Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Cerkabella]

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Cerkabella]

A kötelező olvasmányok kiválasztása a mindenkori irodalomtanítás egyik legvitatottabb területe, ezt az új NAT összeállítása ismételten bebizonyította. Kik kerülnek fel az olvasmánylistára és kik a kimaradók? Melyik klasszikusunkat olvassuk évtizedek óta, és ki az a kortárs szerzőnk, aki egy vagy több művével bekerült az iskolai kánonba? Idén ősszel kiemelten foglalkozunk a kötelező olvasmányokkal, és természetesen kíváncsiak voltunk a gyerekkönyvkiadók véleményére is - éppen ezért arra kértük őket, válasszanak ki három olyan könyvet a portfoliójukból, amelyeket szívesen ajánlanának a magyartanárok figyelmébe. Ezúttal Csörgei Pásztor Andrea szerkesztő javasol három közös olvasmányt a Cerkabella Kiadó könyvei közül.

Könyves Magazin | 2020. október 05. |
Scheer Katalin
Nefelé
Ill.: Csíkszentmihályi Berta, Cerkabella, 2017, 204 oldal
-

Ebben az irodalmi nyelven megírt kalandos történetben mesebeli szereplők és helyszínek keverednek a hétköznapi szereplőkkel és helyszínekkel, és ez a – 8-9 évesek számára „otthonos” – kettős világkép teszi könnyen megközelíthetővé és befogadhatóvá az egyébként fajsúlyos témát. A gyerekkori depresszióval gyakran mi, felnőttek sem tudunk mit kezdeni, így hajlamosak vagyunk szemet hunyni felette, pedig tudjuk – még ha szerencsére legtöbbször csak átmeneti időre is –, egyre több gyermeket érint. A könyvbeli Szofi viszont felkerekedik, hogy segítsen barátjának, Boldizsárnak, visszaszerezni a morcoktól a jókedvét. A történet közös elolvasásával, feldolgozásával elősegíthetjük, hogy a gyerekek megtanulják felismerni és kifejezni jó és rossz érzelmeiket, fejlődjön az önismeretük, az empátiájuk és az érzelmi intelligenciájuk, ami az életben való boldogulás egyik alapvető feltétele. (3-4. osztályosoknak)

Somfai Anna
Barátságháló
Ill.: Horváth Ildi, Cerkabella, 2019, 162 oldal
-

Rejtély, varázslat, izgalom, időutazás, átjáró egy másik dimenzióba, mindez egy nagyon mai történetbe szőve. Csupa olyan téma, ami felkelti a 10 év körüli olvasók érdeklődését, a mű terjedelme pedig azokat sem riasztja el, akik esetleg nehezebben vagy kevésbé szívesen olvasnak. A történet főhősei: Lencsi és Fülöp, nemcsak a gonosszal szemben veszik fel a harcot, de egy különleges kristály és néhány varázslatos állat segítségével újra szövik Lencsi elmagányosodó  nagynénje körül a barátsághálót. A regény központjában a barátság mindenekfelett álló fontossága, illetve a közös (jó) ügyért való elszánt harc, a bajtársiasság és a bátorság áll – mind olyan téma, amely 4-5. osztályban más művek kapcsán már előkerül a tanórán, így lehetőséget kaphatunk, hogy több, különböző korban és stílusban született művön keresztül tárgyaljuk ugyanazokat a kérdéseket. (4-5. osztályosoknak) 

Méhes György
Tatárok a tengeren
Ill.: Bányai István, Cerkabella,  2014, 152 oldal
-

Bár a regény első megjelenése 1971-ben volt, mégis jó szívvel ajánljuk iskolai feldolgozásra a 2014-es kiadását, hiszen a kiskamasz szemszögből bemutatott, helyzetkomikumra épülő kalandregény, aminek központjában egy igazi fergeteges tengerparti nyaralás áll, a szituációkat tekintve a mai napig semmit sem vesztett aktualitásából. A történet révén jó alkalom nyílik szót ejteni az anekdotikus történetmesélésről, a mai, és a múlt század ’60-as ’70-es éveiben zajló élet különbségeiről és hasonlóságairól, illetve – mivel a történet helyszíne Erdély, illetve a román tengerpart – kitekinthetünk erre a vidékre is. A szerző kapcsán pedig az erdélyi gyerekirodalomról is szót ejthetünk. A kötethez a kiadó blogján feldolgozó feladatlap is található. (5-6. osztályosoknak)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan történeteket ajánlunk, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

Elindult a tanév, visszatérnek a kötelező olvasmányok. A tudás átadása vagy az olvasás megszerettetése a cél? Az biztos, hogy az olvasóvá válás, az irodalomhoz való viszonyunk az érettségiig eldől. Mi a viszonyunk a kötelezőkhöz? 

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

...
Nagy

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

"Valójában az élet csak úgy lopja a távolságot előre, mint egy jobbhátvéd bedobáskor, a partvonal mellett, amikor csalna még pár métert" - Németh Róbert és A táguló idő című tárcasorozat új részéből kiderül, milyen félelmetes egy katonai sorozás. Az aláfestő zenét az Editors adja.

Szerzőink

...
Valuska László

Hogyan kokainozik a magyar?

...
Bányász Attila

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Ruff Orsolya

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Hírek
...
Hírek

Dragomán egypercesben írta meg az SZFE körüli helyzetet

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

...
Hírek

Nem jelenhetett meg a Péterfy-Novák Évával készült interjú a 168 órában

...
Hírek

Jövőre két Philip Roth-életrajz jön Amerikában

...
Hírek

A cyberpunktól a Dűnéig - Hétfőtől ismét Világok Találkozása

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

Mindig élénk figyelem kíséri és parázs vita zajlik akörül, hogy mi kerüljön fel az iskolai kötelező olvasmányok listájára. A téma örök, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, ha tehetnék, a hazai gyerekkönyvkiadók vajon milyen kortárs műveket ajánlanának a tanárok figyelmébe. Ezúttal a Manó Könyvek alternatíváit mutatjuk.