5 gyerekkönyv az évtizedből [Mesék Minden Mennyiségben]

5 gyerekkönyv az évtizedből [Mesék Minden Mennyiségben]

Elindult a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórummal közös podcast-sorozatunk, az MMM – Mesék Minden Mennyiségben. Az első adásban az évtized legizgalmasabb gyerekkönyveit soroló listánk kapcsán Szekeres Nikivel, a HUBBY elnökével az elmúlt tíz év trendjeiről, fejleményeiről beszélgettünk. Az adásban elég sok szerző neve és sok cím is elhangzott, ezekből idézünk fel és mutatunk meg most párat.

ro | 2021. március 12. |

Hallgasd meg: Podbean, Apple Podcast, Spotify, Google Podcast


Wojciech Grajkowski: Fák

Wojciech Grajkowski
Fák
Ill.: Piotr Socha, ford.: Kellermann Viktória, Tóka Alíz, Manó Könyvek, 2020, 72 oldal
-

Piotr Socha egy ismert lengyel illusztrátor, nem mellesleg pedig egy méhész fia. Utóbbi csak azért érdekes, mert Socha egy komplett könyvet szentelt a méheknek, amelyben az alapinfókon kívül olyan kérdésekre is választ ad, minthogy melyik híres történelmi személyiség szerette a méheket, és ki volt az a szerencsés, aki egyszer túlélt 2443 méhcsípést. Ugyancsak Socha illusztrálta a Fák című könyvet; ennél a kötetnél Wojciech Grajkowski biológus volt a szerzőtársa, és a kötet a Méhekhez hasonlóan vegyíti a praktikus információkat a kultúrtörténeti érdekességekkel. Mindkét könyv nagyalakú, táblaszerű, nem az a fajta, amelyet mondjuk egy buszon előkapunk; gyönyörű, részletgazdag képeit inkább órákig tartó böngészésre találták ki.

Borbáth Péter: Sündör és Niru

Borbáth Péter
Sündör és Niru
Ill.: Remsey Dávid, Csimota, 2015, 72 oldal
-

Már a második köteténél jár a Sündör és Niru, Borbáth Péter mesesorozata, a címszereplői pedig olyan figurák, akik látszólag „tűz és víz”, mégis jól kijönnek egymással. A mesében fontos szerep jut az érzékszerveknek, a kalandoknak, sosem látott világoknak, melyekhez persze markáns, emlékezetes szereplők is kellenek. Borbáth Péter jellegzetes szövegvilágához remekül passzolnak Remsey Dávid finom, érzékeny illusztrációi, melyek együtt nagyon erős atmoszférát teremtenek.

Wolfgang Herrndorf: Csikk

Wolfgang Herrndorf
Csikk
Ford.: Bán Zoltán András, Scolar, 2018, 318 oldal
-

Wolfgang Herrndorf író volt, és festő meg illusztrátor, de a magyar olvasók nagy valószínűséggel a Csikk című regénye miatt ismerik. Ennek egy olyan fiú a hőse (Maik), aki egy burokban él, csakhogy ezt a családi védőhálót hazugságból szőtték. Éppen ezért kapva kap az alkalmon, amikor beállít orosz származású osztálytársa, Csikk, és ráveszi, hogy egy lopott kocsival vágjanak neki a világnak. A két outsider útra kel, és kalandok egész sora vár rájuk egy olyan történetben, amelyben nem feltétlenül a cél a fontos. Herrndorf könyve egyszerre könnyed, humoros és elgondolkodtató, és ilyen részek olvashatók benne. „Kicsi korom óta azt tanította az apám, hogy a világ rossz. A világ rossz, és az emberek is rosszak benne. Ne bízz meg senkiben, ne állj szóba idegenekkel, satöbbi. Ezt mesélték a szüleim, ezt mesélték a tanáraim, és ezt mesélték a tévében is. Ha belenézel a hírekbe: rosszak az emberek. Belenézel a Spiegel tévébe: rosszak az emberek. És talán ez igaz is, az emberek 99 százaléka tényleg rossz. Azért furcsa: mert Csikk és én az utazásunk alatt szinte csakis azzal az egy százalékkal találkoztunk, akik nem rosszak.”

Anna Woltz: Tess és én - Életem legfurcsább hete

Anna Woltz
Tess és én - Életem legfurcsább hete
Ford.: Rádai Andrea, Pagony, 2016, 157 oldal
-

Anna Woltz az egyik legsikeresebb holland kortárs ifjúsági szerző, aki nagyon nyíltan, keresetlen, mégis szórakoztató módon képes akár nagyon bonyolult témákról is mesélni. A Tess és én egy nyaralás története, pontosabban egyetlen hété, amely egy véletlen találkozással veszi kezdetét. Ránézésre a Tess nevű lány az excentrikusabb figura, aki mestertervet szövöget, és arra készül, hogy a létezéséről mit sem sejtő édesapjával találkozzon. De igazából Samuel sem hétköznapi gyerek, a fiú egész konkrétan az egyedüllétre készül, pontosabban arra az időszakra, amikor a szerettei már nem lesznek vele. Személyükben két nagyon más pólusú világ találkozik, vonzzák is egymást rendesen, és arra az egy hétre mind a ketten a másik életének kulcsszereplőivé válnak. A regényből film is készült, amelynek bemutatója tavaly márciusra, sajnos épp a járvány kitörésének időpontjára esett.

Petr Sís: A fal

-

Több mint harminc éve omlott le a berlini fal, így már felnőtt egy generáció, amely legfeljebb elbeszélésekből tudja, mit jelentett a mindennapokban ez a megosztottság. Különösen igaz ez azoknál a fiataloknál, akik nem Európában élnek és nőttek fel – a cseh származású Petr Sís már az Egyesült Államokban született gyerekeinek akarta elmesélni, mit jelképezett, és milyen folyamatokat indított be a fal leomlása, és ezen túlmenően persze azt szerette volna megértetni velük, milyen volt felnőni a vasfüggöny mögött. Petr Sís a budapesti bemutatón azt mondta, számára a fal nagyon egyszerű dolgokat jelképezett: úgy képzelte, hogy az egyik oldalán a hazugság van, míg a másikon az ígéretek: „A berlini fal leomlása szerinte a győzelem pillanata volt, amikor az országok szabaddá váltak”.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében a meséken innen és túl vizsgáljuk meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. A legszebb mesékről, klasszikusokról és újdonságokról, provokatív ifjúsági regényekről beszélget Szekeres Niki és Ruff Orsolya.

...
Gyerekirodalom

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 1. rész

Képzeljetek el egy polcot, ahová fel kellene tennetek azokat a gyerekkönyveket, amelyek a 2010-es években nektek a legfontosabbak voltak! Azért, mert megnevettetek, elgondolkodtattak, mert kiragadtak a hétköznapokból, mert olyasmit fogalmaztak meg, ami már régóta bennetek is mocorgott. Képzeletben mi is felállítottuk ezt a polcot, és szakértőink segítségével feltettünk rá ötven könyvet. Mutatjuk az első részt!

...
Nagy

Trendek, sikerkönyvek, új hangok és nagy hiányok - Mi történt az elmúlt évtizedben a gyerekirodalomban?

A gyerekirodalom aranykorát éljük: a gyerekkönyvek iránti kereslet és a Young Adult-irodalom presztízse is egyre csak nő. De mi történt a 2010-es években a gyerekirodalomban? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Podcast

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast második vendége Boldizsár Ildikó mesekutató, író.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

...
Forgách Kinga

A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek

Olvass!
...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

A költőként elismert Bognár Péter első regényében egymást követik a rejtélyek, és felbolydul egy falu élete. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...
Beleolvasó

Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

A hetvenes éveiben járó Adele, Wendy és Jude a negyedik barátnőjüket gyászolják. Egy sorsfordító hétvégén nemcsak a barátságukat, de az egész életüket is átértékelik. Olvass bele a Hétvégébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!