Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Cerkabella]

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Cerkabella]

A kötelező olvasmányok kiválasztása a mindenkori irodalomtanítás egyik legvitatottabb területe, ezt az új NAT összeállítása ismételten bebizonyította. Kik kerülnek fel az olvasmánylistára és kik a kimaradók? Melyik klasszikusunkat olvassuk évtizedek óta, és ki az a kortárs szerzőnk, aki egy vagy több művével bekerült az iskolai kánonba? Idén ősszel kiemelten foglalkozunk a kötelező olvasmányokkal, és természetesen kíváncsiak voltunk a gyerekkönyvkiadók véleményére is - éppen ezért arra kértük őket, válasszanak ki három olyan könyvet a portfoliójukból, amelyeket szívesen ajánlanának a magyartanárok figyelmébe. Ezúttal Csörgei Pásztor Andrea szerkesztő javasol három közös olvasmányt a Cerkabella Kiadó könyvei közül.

Könyves Magazin | 2020. október 05. |
Scheer Katalin
Nefelé
Ill.: Csíkszentmihályi Berta, Cerkabella, 2017, 204 oldal

Ebben az irodalmi nyelven megírt kalandos történetben mesebeli szereplők és helyszínek keverednek a hétköznapi szereplőkkel és helyszínekkel, és ez a – 8-9 évesek számára „otthonos” – kettős világkép teszi könnyen megközelíthetővé és befogadhatóvá az egyébként fajsúlyos témát. A gyerekkori depresszióval gyakran mi, felnőttek sem tudunk mit kezdeni, így hajlamosak vagyunk szemet hunyni felette, pedig tudjuk – még ha szerencsére legtöbbször csak átmeneti időre is –, egyre több gyermeket érint. A könyvbeli Szofi viszont felkerekedik, hogy segítsen barátjának, Boldizsárnak, visszaszerezni a morcoktól a jókedvét. A történet közös elolvasásával, feldolgozásával elősegíthetjük, hogy a gyerekek megtanulják felismerni és kifejezni jó és rossz érzelmeiket, fejlődjön az önismeretük, az empátiájuk és az érzelmi intelligenciájuk, ami az életben való boldogulás egyik alapvető feltétele. (3-4. osztályosoknak)

Somfai Anna
Barátságháló
Ill.: Horváth Ildi, Cerkabella, 2019, 162 oldal

Rejtély, varázslat, izgalom, időutazás, átjáró egy másik dimenzióba, mindez egy nagyon mai történetbe szőve. Csupa olyan téma, ami felkelti a 10 év körüli olvasók érdeklődését, a mű terjedelme pedig azokat sem riasztja el, akik esetleg nehezebben vagy kevésbé szívesen olvasnak. A történet főhősei: Lencsi és Fülöp, nemcsak a gonosszal szemben veszik fel a harcot, de egy különleges kristály és néhány varázslatos állat segítségével újra szövik Lencsi elmagányosodó  nagynénje körül a barátsághálót. A regény központjában a barátság mindenekfelett álló fontossága, illetve a közös (jó) ügyért való elszánt harc, a bajtársiasság és a bátorság áll – mind olyan téma, amely 4-5. osztályban más művek kapcsán már előkerül a tanórán, így lehetőséget kaphatunk, hogy több, különböző korban és stílusban született művön keresztül tárgyaljuk ugyanazokat a kérdéseket. (4-5. osztályosoknak) 

Méhes György
Tatárok a tengeren
Ill.: Bányai István, Cerkabella,  2014, 152 oldal

Bár a regény első megjelenése 1971-ben volt, mégis jó szívvel ajánljuk iskolai feldolgozásra a 2014-es kiadását, hiszen a kiskamasz szemszögből bemutatott, helyzetkomikumra épülő kalandregény, aminek központjában egy igazi fergeteges tengerparti nyaralás áll, a szituációkat tekintve a mai napig semmit sem vesztett aktualitásából. A történet révén jó alkalom nyílik szót ejteni az anekdotikus történetmesélésről, a mai, és a múlt század ’60-as ’70-es éveiben zajló élet különbségeiről és hasonlóságairól, illetve – mivel a történet helyszíne Erdély, illetve a román tengerpart – kitekinthetünk erre a vidékre is. A szerző kapcsán pedig az erdélyi gyerekirodalomról is szót ejthetünk. A kötethez a kiadó blogján feldolgozó feladatlap is található. (5-6. osztályosoknak)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan történeteket ajánlunk, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

Elindult a tanév, visszatérnek a kötelező olvasmányok. A tudás átadása vagy az olvasás megszerettetése a cél? Az biztos, hogy az olvasóvá válás, az irodalomhoz való viszonyunk az érettségiig eldől. Mi a viszonyunk a kötelezőkhöz? 

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Mészöly Miklós nem szeretett interjút adni – erről ő maga mesélt egyik interjújában. A magyar prózairodalom egyik legnagyobbjaként ugyanakkor sokszor volt kénytelen nyilatkozni, születésének századik évfordulója pedig jó alkalmat kínál arra, hogy az Arcanum segítségével megnézzük, milyen kép is kerekedik ki Mészölyről az interjúi alapján.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

...
Ruff Orsolya

Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias

...
Bányász Attila

Szabad szavak: reklámfilm a múzsához

Hírek
...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

Amanda Gorman a legfiatalabb költő valaha, aki verset mondhat amerikai elnök beiktatásán

...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Nagy

Versterápia: „Minden fehér, csakhogy törékeny,/ kemény fehér ez, nem puha.”

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.