5 gyerekkönyv az évtizedből [Mesék Minden Mennyiségben]

5 gyerekkönyv az évtizedből [Mesék Minden Mennyiségben]

Elindult a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórummal közös podcast-sorozatunk, az MMM – Mesék Minden Mennyiségben. Az első adásban az évtized legizgalmasabb gyerekkönyveit soroló listánk kapcsán Szekeres Nikivel, a HUBBY elnökével az elmúlt tíz év trendjeiről, fejleményeiről beszélgettünk. Az adásban elég sok szerző neve és sok cím is elhangzott, ezekből idézünk fel és mutatunk meg most párat.

ro | 2021. március 12. |

Hallgasd meg: Podbean, Apple Podcast, Spotify, Google Podcast


Wojciech Grajkowski: Fák

Wojciech Grajkowski
Fák
Ill.: Piotr Socha, ford.: Kellermann Viktória, Tóka Alíz, Manó Könyvek, 2020, 72 oldal
-

Piotr Socha egy ismert lengyel illusztrátor, nem mellesleg pedig egy méhész fia. Utóbbi csak azért érdekes, mert Socha egy komplett könyvet szentelt a méheknek, amelyben az alapinfókon kívül olyan kérdésekre is választ ad, minthogy melyik híres történelmi személyiség szerette a méheket, és ki volt az a szerencsés, aki egyszer túlélt 2443 méhcsípést. Ugyancsak Socha illusztrálta a Fák című könyvet; ennél a kötetnél Wojciech Grajkowski biológus volt a szerzőtársa, és a kötet a Méhekhez hasonlóan vegyíti a praktikus információkat a kultúrtörténeti érdekességekkel. Mindkét könyv nagyalakú, táblaszerű, nem az a fajta, amelyet mondjuk egy buszon előkapunk; gyönyörű, részletgazdag képeit inkább órákig tartó böngészésre találták ki.

Borbáth Péter: Sündör és Niru

Borbáth Péter
Sündör és Niru
Ill.: Remsey Dávid, Csimota, 2015, 72 oldal
-

Már a második köteténél jár a Sündör és Niru, Borbáth Péter mesesorozata, a címszereplői pedig olyan figurák, akik látszólag „tűz és víz”, mégis jól kijönnek egymással. A mesében fontos szerep jut az érzékszerveknek, a kalandoknak, sosem látott világoknak, melyekhez persze markáns, emlékezetes szereplők is kellenek. Borbáth Péter jellegzetes szövegvilágához remekül passzolnak Remsey Dávid finom, érzékeny illusztrációi, melyek együtt nagyon erős atmoszférát teremtenek.

Wolfgang Herrndorf: Csikk

Wolfgang Herrndorf
Csikk
Ford.: Bán Zoltán András, Scolar, 2018, 318 oldal
-

Wolfgang Herrndorf író volt, és festő meg illusztrátor, de a magyar olvasók nagy valószínűséggel a Csikk című regénye miatt ismerik. Ennek egy olyan fiú a hőse (Maik), aki egy burokban él, csakhogy ezt a családi védőhálót hazugságból szőtték. Éppen ezért kapva kap az alkalmon, amikor beállít orosz származású osztálytársa, Csikk, és ráveszi, hogy egy lopott kocsival vágjanak neki a világnak. A két outsider útra kel, és kalandok egész sora vár rájuk egy olyan történetben, amelyben nem feltétlenül a cél a fontos. Herrndorf könyve egyszerre könnyed, humoros és elgondolkodtató, és ilyen részek olvashatók benne. „Kicsi korom óta azt tanította az apám, hogy a világ rossz. A világ rossz, és az emberek is rosszak benne. Ne bízz meg senkiben, ne állj szóba idegenekkel, satöbbi. Ezt mesélték a szüleim, ezt mesélték a tanáraim, és ezt mesélték a tévében is. Ha belenézel a hírekbe: rosszak az emberek. Belenézel a Spiegel tévébe: rosszak az emberek. És talán ez igaz is, az emberek 99 százaléka tényleg rossz. Azért furcsa: mert Csikk és én az utazásunk alatt szinte csakis azzal az egy százalékkal találkoztunk, akik nem rosszak.”

Anna Woltz: Tess és én - Életem legfurcsább hete

Anna Woltz
Tess és én - Életem legfurcsább hete
Ford.: Rádai Andrea, Pagony, 2016, 157 oldal
-

Anna Woltz az egyik legsikeresebb holland kortárs ifjúsági szerző, aki nagyon nyíltan, keresetlen, mégis szórakoztató módon képes akár nagyon bonyolult témákról is mesélni. A Tess és én egy nyaralás története, pontosabban egyetlen hété, amely egy véletlen találkozással veszi kezdetét. Ránézésre a Tess nevű lány az excentrikusabb figura, aki mestertervet szövöget, és arra készül, hogy a létezéséről mit sem sejtő édesapjával találkozzon. De igazából Samuel sem hétköznapi gyerek, a fiú egész konkrétan az egyedüllétre készül, pontosabban arra az időszakra, amikor a szerettei már nem lesznek vele. Személyükben két nagyon más pólusú világ találkozik, vonzzák is egymást rendesen, és arra az egy hétre mind a ketten a másik életének kulcsszereplőivé válnak. A regényből film is készült, amelynek bemutatója tavaly márciusra, sajnos épp a járvány kitörésének időpontjára esett.

Petr Sís: A fal

-

Több mint harminc éve omlott le a berlini fal, így már felnőtt egy generáció, amely legfeljebb elbeszélésekből tudja, mit jelentett a mindennapokban ez a megosztottság. Különösen igaz ez azoknál a fiataloknál, akik nem Európában élnek és nőttek fel – a cseh származású Petr Sís már az Egyesült Államokban született gyerekeinek akarta elmesélni, mit jelképezett, és milyen folyamatokat indított be a fal leomlása, és ezen túlmenően persze azt szerette volna megértetni velük, milyen volt felnőni a vasfüggöny mögött. Petr Sís a budapesti bemutatón azt mondta, számára a fal nagyon egyszerű dolgokat jelképezett: úgy képzelte, hogy az egyik oldalán a hazugság van, míg a másikon az ígéretek: „A berlini fal leomlása szerinte a győzelem pillanata volt, amikor az országok szabaddá váltak”.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében a meséken innen és túl vizsgáljuk meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. A legszebb mesékről, klasszikusokról és újdonságokról, provokatív ifjúsági regényekről beszélget Szekeres Niki és Ruff Orsolya.

...
Gyerekirodalom

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 1. rész

Képzeljetek el egy polcot, ahová fel kellene tennetek azokat a gyerekkönyveket, amelyek a 2010-es években nektek a legfontosabbak voltak! Azért, mert megnevettetek, elgondolkodtattak, mert kiragadtak a hétköznapokból, mert olyasmit fogalmaztak meg, ami már régóta bennetek is mocorgott. Képzeletben mi is felállítottuk ezt a polcot, és szakértőink segítségével feltettünk rá ötven könyvet. Mutatjuk az első részt!

...
Nagy

Trendek, sikerkönyvek, új hangok és nagy hiányok - Mi történt az elmúlt évtizedben a gyerekirodalomban?

A gyerekirodalom aranykorát éljük: a gyerekkönyvek iránti kereslet és a Young Adult-irodalom presztízse is egyre csak nő. De mi történt a 2010-es években a gyerekirodalomban? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Nagy

Németh László az életének minden csapását játékká alakította

120 évvel ezelőtt, 1901. április 18-án született Németh László, a Gyász, a Bűn, az Iszony és az Égető Eszter írója. Születésének évfordulóján pályájának öt érdekes aspektusára hívjuk fel a figyelmet. 

Szerzőink

...
Ott Anna

Morcsányi Géza: A Sorstalanság "a szívre mért kiheverhetetlen csapás" [Kötelező: Sorstalanság]

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

Olvass!
...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

Életének 86. évében meghalt Törőcsik Mari, aki az ország egyik legkedveltebb színésze volt. Emlékére Bérczes László beszélgetőkönyvéből ajánlunk részletet. 

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

A megindító történetektől az abszurd írásokon át a már-már gonosz tréfákig vezet az út Rényi Ádám felnőtt mesekönyvében.

...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!