A kuflik világában az abszurd a hétköznapi

A kuflik világában az abszurd a hétköznapi

Lehet, hogy még Dániel András sem sejtette, de 2013-ban egy folyamatosan építkező és táguló univerzum alapjait fektette le az Egy kupac kufli című könyvvel: a sorozat jelenleg a 17. kötetnél tart, tavaly debütált az első kötet címét viselő színdarab, és a héten mutatták be a harmadik mozifilmet, A kuflik és az Akármit.

Ruff Orsolya | 2021. augusztus 13. |

A kuflizmusnak masszív rajongótábora alakult az évek során, amelybe nemcsak az amúgy célközönségnek tekintett ovis korosztály, hanem ugyanezen gyerekek szülei is beletartoznak. A kuflik úgy indultak hódító útjukra, hogy máskülönben nagyon nehéz megmagyarázni, hogy mik is ezek. Ezt a bizonytalanságot maga a könyv is erősíti, amely a következőképpen jellemzi hőseit: „Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem”. Ez az elemeltség viszont nem jelenti azt, hogy a hét kuflinak ne lenne nagyon is erős és könnyen felismerhető karaktere, akik közül bárki kiválaszthatja a kedvencét, vagy azt, amelyikben a leginkább magára ismer. Hogy ez mennyire így van, azt jól mutatja, hogy a Pagony honlapján már egy kvíz segítségével is kideríthetjük, melyik kuflik lennénk. 

Dániel András
A kuflik és az Akármi
Pagony, 2021, 48 oldal
-

Pár évvel ezelőtt Dániel András is úgy jellemezte interjúnkban a kuflikat, mint „kicsit kukacszerű lények, akik az első könyv elején hazátlanul kóborolnak a világban, egy viharos éjszakán találnak egy rétet a világ végén, a rét közepén pedig egy kupacot. Ez megtetszik nekik, és elhatározzák, hogy mostantól ez lesz az otthonuk”. A beszélgetés idején még csak készült az első kufli-film, a héten viszont bemutatták a harmadikat, ami a frissen megjelent 17. könyvvel összhangban ugyancsak A kuflik és az Akármi címet viseli. 

-

A kötetben összesen két mese található (a címadó, valamint A kuflik és a vadonatúj évszak), amelyek szintén láthatóak az új adaptációban, de a több mint egyórás filmbe – amely pont ezért inkább egyfajta mesefüzérnek tekinthető – természetesen sokkal több történet fért (köztük olyanok, mint A kuflik és a furcsa árnyék vagy A kuflik és az elveszett folt). A meséket ezúttal is Scherer Péter narrálja, játssza, rappeli, akinek a hangja már annyira összenőtt ezzel a mesével, hogy azt nagyon nem is lehet elképzelni mással. A mozis kufli megőrizte, sőt még talán kicsit csavart is azon, ami a könyvek sajátja. Dániel András humora ugyanis nem elsősorban a kuflik szintjén nyilvánul meg, hanem abban a sok apró, látszólag funkció nélküli, különös küllemű, ide-oda bóklászó lényben, akik a főbb szereplők előtt, mögött, felett jönnek-mennek, társalognak, esetleg kiszólnak a nézőhöz, olvasóhoz. 

A kufli-könyvek pontosan ezért böngészőként is megállják a helyüket, és ezt a karakterjegyet a filmek is erősítették. A kuflik sikere amúgy valószínűleg pont ebben a többsíkúságban keresendő: míg a gyerek az aranyos kuflira figyel, a felnőtt jól szórakozik a kis szövegbuborékokban kommunikáló lényeken (vagy fordítva). Dániel András is elmondta annak idején, hogy tapasztalatai szerint a gyerekek nagyon fogékonyak az abszurdra, márpedig maguk a kuflik és az őket körülvevő teremtmények sem mennek a szomszédba egy kis meghökkentőért vagy szokatlanért – legyen szó akár egy kukorékoló kávéfőzőről vagy egy olyan rétről, ahová láthatatlan belépőjegyet kell váltani (és akkor már az olyan kis easter egg-ekről ne is beszéljünk, mint mikor az új kufli-könyvben csak úgy véletlenül ott hever a réten egy régebbi Dániel András-könyv). 

-

A primer meseszint mellett (fölött, alatt) ugyanakkor Dániel András sokszor nyúl absztraktabb, filozofikusabb témákhoz, ami lehet például az idő váltakozása és megfoghatatlansága (Sose mássz be tokafába!), vagy éppen az, hogy miként tekintünk a minket körülvevő világra. Példaként mutatok erre egy párbeszédrészletet A kuflik és az Akármi című meséből: 

„– Én nem ilyennek képzeltem – sóhajtotta kissé csalódottan Titusz.

– Végtére is egy Akármi akármilyen lehet... Akár ilyen is – jegyezte meg Fityirc.

– Szerintem pont úgy néz ki, mint egy közönséges rét – ráncolta a homlokát Titusz.

– Ez biztos azért van, mert ez egy rét alakú Akármi – mondta Fityirc.”

-

Ám hogy valójában minek képzelünk valamit, az csak rajtunk múlik. Ezt mondja a mesében az ormányos flömd is (a nyelvi teketóriák megint megérnének egy misét), ami után a szereplők úgy döntenek, hogy ezt az akármit ők bizony egy rétnek tekintik, ahol lehet kergetőzni meg ugrálni. Ezzel pedig maga a játék – és ha még messzebb akarnám tolni és ki akarnám tágítani, azt mondanám, az élet – lényegét dörgöli finoman az orrunk alá Dániel András: hiszen nagyjából mind hozott vagy eleve adott anyaggal dolgozunk, és az már csak rajtunk múlik, hogy végül mit hozunk ki belőle. A film alcíme is ez: Ebből még bármi lehet.

A kuflik és az Akármi - Ebből még bármi lehet! (hossza: 72 perc)

Bemutató: 2021. augusztus 12.

Rendező: Jurik Kristóf

Író: Dániel András

Mesélő: Scherer Péter

Zene: Alpár Balázs

Producer: M. Tóth Géza

Készült a KEDD Animációs Stúdió gyártásában

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Dániel András: Mindig jobban érdekel, amit még sose csináltam

...
Nagy

Dániel András: A mese semmilyen pótszerrel nem helyettesíthető

...
Gyerekirodalom

Dániel András és Herbszt László is jelölt az Andersen-díjra

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum Dániel András író-illusztrátort, valamint László Herbszt illusztrátort jelölte a 2022-es Hans Christian Andersen-díjra.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról