18. |
Piotr Socha
Méhek
Ford.: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal
-

A lengyel szerző és illusztrátor, Piotr Socha két ismeretterjesztő kötete egyedülálló, látványos és kreatív módon teszi izgalmassá a méhekkel és a fákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Sőt, mindkettő túlmutat a puszta biológiai vagy növénytani bevezetés, leírás határain.

A Manó Könyvek gondozásában megjelenő kötetek óriási méretüknek köszönhetően figyelemre méltó könyvtárgyak, amelyekben az illusztrációk hangsúlyos szerepet kaptak. A magyarázó szövegek a Méhek esetében az oldalak alján, a Fák című kötetben pedig oldalpáronként valamelyik oldal szélén, egységesen jelennek meg. Alapos kutatómunka előzte meg a könyvek létrejöttét, a Méheket Piotr Socha szakértők bevonásával, de egyedül szerkesztette, a Fákat már Wojciech Grajkowski biológussal közösen. A két természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyv egészen az őskortól mutatja be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában. Mindezt nyelvi és képi humorral tárja az olvasók elé, ezért is érdemes időt szánni az illusztrációk böngészésére, mivel Socha számos apró, vicces részletet rejtett el a képeken, újabb és újabb felfedezni valót kínálva a közös vagy az önálló olvasás során. Mindkét kötetet Kellermann Viktória fordította, a Fákat Tóka Alizzal közösen.

Méhek

A méhek anatómiája mellett – amelyet a könyv méreteinek köszönhetően óriási nagyításban élvezhetünk – azt is szemlélteti a szerző, hogy az egyes történelmi korokban miként viszonyultak a méhekhez, milyen technológiát használtak a méz készítéséhez, és milyen keretek között fogyasztották a mézet, illetve a méhek és a méz kultusza miként jelent meg a vallásban, a népi hagyományban, a gyógyászatban és a szépségápolásban. A dinamikus illusztrációknak köszönhetően a méhek táncán keresztül arra is fény derül, miként kommunikálnak a méhek. A méhek fő tevékenységén, a mézkészítésen túl a beporzás létfontosságú szerepének külön oldalpárt szentel a szerző, bemutatja a mézelő virágokat és a beporzást segítő állatokat is.

A fontos tudnivalók mellett, hogy mi a teendő méhcsípés esetén, vagy hogy milyen veszélyeket rejt a mezőgazdaság a méhek életére,  jutott tér az érdekességeknek is. Mint például annak, hogy milyen büntetést kapott a régmúltban az, aki méheket lopott. Vagy hogy miként kell becsekkolni egy beporzóhotelbe. A kötet egyik különlegessége a fiktív Zümmögő lap két oldalpárja, amely további apró, kevésbé ismert érdekességeket tárgyal, sőt receptek is olvashatóak az újság hasábjain. 

Hírlevél feliratkozás

Fák

A Méhekhez hasonlóan a Fák is sokrétűen mutatja be tárgya több millió éves történetét, az élet körforgásában betöltött nélkülözhetetlen szerepét. A méhekhez hasonlóan a fák felépítésének a bemutatása is sokszínű, a metszetek, levelek, gyökerek és termések megfigyelésére ösztönöznek a képek. A különböző fafajták mellett azokkal az állatokkal is megismerteti az olvasót, akik részt vesznek a fák vándorlásában és szaporodásában, és azokkal is, akik rajtuk vagy belőlük élnek.

Piotr Socha és Wojciech Grajkowski
Fák
Ford.: Kellermann Viktória, Tóka Aliz, Manó Könyvek, 2020, 72 oldal
-

Külön fejezetet kaptak azok az állatok, amelyek rejtőszínük segítségével képesek vizuálisan eggyé válni a fákkal. A világ legmagasabb fáinak méreteit Socha híres épületekével hasonlítja össze, amelyeket az óriásfák hátterében rajzolt meg. Köztudott, hogy a fák életkorát az évgyűrűk mutatják. Az egyik oldalpáron fontosabb történelmi események teszik szemléletessé az évszázadok múlását egy mamutfenyő metszetén. A favágók izgalmas életéről is olvashatunk a kötetben, amelyből az is kiderül, hogy régen egy favágónak háromszor annyi kalóriát kellett bevinnie, hogy legyen elegendő ereje az egész napos munkához. A sok izgalmas és a laikusok számára új információ mellett a könyv számba veszi azt is, mi minden készíthető fából: épületek, járművek, hangszerek, lombkoronaházak. Charles Darwin életfája mellett rávilágít a fák vallásban betöltött szerepére, a legendák és irodalmi művek segítségével pedig életre is kelti a fákat.

Korhatár nélkül.
Elindult a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum gyerekirodalmi rovata a Könyvesen. Ez a Korhatár nélkül, melynek fő profilja a kortárs gyerekirodalom, és cikkeit a HUBBY elnökségi tagjai és a HUBBY tagjai írják. És hogy miket találtok majd itt? Interjúkat a szerzőkkel és illusztrátorokkal, és persze kritikákat, recenziókat a legérdekesebb, legizgalmasabb, legszemrevalóbb könyvekről.
Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - a Méhek lett a hónap könyve

...
Gyerekirodalom

Wéber Anikó: Amikor a gyerekeket alkotásra ösztönzi a művem, akkor vagyok a legboldogabb

Nekem az írás szerepjáték is - mondja Wéber Anikó, akinek olyan ifjúsági könyveket köszönhetünk, mint Az osztály vesztese és Az ellenállók vezére. Új rovatunkban írásról, gyerekkori kedvencekről, iskolai versengésekről és történelmi regényekről is beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Sándor Anna

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története