Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Piotr Socha természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyvei egészen az őskortól mutatják be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában.

Sándor Enikő | 2021. május 18. |
Piotr Socha
Méhek
Ford.: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal
-

A lengyel szerző és illusztrátor, Piotr Socha két ismeretterjesztő kötete egyedülálló, látványos és kreatív módon teszi izgalmassá a méhekkel és a fákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Sőt, mindkettő túlmutat a puszta biológiai vagy növénytani bevezetés, leírás határain.

A Manó Könyvek gondozásában megjelenő kötetek óriási méretüknek köszönhetően figyelemre méltó könyvtárgyak, amelyekben az illusztrációk hangsúlyos szerepet kaptak. A magyarázó szövegek a Méhek esetében az oldalak alján, a Fák című kötetben pedig oldalpáronként valamelyik oldal szélén, egységesen jelennek meg. Alapos kutatómunka előzte meg a könyvek létrejöttét, a Méheket Piotr Socha szakértők bevonásával, de egyedül szerkesztette, a Fákat már Wojciech Grajkowski biológussal közösen. A két természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyv egészen az őskortól mutatja be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában. Mindezt nyelvi és képi humorral tárja az olvasók elé, ezért is érdemes időt szánni az illusztrációk böngészésére, mivel Socha számos apró, vicces részletet rejtett el a képeken, újabb és újabb felfedezni valót kínálva a közös vagy az önálló olvasás során. Mindkét kötetet Kellermann Viktória fordította, a Fákat Tóka Alizzal közösen.

Méhek

A méhek anatómiája mellett – amelyet a könyv méreteinek köszönhetően óriási nagyításban élvezhetünk – azt is szemlélteti a szerző, hogy az egyes történelmi korokban miként viszonyultak a méhekhez, milyen technológiát használtak a méz készítéséhez, és milyen keretek között fogyasztották a mézet, illetve a méhek és a méz kultusza miként jelent meg a vallásban, a népi hagyományban, a gyógyászatban és a szépségápolásban. A dinamikus illusztrációknak köszönhetően a méhek táncán keresztül arra is fény derül, miként kommunikálnak a méhek. A méhek fő tevékenységén, a mézkészítésen túl a beporzás létfontosságú szerepének külön oldalpárt szentel a szerző, bemutatja a mézelő virágokat és a beporzást segítő állatokat is.

A fontos tudnivalók mellett, hogy mi a teendő méhcsípés esetén, vagy hogy milyen veszélyeket rejt a mezőgazdaság a méhek életére,  jutott tér az érdekességeknek is. Mint például annak, hogy milyen büntetést kapott a régmúltban az, aki méheket lopott. Vagy hogy miként kell becsekkolni egy beporzóhotelbe. A kötet egyik különlegessége a fiktív Zümmögő lap két oldalpárja, amely további apró, kevésbé ismert érdekességeket tárgyal, sőt receptek is olvashatóak az újság hasábjain. 

Hírlevél feliratkozás

Fák

A Méhekhez hasonlóan a Fák is sokrétűen mutatja be tárgya több millió éves történetét, az élet körforgásában betöltött nélkülözhetetlen szerepét. A méhekhez hasonlóan a fák felépítésének a bemutatása is sokszínű, a metszetek, levelek, gyökerek és termések megfigyelésére ösztönöznek a képek. A különböző fafajták mellett azokkal az állatokkal is megismerteti az olvasót, akik részt vesznek a fák vándorlásában és szaporodásában, és azokkal is, akik rajtuk vagy belőlük élnek.

Piotr Socha és Wojciech Grajkowski
Fák
Ford.: Kellermann Viktória, Tóka Aliz, Manó Könyvek, 2020, 72 oldal
-

Külön fejezetet kaptak azok az állatok, amelyek rejtőszínük segítségével képesek vizuálisan eggyé válni a fákkal. A világ legmagasabb fáinak méreteit Socha híres épületekével hasonlítja össze, amelyeket az óriásfák hátterében rajzolt meg. Köztudott, hogy a fák életkorát az évgyűrűk mutatják. Az egyik oldalpáron fontosabb történelmi események teszik szemléletessé az évszázadok múlását egy mamutfenyő metszetén. A favágók izgalmas életéről is olvashatunk a kötetben, amelyből az is kiderül, hogy régen egy favágónak háromszor annyi kalóriát kellett bevinnie, hogy legyen elegendő ereje az egész napos munkához. A sok izgalmas és a laikusok számára új információ mellett a könyv számba veszi azt is, mi minden készíthető fából: épületek, járművek, hangszerek, lombkoronaházak. Charles Darwin életfája mellett rávilágít a fák vallásban betöltött szerepére, a legendák és irodalmi művek segítségével pedig életre is kelti a fákat.

Korhatár nélkül.
Elindult a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum gyerekirodalmi rovata a Könyvesen. Ez a Korhatár nélkül, melynek fő profilja a kortárs gyerekirodalom, és cikkeit a HUBBY elnökségi tagjai és a HUBBY tagjai írják. És hogy miket találtok majd itt? Interjúkat a szerzőkkel és illusztrátorokkal, és persze kritikákat, recenziókat a legérdekesebb, legizgalmasabb, legszemrevalóbb könyvekről.
Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - a Méhek lett a hónap könyve

...
Gyerekirodalom

Wéber Anikó: Amikor a gyerekeket alkotásra ösztönzi a művem, akkor vagyok a legboldogabb

Nekem az írás szerepjáték is - mondja Wéber Anikó, akinek olyan ifjúsági könyveket köszönhetünk, mint Az osztály vesztese és Az ellenállók vezére. Új rovatunkban írásról, gyerekkori kedvencekről, iskolai versengésekről és történelmi regényekről is beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

Hírek
...
Nagy

Családi anekdota és fikció mosódik össze Kollár-Klemencz László új könyvében

...
Hírek

Ők a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál díjazottjai!

...
Hírek

Zilahi Anna kapja a 2021-es Hazai Attila Irodalmi Díjat

...
Nagy

Szántó T. Gábor regényében az áldozatok és az államvédelemben szerepet vállalók is zsidók

...
Nagy

Bödőcs Tibor: Szerzőként barokkosabb, manieristább vagyok

...
Nagy

Danyi Zoltán rózsaformára írta a regényét

...
Nagy

Jennifer Teege: Tanulnunk kell a múltból

...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

A hét könyve
Kritika
A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat
...
Nagy

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!

Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása, ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. 

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

...
Kolozsi Orsolya

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is