Kate Seredy angolul írt, de magyar mesékkel lett világhírű

A Nemzetközi Man Booker-díjas Lydia Davis interjút adott a Könyves Magazinnak, amelyben gyerekkori kedvenceiről is mesélt. A klasszikusok között említett egy magyar származású szerzőt is, aki Amerikában lett híres, a neve viszont itthon jóformán ismeretlen.

Ruff Orsolya | 2021. március 19. |

A 19. század szinte utolsó napjaiban, 1899. november 10-én született Budapesten Kate Seredy, azaz Serédy Kató, akinek gyerekirodalmi munkásságát Amerikában később számos díjjal elismerték. Jellemző ugyanakkor, hogy még az életéről szóló Wikipedia-szócikk is azzal indít, hogy szülőhazájában nem jelentek meg fordításban a könyvei, így azok jóformán ismeretlenek, noha legismertebb műve, a The Good Master éppen Magyarországon játszódik. 

-

A fiatal Serédy Kató művészeti tanulmányokat folytatott Budapesten, majd az első világháború alatt Párizsba utazott, ahol ápolónőként dolgozott, mégpedig olyan kórházakban, amelyeket a frontvonalakon állítottak fel. Amit ott látott és tapasztalt, egész életére meghatározó volt, és a fiatal nő elkötelezett pacifista lett. A háborút követően visszatért Magyarországra, ahol számos könyvet illusztrált. A fordulópont 1922-ben következett el, amikor végleg búcsút intett a kontinensnek és meg sem állt Amerikáig. 

A kezdet természetesen borzalmasan nehéz volt, és a későbbi író jóformán minden munkát elvállalt, de érdekes módon mindig megmaradt a művészet berkeiben: így tervezett könyvborítót és üdvözlőlapot, magazinok számára készített illusztrációkat és még lámpaernyőket is festett. Tankönyveket is illusztrált, ezek számát különböző források 50-60-ra teszik. A harmincas évek elején még egy gyerekkönyvekre szakosodott boltot is vezetett – igaz, a bolt alig egy évig működött, de óriási haszna volt: Kate Seredy ugyanis ekkor kezdett behatóbban foglalkozni a gyerekirodalommal, és állítólag ekkor kezdte megérteni azt is, mitől lesz jó egy gyerekkönyv. 

-

1935 újabb mérföldkő volt az életében. Ekkor ismerkedett meg egy May Massee nevű szerkesztővel, aki bár illusztrációs munkát nem tudott adni, arra biztatta, írjon a magyarországi gyerekkoráról. Hónapokig tartó munka következett, amelynek eredménye egy olyan kézirat lett, amelyet Seredy szó szerint kézzel írt, és amelyet egy olyan nyelven fogalmazott meg, amit éppen csak elsajátított. A kiadó mindenesetre azonnal elfogadta. Ez volt a The Good Master, amelynek illusztrációt is Seredy készítette, és amely az egyik legnépszerűbb – ha nem a legnépszerűbb – könyve lett. 

A cselekmény alapját saját gyerekkori élményei adták, és azok a történetek, amelyeket az édesapja mesélt neki. Az egyik leírás szerint a The Good Master egy humoros történet, amelynek hőse egy vad, félárva, elkényeztetett lány (Kate), aki vidékre kerül a rokonokhoz (van egy Nagy Márton nevű nagybácsija – ő a címszereplő jó gazda –, egy nénikéje meg egy Jancsi nevű unokatestvére), egy lovastanyára. Ahogy megismerkedik a vidéki élet szépségeivel, valamint azzal, hogy milyen felelősséggel jár a tanyasi lét, a lány is megszelídül, és jelentős fejlődésen megy keresztül. Egy recenzens szerint bár a könyv még mindig vicces, ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy vannak olyan részei – például a cigányokról szólók –, amelyek ma már nem állnák ki a politikai korrektség próbáját, a tanítás keretein belül ugyanakkor jó kiindulási alapot jelenthetnek az előítéletekről szóló diskurzushoz. (Kate Seredynek amúgy 1951-ben megjelent egy Gypsy című gyerekkönyve is, ennek címszereplője ugyanakkor egy macska, amelynek kiscicái születnek.) A The Good Master mindenesetre a maga idejében elnyerte a Newbery Honor nevű elismerést, és bár magyarra nem, de számos más nyelvre lefordították, például megjelent Ázsiában is:

-

A kötetnek 1939-ben jelent meg a folytatása (The Singing Tree), amely azt mutatja be, hogyan hatott az első világháború a The Good Masterben megismert család életére: az apának be kell vonulnia a seregbe, fia, Jancsi veszi át a tanya vezetését, amely utóbb számos szomszédnak és háborús árvának lesz majd menedéke. Ez a kötet szintén népszerű lett, ami már csak azért is említésre méltó, mert ha a valóságot vesszük alapul, akkor az amerikai és a magyar gyerekek – szigorúan politikailag persze – nagyon más oldalon álltak volna akkoriban. Volt olyan recenzens, aki csak felnőtt korában döbbent rá arra, hogy ha akkor lett volna gyerek, akkor a magyar Kate-tel és Jancsival bizony ellenségek lettek volna. 

-

Kate Seredynek ugyanakkor voltak más magyar vonatkozású gyerekkönyvei is: 1937-ben jelent meg például a The White Stag (A fehér szarvas), amely a csodaszarvas, Hunor és Magor, valamint Attila legendáját mesélte újra. Az ötletet állítólag azt adta, hogy Kate Seredy olvasott egy gyerekeknek szóló könyvet, amelynek a magyar történelem volt a témája, de borzasztóan száraznak találta a stílusát. Akkor határozta el, hogy ír egy könyvet „azoknak, akik meg akarják hallani a szélben és a mennydörgésben a pogány istenek hangját, akik látni akarják a holdfényben táncoló tündéreket, akik szerint a hit képes hegyeket mozgatni”. Seredy mindössze három hét alatt írta meg a könyvet, és 1938-ban elnyerte vele John Newbery Medalt, majd 1959-ben a Lewis Carroll Shelf Award elnevezésű díjat. 

-

Kate Seredy ezek után is még rengeteg történetet írt és rajzolt, valamint ezzel párhuzamosan más szerzők köteteit is illusztrálta. Az angol nyelvű források szerint sosem házasodott meg, gyermeke sem született. Ugyanakkor a magyar árverési oldalakon időről időre fel-felbukkan olyan kötet, amelynek meséit egy bizonyos Dobozyné Serédy Kató illusztrálta. (A Magyar Iparművészet című lap 1923-ban egy cikkben is említést tesz róla, ITT lehet elolvasni.) Ebből is látszik, hogy Kate Seredy élettörténetében rengeteg az ismeretlen részlet, az irodalomkutatás talán majd idővel feltárja ezeket. Mindenesetre utolsó éveiben egy amerikai tanyán élt; állítólag szívesen készített bútorokat, ruhákat, érdekelte a fazekasság és a fafaragás is. 1975. március 7-én hunyt el a New York állambeli Middletownban.

Forrás: Archives West, Bookology, Encyclopedia.com, Flying Dreams, Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

5 gyerekkönyv az évtizedből [Mesék Minden Mennyiségben]

Elindult a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórummal közös podcast-sorozatunk, az MMM – Mesék Minden Mennyiségben. Az első adásban elég sok szerző neve és sok cím is elhangzott, ezekből idézünk fel és mutatunk meg most párat.

...
Gyerekirodalom

100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]

Száz éve született Romhányi József, akit elsősorban verses humoráról ismer mindenki. Nyelvi leleményben tobzódó szövegei ikonikus rajzilmek révén váltak szállóigévé, de fordított musicaleket is, versei pedig a mai napig nagyon népszerűek.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

...

Morcsányi Géza: A Sorstalanság "a szívre mért kiheverhetetlen csapás" [Kötelező: Sorstalanság]

...

Az ország leggazdagabb családja alkut kötött a nácikkal [Összekötve podcast]

...

Orwellről, a diktatúra nyelvezetéről és társadalmi hatásairól Péterfy Gergellyel [Kötelező podcast]

...

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

...
Nagy

Németh László az életének minden csapását játékká alakította

120 évvel ezelőtt, 1901. április 18-án született Németh László, a Gyász, a Bűn, az Iszony és az Égető Eszter írója. Születésének évfordulóján pályájának öt érdekes aspektusára hívjuk fel a figyelmet. 

Szerzőink

...
Ott Anna

Morcsányi Géza: A Sorstalanság "a szívre mért kiheverhetetlen csapás" [Kötelező: Sorstalanság]

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

Olvass!
...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

Életének 86. évében meghalt Törőcsik Mari, aki az ország egyik legkedveltebb színésze volt. Emlékére Bérczes László beszélgetőkönyvéből ajánlunk részletet. 

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

A megindító történetektől az abszurd írásokon át a már-már gonosz tréfákig vezet az út Rényi Ádám felnőtt mesekönyvében.

...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Nádas Péter, JK Rowling és Thom Yorke másokkal együtt írt Putyinnak levelet

...
Hírek

Meghalt Lengyel Anna dramaturg, aki néven nevezte a gyilkosát

...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Szabó T. Anna: “Ezért az örömért vagyunk a világon, ezért az egymásranevetős, önátadó bizalomért”

...
Hírek

Már biztos, hogy fájdalmas véget ér a várva várt Dűne-film 

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél

Tíz éve indult világhódító útjára a Trónok harca, így az évforduló alkalmából számba vettük, mi mindent ért el a sorozat, és miben maradt a rajongói adósa.