Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Cerkabella]

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Cerkabella]

A kötelező olvasmányok kiválasztása a mindenkori irodalomtanítás egyik legvitatottabb területe, ezt az új NAT összeállítása ismételten bebizonyította. Kik kerülnek fel az olvasmánylistára és kik a kimaradók? Melyik klasszikusunkat olvassuk évtizedek óta, és ki az a kortárs szerzőnk, aki egy vagy több művével bekerült az iskolai kánonba? Idén ősszel kiemelten foglalkozunk a kötelező olvasmányokkal, és természetesen kíváncsiak voltunk a gyerekkönyvkiadók véleményére is - éppen ezért arra kértük őket, válasszanak ki három olyan könyvet a portfoliójukból, amelyeket szívesen ajánlanának a magyartanárok figyelmébe. Ezúttal Csörgei Pásztor Andrea szerkesztő javasol három közös olvasmányt a Cerkabella Kiadó könyvei közül.

Könyves Magazin | 2020. október 05. |
Scheer Katalin
Nefelé
Ill.: Csíkszentmihályi Berta, Cerkabella, 2017, 204 oldal

Ebben az irodalmi nyelven megírt kalandos történetben mesebeli szereplők és helyszínek keverednek a hétköznapi szereplőkkel és helyszínekkel, és ez a – 8-9 évesek számára „otthonos” – kettős világkép teszi könnyen megközelíthetővé és befogadhatóvá az egyébként fajsúlyos témát. A gyerekkori depresszióval gyakran mi, felnőttek sem tudunk mit kezdeni, így hajlamosak vagyunk szemet hunyni felette, pedig tudjuk – még ha szerencsére legtöbbször csak átmeneti időre is –, egyre több gyermeket érint. A könyvbeli Szofi viszont felkerekedik, hogy segítsen barátjának, Boldizsárnak, visszaszerezni a morcoktól a jókedvét. A történet közös elolvasásával, feldolgozásával elősegíthetjük, hogy a gyerekek megtanulják felismerni és kifejezni jó és rossz érzelmeiket, fejlődjön az önismeretük, az empátiájuk és az érzelmi intelligenciájuk, ami az életben való boldogulás egyik alapvető feltétele. (3-4. osztályosoknak)

Somfai Anna
Barátságháló
Ill.: Horváth Ildi, Cerkabella, 2019, 162 oldal

Rejtély, varázslat, izgalom, időutazás, átjáró egy másik dimenzióba, mindez egy nagyon mai történetbe szőve. Csupa olyan téma, ami felkelti a 10 év körüli olvasók érdeklődését, a mű terjedelme pedig azokat sem riasztja el, akik esetleg nehezebben vagy kevésbé szívesen olvasnak. A történet főhősei: Lencsi és Fülöp, nemcsak a gonosszal szemben veszik fel a harcot, de egy különleges kristály és néhány varázslatos állat segítségével újra szövik Lencsi elmagányosodó  nagynénje körül a barátsághálót. A regény központjában a barátság mindenekfelett álló fontossága, illetve a közös (jó) ügyért való elszánt harc, a bajtársiasság és a bátorság áll – mind olyan téma, amely 4-5. osztályban más művek kapcsán már előkerül a tanórán, így lehetőséget kaphatunk, hogy több, különböző korban és stílusban született művön keresztül tárgyaljuk ugyanazokat a kérdéseket. (4-5. osztályosoknak) 

Méhes György
Tatárok a tengeren
Ill.: Bányai István, Cerkabella,  2014, 152 oldal

Bár a regény első megjelenése 1971-ben volt, mégis jó szívvel ajánljuk iskolai feldolgozásra a 2014-es kiadását, hiszen a kiskamasz szemszögből bemutatott, helyzetkomikumra épülő kalandregény, aminek központjában egy igazi fergeteges tengerparti nyaralás áll, a szituációkat tekintve a mai napig semmit sem vesztett aktualitásából. A történet révén jó alkalom nyílik szót ejteni az anekdotikus történetmesélésről, a mai, és a múlt század ’60-as ’70-es éveiben zajló élet különbségeiről és hasonlóságairól, illetve – mivel a történet helyszíne Erdély, illetve a román tengerpart – kitekinthetünk erre a vidékre is. A szerző kapcsán pedig az erdélyi gyerekirodalomról is szót ejthetünk. A kötethez a kiadó blogján feldolgozó feladatlap is található. (5-6. osztályosoknak)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan történeteket ajánlunk, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

Elindult a tanév, visszatérnek a kötelező olvasmányok. A tudás átadása vagy az olvasás megszerettetése a cél? Az biztos, hogy az olvasóvá válás, az irodalomhoz való viszonyunk az érettségiig eldől. Mi a viszonyunk a kötelezőkhöz? 

...
Kritika

A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek

Az utóbbi idők egyik legfelkavaróbb és legzavarbaejtőbb könyve Marieke Lucas Rijneveld regénye, amely egy tízéves lány szemszögéből meséli el, mi történik egy családdal, amelyben bekövetkezik az elképzelhető legnagyobb tragédia. Az este kín a hét könyve.

Szerzőink

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

...
Ruff Orsolya

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

...
Szeder Kata

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Hírek
...
Hírek

Magyarul is megjelenik „az életben maradt Anne Frank” regénye

...
Szórakozás

Nézz bele a Moon Knight sorozatba!

...
Hírek

Egy zsidó közjegyző árulhatta el Anne Frank búvóhelyét

...
Hírek

125 éve halt meg Vajda János költő

...
Hírek

Magyarország is megérezte a tongai vulkánkitörést

...
Hírek

A gyöngyösi könyvtár berúgta a hetet: az orosz irodalomról rappelnek

...
Szórakozás

Írók-sorsok-szerelmek címmel indít új online sorozatot a Madách Színház

...
Szórakozás

A szex az egyetlen reális válasz a világégés megállítására?

...
Hírek

Less be a világ leggyönyörűbb könyvtáraiba!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.