5 gyerekkönyv az évtizedből [Mesék Minden Mennyiségben]

5 gyerekkönyv az évtizedből [Mesék Minden Mennyiségben]

Elindult a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórummal közös podcast-sorozatunk, az MMM – Mesék Minden Mennyiségben. Az első adásban az évtized legizgalmasabb gyerekkönyveit soroló listánk kapcsán Szekeres Nikivel, a HUBBY elnökével az elmúlt tíz év trendjeiről, fejleményeiről beszélgettünk. Az adásban elég sok szerző neve és sok cím is elhangzott, ezekből idézünk fel és mutatunk meg most párat.

ro | 2021. március 12. |

Hallgasd meg: Podbean, Apple Podcast, Spotify, Google Podcast


Wojciech Grajkowski: Fák

Wojciech Grajkowski
Fák
Ill.: Piotr Socha, ford.: Kellermann Viktória, Tóka Alíz, Manó Könyvek, 2020, 72 oldal
-

Piotr Socha egy ismert lengyel illusztrátor, nem mellesleg pedig egy méhész fia. Utóbbi csak azért érdekes, mert Socha egy komplett könyvet szentelt a méheknek, amelyben az alapinfókon kívül olyan kérdésekre is választ ad, minthogy melyik híres történelmi személyiség szerette a méheket, és ki volt az a szerencsés, aki egyszer túlélt 2443 méhcsípést. Ugyancsak Socha illusztrálta a Fák című könyvet; ennél a kötetnél Wojciech Grajkowski biológus volt a szerzőtársa, és a kötet a Méhekhez hasonlóan vegyíti a praktikus információkat a kultúrtörténeti érdekességekkel. Mindkét könyv nagyalakú, táblaszerű, nem az a fajta, amelyet mondjuk egy buszon előkapunk; gyönyörű, részletgazdag képeit inkább órákig tartó böngészésre találták ki.

Borbáth Péter: Sündör és Niru

Borbáth Péter
Sündör és Niru
Ill.: Remsey Dávid, Csimota, 2015, 72 oldal
-

Már a második köteténél jár a Sündör és Niru, Borbáth Péter mesesorozata, a címszereplői pedig olyan figurák, akik látszólag „tűz és víz”, mégis jól kijönnek egymással. A mesében fontos szerep jut az érzékszerveknek, a kalandoknak, sosem látott világoknak, melyekhez persze markáns, emlékezetes szereplők is kellenek. Borbáth Péter jellegzetes szövegvilágához remekül passzolnak Remsey Dávid finom, érzékeny illusztrációi, melyek együtt nagyon erős atmoszférát teremtenek.

Wolfgang Herrndorf: Csikk

Wolfgang Herrndorf
Csikk
Ford.: Bán Zoltán András, Scolar, 2018, 318 oldal
-

Wolfgang Herrndorf író volt, és festő meg illusztrátor, de a magyar olvasók nagy valószínűséggel a Csikk című regénye miatt ismerik. Ennek egy olyan fiú a hőse (Maik), aki egy burokban él, csakhogy ezt a családi védőhálót hazugságból szőtték. Éppen ezért kapva kap az alkalmon, amikor beállít orosz származású osztálytársa, Csikk, és ráveszi, hogy egy lopott kocsival vágjanak neki a világnak. A két outsider útra kel, és kalandok egész sora vár rájuk egy olyan történetben, amelyben nem feltétlenül a cél a fontos. Herrndorf könyve egyszerre könnyed, humoros és elgondolkodtató, és ilyen részek olvashatók benne. „Kicsi korom óta azt tanította az apám, hogy a világ rossz. A világ rossz, és az emberek is rosszak benne. Ne bízz meg senkiben, ne állj szóba idegenekkel, satöbbi. Ezt mesélték a szüleim, ezt mesélték a tanáraim, és ezt mesélték a tévében is. Ha belenézel a hírekbe: rosszak az emberek. Belenézel a Spiegel tévébe: rosszak az emberek. És talán ez igaz is, az emberek 99 százaléka tényleg rossz. Azért furcsa: mert Csikk és én az utazásunk alatt szinte csakis azzal az egy százalékkal találkoztunk, akik nem rosszak.”

Anna Woltz: Tess és én - Életem legfurcsább hete

Anna Woltz
Tess és én - Életem legfurcsább hete
Ford.: Rádai Andrea, Pagony, 2016, 157 oldal
-

Anna Woltz az egyik legsikeresebb holland kortárs ifjúsági szerző, aki nagyon nyíltan, keresetlen, mégis szórakoztató módon képes akár nagyon bonyolult témákról is mesélni. A Tess és én egy nyaralás története, pontosabban egyetlen hété, amely egy véletlen találkozással veszi kezdetét. Ránézésre a Tess nevű lány az excentrikusabb figura, aki mestertervet szövöget, és arra készül, hogy a létezéséről mit sem sejtő édesapjával találkozzon. De igazából Samuel sem hétköznapi gyerek, a fiú egész konkrétan az egyedüllétre készül, pontosabban arra az időszakra, amikor a szerettei már nem lesznek vele. Személyükben két nagyon más pólusú világ találkozik, vonzzák is egymást rendesen, és arra az egy hétre mind a ketten a másik életének kulcsszereplőivé válnak. A regényből film is készült, amelynek bemutatója tavaly márciusra, sajnos épp a járvány kitörésének időpontjára esett.

Petr Sís: A fal

-

Több mint harminc éve omlott le a berlini fal, így már felnőtt egy generáció, amely legfeljebb elbeszélésekből tudja, mit jelentett a mindennapokban ez a megosztottság. Különösen igaz ez azoknál a fiataloknál, akik nem Európában élnek és nőttek fel – a cseh származású Petr Sís már az Egyesült Államokban született gyerekeinek akarta elmesélni, mit jelképezett, és milyen folyamatokat indított be a fal leomlása, és ezen túlmenően persze azt szerette volna megértetni velük, milyen volt felnőni a vasfüggöny mögött. Petr Sís a budapesti bemutatón azt mondta, számára a fal nagyon egyszerű dolgokat jelképezett: úgy képzelte, hogy az egyik oldalán a hazugság van, míg a másikon az ígéretek: „A berlini fal leomlása szerinte a győzelem pillanata volt, amikor az országok szabaddá váltak”.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében a meséken innen és túl vizsgáljuk meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. A legszebb mesékről, klasszikusokról és újdonságokról, provokatív ifjúsági regényekről beszélget Szekeres Niki és Ruff Orsolya.

...
Gyerekirodalom

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 1. rész

Képzeljetek el egy polcot, ahová fel kellene tennetek azokat a gyerekkönyveket, amelyek a 2010-es években nektek a legfontosabbak voltak! Azért, mert megnevettetek, elgondolkodtattak, mert kiragadtak a hétköznapokból, mert olyasmit fogalmaztak meg, ami már régóta bennetek is mocorgott. Képzeletben mi is felállítottuk ezt a polcot, és szakértőink segítségével feltettünk rá ötven könyvet. Mutatjuk az első részt!

...
Nagy

Trendek, sikerkönyvek, új hangok és nagy hiányok - Mi történt az elmúlt évtizedben a gyerekirodalomban?

A gyerekirodalom aranykorát éljük: a gyerekkönyvek iránti kereslet és a Young Adult-irodalom presztízse is egyre csak nő. De mi történt a 2010-es években a gyerekirodalomban? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Nagy

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

A dörzsölt szélkakas című új kötetét áthatja a közéleti fókusz, de nemcsak erről beszélgettünk Mérő Lászlóval. Mesterséges intelligencia és sci-fi, sakk és a Fradi B-Közép is szóba került. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel

...
Finy Petra

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Olvass!
...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők megmutatja, hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével a megválasztott kormányt? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lorenzo de Medici bátyját a szeme láttára szúrták halálra a firenzei dómban

A Medici család legdicsőségesebb korszaka Lorenzo il Magnifico, a Nagyszerű Lorenzo idejére esett. Olvass bele a történetébe!

...
Beleolvasó

Ki tarthatna jogos igényt az Egy Gyűrűre, ha bevezetnék Középföldén a Polgári Törvénykönyvet?

Olykor a fantáziavilágok hősei is megbontlanak polgárjogi értelemben, sőt, az is előfordul, hogy bűncselekményt követnek el. De milyen következménye lenne a tetteiknek a mi valóságunkban?

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.