Kate Seredy angolul írt, de magyar mesékkel lett világhírű

A Nemzetközi Man Booker-díjas Lydia Davis interjút adott a Könyves Magazinnak, amelyben gyerekkori kedvenceiről is mesélt. A klasszikusok között említett egy magyar származású szerzőt is, aki Amerikában lett híres, a neve viszont itthon jóformán ismeretlen.

Ruff Orsolya | 2021. március 19. |

A 19. század szinte utolsó napjaiban, 1899. november 10-én született Budapesten Kate Seredy, azaz Serédy Kató, akinek gyerekirodalmi munkásságát Amerikában később számos díjjal elismerték. Jellemző ugyanakkor, hogy még az életéről szóló Wikipedia-szócikk is azzal indít, hogy szülőhazájában nem jelentek meg fordításban a könyvei, így azok jóformán ismeretlenek, noha legismertebb műve, a The Good Master éppen Magyarországon játszódik. 

-

A fiatal Serédy Kató művészeti tanulmányokat folytatott Budapesten, majd az első világháború alatt Párizsba utazott, ahol ápolónőként dolgozott, mégpedig olyan kórházakban, amelyeket a frontvonalakon állítottak fel. Amit ott látott és tapasztalt, egész életére meghatározó volt, és a fiatal nő elkötelezett pacifista lett. A háborút követően visszatért Magyarországra, ahol számos könyvet illusztrált. A fordulópont 1922-ben következett el, amikor végleg búcsút intett a kontinensnek és meg sem állt Amerikáig. 

A kezdet természetesen borzalmasan nehéz volt, és a későbbi író jóformán minden munkát elvállalt, de érdekes módon mindig megmaradt a művészet berkeiben: így tervezett könyvborítót és üdvözlőlapot, magazinok számára készített illusztrációkat és még lámpaernyőket is festett. Tankönyveket is illusztrált, ezek számát különböző források 50-60-ra teszik. A harmincas évek elején még egy gyerekkönyvekre szakosodott boltot is vezetett – igaz, a bolt alig egy évig működött, de óriási haszna volt: Kate Seredy ugyanis ekkor kezdett behatóbban foglalkozni a gyerekirodalommal, és állítólag ekkor kezdte megérteni azt is, mitől lesz jó egy gyerekkönyv. 

-

1935 újabb mérföldkő volt az életében. Ekkor ismerkedett meg egy May Massee nevű szerkesztővel, aki bár illusztrációs munkát nem tudott adni, arra biztatta, írjon a magyarországi gyerekkoráról. Hónapokig tartó munka következett, amelynek eredménye egy olyan kézirat lett, amelyet Seredy szó szerint kézzel írt, és amelyet egy olyan nyelven fogalmazott meg, amit éppen csak elsajátított. A kiadó mindenesetre azonnal elfogadta. Ez volt a The Good Master, amelynek illusztrációt is Seredy készítette, és amely az egyik legnépszerűbb – ha nem a legnépszerűbb – könyve lett. 

A cselekmény alapját saját gyerekkori élményei adták, és azok a történetek, amelyeket az édesapja mesélt neki. Az egyik leírás szerint a The Good Master egy humoros történet, amelynek hőse egy vad, félárva, elkényeztetett lány (Kate), aki vidékre kerül a rokonokhoz (van egy Nagy Márton nevű nagybácsija – ő a címszereplő jó gazda –, egy nénikéje meg egy Jancsi nevű unokatestvére), egy lovastanyára. Ahogy megismerkedik a vidéki élet szépségeivel, valamint azzal, hogy milyen felelősséggel jár a tanyasi lét, a lány is megszelídül, és jelentős fejlődésen megy keresztül. Egy recenzens szerint bár a könyv még mindig vicces, ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy vannak olyan részei – például a cigányokról szólók –, amelyek ma már nem állnák ki a politikai korrektség próbáját, a tanítás keretein belül ugyanakkor jó kiindulási alapot jelenthetnek az előítéletekről szóló diskurzushoz. (Kate Seredynek amúgy 1951-ben megjelent egy Gypsy című gyerekkönyve is, ennek címszereplője ugyanakkor egy macska, amelynek kiscicái születnek.) A The Good Master mindenesetre a maga idejében elnyerte a Newbery Honor nevű elismerést, és bár magyarra nem, de számos más nyelvre lefordították, például megjelent Ázsiában is:

-

A kötetnek 1939-ben jelent meg a folytatása (The Singing Tree), amely azt mutatja be, hogyan hatott az első világháború a The Good Masterben megismert család életére: az apának be kell vonulnia a seregbe, fia, Jancsi veszi át a tanya vezetését, amely utóbb számos szomszédnak és háborús árvának lesz majd menedéke. Ez a kötet szintén népszerű lett, ami már csak azért is említésre méltó, mert ha a valóságot vesszük alapul, akkor az amerikai és a magyar gyerekek – szigorúan politikailag persze – nagyon más oldalon álltak volna akkoriban. Volt olyan recenzens, aki csak felnőtt korában döbbent rá arra, hogy ha akkor lett volna gyerek, akkor a magyar Kate-tel és Jancsival bizony ellenségek lettek volna. 

-

Kate Seredynek ugyanakkor voltak más magyar vonatkozású gyerekkönyvei is: 1937-ben jelent meg például a The White Stag (A fehér szarvas), amely a csodaszarvas, Hunor és Magor, valamint Attila legendáját mesélte újra. Az ötletet állítólag azt adta, hogy Kate Seredy olvasott egy gyerekeknek szóló könyvet, amelynek a magyar történelem volt a témája, de borzasztóan száraznak találta a stílusát. Akkor határozta el, hogy ír egy könyvet „azoknak, akik meg akarják hallani a szélben és a mennydörgésben a pogány istenek hangját, akik látni akarják a holdfényben táncoló tündéreket, akik szerint a hit képes hegyeket mozgatni”. Seredy mindössze három hét alatt írta meg a könyvet, és 1938-ban elnyerte vele John Newbery Medalt, majd 1959-ben a Lewis Carroll Shelf Award elnevezésű díjat. 

-

Kate Seredy ezek után is még rengeteg történetet írt és rajzolt, valamint ezzel párhuzamosan más szerzők köteteit is illusztrálta. Az angol nyelvű források szerint sosem házasodott meg, gyermeke sem született. Ugyanakkor a magyar árverési oldalakon időről időre fel-felbukkan olyan kötet, amelynek meséit egy bizonyos Dobozyné Serédy Kató illusztrálta. (A Magyar Iparművészet című lap 1923-ban egy cikkben is említést tesz róla, ITT lehet elolvasni.) Ebből is látszik, hogy Kate Seredy élettörténetében rengeteg az ismeretlen részlet, az irodalomkutatás talán majd idővel feltárja ezeket. Mindenesetre utolsó éveiben egy amerikai tanyán élt; állítólag szívesen készített bútorokat, ruhákat, érdekelte a fazekasság és a fafaragás is. 1975. március 7-én hunyt el a New York állambeli Middletownban.

Forrás: Archives West, Bookology, Encyclopedia.com, Flying Dreams, Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

5 gyerekkönyv az évtizedből [Mesék Minden Mennyiségben]

Elindult a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórummal közös podcast-sorozatunk, az MMM – Mesék Minden Mennyiségben. Az első adásban elég sok szerző neve és sok cím is elhangzott, ezekből idézünk fel és mutatunk meg most párat.

...
Gyerekirodalom

100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]

Száz éve született Romhányi József, akit elsősorban verses humoráról ismer mindenki. Nyelvi leleményben tobzódó szövegei ikonikus rajzilmek révén váltak szállóigévé, de fordított musicaleket is, versei pedig a mai napig nagyon népszerűek.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

...

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

...
Kritika

Tóth Krisztina hétköznapiból épít törékenyt és elegánsat

Tóth Krisztina legújabb, Bálnadal című kötete vékony, de tartalmát tekintve nagyon sűrű és erőteljes. A bálnaének mindenekelőtt szomorú, mert az idő múlása és az ezzel együtt járó fájdalom hatja át a legtöbb verset.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

...
Finy Petra

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Olvass!
...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők megmutatja, hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével a megválasztott kormányt? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lorenzo de Medici bátyját a szeme láttára szúrták halálra a firenzei dómban

A Medici család legdicsőségesebb korszaka Lorenzo il Magnifico, a Nagyszerű Lorenzo idejére esett. Olvass bele a történetébe!

...
Beleolvasó

Ki tarthatna jogos igényt az Egy Gyűrűre, ha bevezetnék Középföldén a Polgári Törvénykönyvet?

Olykor a fantáziavilágok hősei is megbontlanak polgárjogi értelemben, sőt, az is előfordul, hogy bűncselekményt követnek el. De milyen következménye lenne a tetteiknek a mi valóságunkban?

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Versterápia: „Hosszú nyár volt vagy rövid volt, a juss,/ egy kandallóban ég a július.”

...
Hírek

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

...
Nagy

A szépirodalom olvasása szociálisabbá tesz és segíti a szociális érzékenyítést

...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

...
Hírek

Nézz bele a Frida Kahlo műveit összegyűjtő gyönyörű albumba!

...
Hírek

Csak női írók könyveit árusítja egy skót könyvesbolt

...
Hírek

Kazuo Ishiguro és Rachel Cusk is esélyes a 2021-es Booker-díjra

...
Hírek

Dexter 8 év után álnéven tér vissza, de a bűntudat és a gyilkolási vágy a régi

A hét könyve
Kritika
A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel
...
Nagy

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

A dörzsölt szélkakas című új kötetét áthatja a közéleti fókusz, de nemcsak erről beszélgettünk Mérő Lászlóval. Mesterséges intelligencia és sci-fi, sakk és a Fradi B-Közép is szóba került. Interjú.