A magyar történelemben jobb sztorik vannak, mint bármelyik fantasyben

A magyar történelemben jobb sztorik vannak, mint bármelyik fantasyben

Két Nógrádival, apával és fiával tartották hétfő délután az ifjabbik író, Nógrádi Gergely új könyvének bemutatóját a Magvető Caféban. A történelmi és fantasyszálakat vegyítő Brunar – A Mirrén titka című regény nyolcszáz évet visz vissza az időben, keletkezésének körülményei mellett pedig a beszélgetésen szó esett még írásról és gyerekkori kedvencekről, és kiderült az is, olvasóként mi ragadta meg leginkább az író Nógrádi Gábort.

Ruff Orsolya | 2021. szeptember 14. |

Az írás témája már a beszélgetés elején fontos szerephez jut: Csapody Kinga, a Menő Könyvek kiadóvezető-főszerkesztője kérdésére Nógrádi Gábor elárulta, hogy gyerekeit már egészen kiskorukban tanítgatta az írásra. Neki ugyanis meggyőződése, hogy kis tehetsége mindenkinek van az íráshoz, és gyakorlással, szorgalommal sokra lehet jutni. Úgy fogalmazott, a magyar lakosság 80 százalékát meg lehetne tanítani magas szinten írni.

Nógrádi gergely
Brunar - A Mirrén titka
Menő Könyvek, 2021, 448 oldal
-

Nógrádi Gergely elárulta, hogy már fiatalon azt érezte, van benne közlési vágy, különösen arra, hogy mindez írásban valósuljon meg. Később sportot űzött belőle, hogy az iskolai fogalmazásaira jó jegyet kapjon. Elhangzott az is, hogy édesapja sikerei a nyolcvanas évek közepétől datálhatók, és középiskolásként neki az már személyesen annyira nem volt fontos, mégis egyfajta védőburkot jelentett. Meggyőződése szerint az a tény, hogy akkor már országos hírű író volt az édesapja, szerepet játszhatott abban is, hogy nem vágták ki a kőszegi, nagyon szigorú gimnáziumból.

Gyerekként Lázárt, Csukást, Janikovszkyt olvasott, a Berzsián és Dideki volt az egyik kedvence, Mándy Iván Robin Hoodja a másik, és nagyon kedvelte Erich Kästner könyveit. „Pont ugyanezt az élményt adta édesapám munkássága is” – tette hozzá, példaként említve a Gyerekrablás a Palánk utcában című regényt. „Nagyon érdekes volt egy olyan apa mellett felnőni, aki ugyanazt az irodalmi élményt tudta nálam elérni, mint a legnagyobbak.

Ez egy nagyon klassz gyerekkor szerintem.”

Nógrádi Gábor ezen a ponton magához ragadta a kezdeményezést, és feltette a kérdést, hogy az új könyvben Brunar alakját mennyiben mintázta róla a fia. Hamar kiderült, hogy az író egy Brúnó nevű kutyáról mintázta a címszereplőt, akit ugyanakkor összetett figurának nevezett. A többi szereplőről szólva elmondta, hogy nem volt tudatos a figuraformálás, de átélt tapasztalatai segíthették az alkotásban, így a főhősben benne van az a sok „Brunar-típusú ember”, akivel élete során találkozott.

-

Bár a kiadó ifjúsági könyvként kategorizálja a regényt, Nógrádi Gergely szerint legalább ennyire felnőtt könyv (magyarázatként hozzátette, hogy „kemény dolgok” vannak benne). Kiadói részről volt egy olyan elképzelés, ami a magyar Trónok harcát vetítette előre, de Nógrádi azt gondolta, minek kellene ilyen fantasyt kitalálni, mikor a történelmünk bővelkedik rettenetes figurákban, rettenetes hatalomvágytól átitatott történetekben:

„Sokkal jobb figuráink és történeteink vannak, mint amiket ki tudnék találni”.

Nagyon finoman, „patikamérlegen kiméricskélve” mégis került bele egy fantasyszál, a történet szerint így a Pilisben olyan fura alakok élnek, akik valamit védenek.

A magyar történelemből Nógrádi Gergelyt három korszak ragadta meg, és ez kívánkozott először regénybe. A cselekmény III. Béla király idejébe visz vissza, a hatalomért pedig fiai, Imre és András között indul meg a vetélkedés. Bár a fiatalabbik fivér alkalmasabb lenne a trónra, de az öröklési rend szerint Imre lesz az utód, aki – biztos, ami biztos – már gyerekkorában királlyá koronáztatja fiát, Lászlót. András és felesége, Gertrúd ugyanakkor mindent megtesznek, hogy eltegyék láb alól a gyerekkirályt, a regényben emellett elindul a hajsza egy jövőbelátó tükörért. Nógrádi Gábor elárulta, hogy általában nem rajong a fantasyért, ez a könyv viszont megragadta, főként azért, mert elgondolkodtatja az olvasót azon, hogy vajon bele merne-e néni a Mirrén tükrébe.

Ez a lehetőség vajon áldás vagy átok lenne?

Nógrádi Gergely számára kardinális kérdés volt, hogy vajon mennyire rombolható, alakítható egy epikus hős figurája. Ha van egy Melindánk vagy egy Bánkunk, akkor íróként vajon mennyit fedhet fel igazi emberi mivoltukból. Hozzátette azt is, hogy bár 800 év eltelt, de szerinte ma ugyanazokkal a problémákkal, karakterekkel találkozunk a Kárpát-medencében, mint Bánk korában. A bemutatón kiderült, hogy a regény felépítése lehetővé teszi, hogy bizonyos szereplők más korszakban is felbukkanhassanak, A Mirrén titkát pedig eleve egy sorozat első részének szánták. A könyvet két évig írta, viszont ebből nagyjából másfél év volt a készülés, a kutatás. Mindkét Nógrádi filmszerűen írja a könyveit, nem titkolt céljuk az is, hogy könyveikből egyszer majd film legyen. A Mirrén titka esetében is van ilyen elképzelés, Nógrádi Gergely lát is esélyt a megfilmesítésére, de hozzátette azt is, hogy azért nincsenek vérmes reményei.

A teljes beszélgetést itt tudjátok végignézni:

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nógrádi Gergely mindenkihez eljuttatná a Baradlay-fiúk történetét

...
Hírek

Nógrádi Gábor kapta a Janikovszky Éva-díjat

...
Gyerekirodalom

Nógrádi Gábor ingyenesen letölthetővé tette négy könyvét

A kényszerű karanténba került gyerekeknek és tanároknak segítene Nógrádi Gábor, akinek olyan népszerű ifjúsági regények fűződnek a nevéhez, mint a Gyerekrablás a Palánk utcában vagy A mi Kinizsink.

Olvass!
...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

Alice Urbach túléli a zsidóüldözéseket, majd Amerikából hazalátogatva azzal szembesül, hogy egy bizonyos Rudolf Rösch neve alatt kapható a boltokban a szakácskönyve. Alice unokája történészként eredt a kalandos életű szakácskönyv nyomába. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Törött tulipánok egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története

Mörk Leonóra új regényében a 17. századi Hollandiában egy fiatal és tehetséges festő, Jan eltűnik. Húga, Helena egy tulipános képekkel teli album és egy ismeretlen nőt ábrázoló festmény nyomán a keresésére indul. Olvass bele a Törött tulipánokba!

...
Beleolvasó

Anne Sexton kertelés nélkül teszi fel élet és halál legalapvetőbb kérdéseit

Anne Sexton Pulitzer-díjjal elismert Élj vagy halj meg című kötete a vallomásos költészet egyik klasszikusa, magyar fordítása hiánypótló. Mutatunk három verset a kötetből!

...
Beleolvasó

Egy úri csirkefogó esete a brit nyomozóval: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen

Mi történik, ha összetalálkozik a legendás francia tolvaj és a még legendásabb brit nyomozó? Olvass bele az új, modern fordításba!

...
Beleolvasó

Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk?

Fiala Borcsa legújabb könyvének egypercesei mérgező szülői és házastársi kapcsolatokról, problémás viszonyokról, sorsdöntő helyzetekről és emberi hibákról mesélnek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A járvány sem állította meg a magyar holokauszttúlélőt, hogy elmesélje, hogyen élte túl a haláltábort

Lily Ebert annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. A dédunokája segítségével most megtette. Olvass bele a könyvükbe!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

...
Kritika

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

Immár a negyedik regényben tér vissza Csabai László hőse: Szindbád ezúttal a Nyugat-Németországban nyomoz, a múlt azonban nemcsak az útjába vetődő németeket éri utol, hanem a főfelügyelőt is.

...
Kritika

Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát

Egy maciméz a főszereplője Kőhalmi Zoltán második regényének, Az utolsó 450 évnek. A vad, sőt bátor ötletből egy nagyon szórakoztató sci-fi bontakozik ki, ami csak azért nem nevezhető disztópiának, mert simán alakulhat így a klímakatasztrófa. Szekunder szégyenérzet: azon nevetünk, hogy tönkretesszük a bolygónkat. A hét könyve okos és vicces sci-fi, ami hibái ellenére óriási vállalás volt.

...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.

...
Nagy

Háy János: Az ábrázolt sorsok igazságát kell képviselni

Háy János új regénye, a Mamikám egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy Jánossal a könyv szellemi és érzelmi tétjeiről, szociográfiai hátteréről és nyelvezetéről beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Az irodalom mint magányos város [Fehérvári Irodalmi Napok]

...
Nagy

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

...
Hírek

Ezeket a könyveket olvassák a Hová lettél, szép világ főhősei

...
Szórakozás

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

...
Hírek

Összeesett egy golfversenyen Tom Felton, a Harry Potter-filmek Draco Malfoya

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!