A skizoid Winnetou, a nárcisztikus Rómeó és társaik - Zűrös hősök analízisben

A skizoid Winnetou, a nárcisztikus Rómeó és társaik - Zűrös hősök analízisben

Vegyünk egy érzelmileg instabil tizenhárom éves lányt meg egy nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkező fiút, és megkapjuk a világirodalom legromantikusabb szerelmi történetét, a Rómeó és Júliát. Claudia Hochbrunn és Andrea Bottlinger közös könyve, amely Pszichiáter látott már? – Zűrös hősök analízisben címmel Csősz Róbert fordításában jelent meg magyarul az Athenaeum Kiadó gondozásában, annak járt utána, milyen kép rajzolódna ki, ha a híres művek szereplői pszichiáterhez járnának.

Könyves Magazin | 2021. június 29. |

Az irodalmi művek szereplői általában nem hétköznapi emberek. Valami mindig kiemeli őket a tömegből, legyen az sajátos lelki beállítódásuk, extrém ízlésük vagy akár családi hátterük. Bár első hallásra furcsának tűnhetnek, mindenki talál ezekben a hősökben vagy helyzetükben ismerős vonásokat  ̶  éppen ezért válhatnak jó karakterré.

Claudia Hochbrunn és Andrea Bottlinger
Pszichiáter látott már? – Zűrös hősök analízisben
Ford.: Csősz Róbert, Athenaeum, 2021, 261 oldal
-

Claudia Hochbrunn klinikai pszichiáter és Andrea Bottlinger sci-fi- és fantasy-író arra vállalkozott, hogy a világirodalom különc figuráit közelebbről, a pszichiáter szemével vizsgálja meg.

Vajon tényleg Ödipusz-komplexusban szenvedett Oidipusz,

vagy története éppen azt üzeni, hogy az ember maga alakíthatja a sorsát? Talán, ha kisfiúként nem taszították volna el maguktól a szülei egy jóslat miatt, megelőzhető lett volna a katasztrófa.

A nőket a bibliai bűnbeesés-történet miatt az irodalmi művek gyakran ábrázolják a tisztaszívű férfiak megrontójaként és bűnre csábítójaként. Nincs ez másként a középkori Arthur-legendákban sem, amelyekben valamenyi női karakter erkölcstelen és gonosz. Kérdés, hogy ez a cölibátust fogadott kódexírók bosszúja a női nemen, vagy Arthur király tényleg ilyen szerencsétlenül járt életében a nőkkel. Ha így volt, akkor senki nem csodálkozhat azon, hogy inkább Sir Lancelot társaságát kereste a leggyakrabban. Lehetséges, hogy a látens homoszexualitás irodalmi megjelenítéséről lenne itt szó?

A német irodalom Sturm und Drang nevű irányzatához köthető a világ egyik első bestsellere, Goethe Az ifjú Werther szenvedései című levélregénye emberek ezreit buzdította olvasásra a 18. században. A mai gimnazistákat azonban sajnos inkább elrettenti, hiszen hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy elavult, és hogy számunkra már semmi relevanciával nem bír. Ha Werther alakjára gondolunk, akkor egy furcsa különc jelenik meg a szemünk előtt, holott

ha a 2000-es évekbe helyeznénk a karakterét, valószínűleg az emó mozgalom vezére lehetne.

Ki ne hallott volna már a Momóról vagy a Harry Potterről? Az utóbbi évtizedekben hatalmas piaca lett a gyermek- és ifjúsági irodalomnak: évente több ezer új regény születik ebben a műfajban. Miért éppen ezek a könyvek lettek világszerte a legsikeresebbek? Generációk nőttek fel rajtuk, és vannak olyan rajongók, akik hiába olvassák el újra és újra a regényeket, sosem unják meg. E történetek sikerének kulcsa, hogy a cselekmény és a szereplők is több szinten értelmezhetőek. A Momo esetében az ember gyerekként a főszereplő kislány kalandjaira koncentrál, felnőttként azonban már inkább társadalomkritikaként értelmezzük a művet. A Harry Potterben pedig a szereplők összetettsége az, ami miatt a regény többszöri olvasás után is nyitott marad az új értelmezésekre, és azonosulni tudunk a karaktereivel.

Hiszen ki nem érezte már magát annyira átlagosnak, mint Ron, vagy olyan strébernek, mint Hermione? 

Harry Potter története traumák soráról, azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. Van, aki sosem nő fel, mint Sirius Black; és van, aki sosem képes szembenézni önmagával, ezért szeretni sem tud igazán, mint Dumbledore.

A könyv a világirodalom öt szakaszán, az ókori görög drámáktól a 21. század populáris regényéig kalauzol bennünket 15 művön, 15 fejezeten keresztül.  Feleleveníti a tárgyalt irodalmi alkotás cselekményét, megpróbálja értelmezni a karakterek viszonyait, akcióit, majd a pszichiáter szemével vizsgálva próbálja megtalálni a szereplők viselkedésének és tetteinek lélektani motivációit. Hochbrunn és Bottlinger olyan komoly és fontos témákról is közérthetően, kötetlen és közvetlen stílusban beszél, mint a gyermekek érzelmi elhanyagolása, a homoszexualitás vagy a vérfertőzés.

Ezt a könnyed stílusú, szórakoztató ismeretterjesztő könyvet azoknak a gimnazistáknak ajánljuk, akik szeretnének elszakadni az irodalomórai karakterjellemzésektől, és azoknak az irodalom és pszichológia iránt érdeklődő felnőtteknek, akik nyitottak a művek alternatív, lélektani megalapozottságú értelmezésére, megközelítésére. Winnetou, Drakula, Harry Potter, Sherlock Holmes és társaik lélektani elemzése mindenki számára érdekes és hasznos lehet, hiszen a művekben megjelenő helyzetekkel – ugyan kicsit hétköznapibb formában – a mindennapi életünk során is találkozhatunk.

Szerző: Csikós Gréta

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Mesés idegenvezető a sötétben

A sötétség sok gyerekben szorongást vált ki, ám ezt a félelmet segít lerombolni Kertész Erzsi Éjszakai Kert című könyve, amely megmutatja, hogy az éjszaka is lehet csodákkal teli világ.

...
Gyerekirodalom

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála hőse A János vitéz-kódban átlépi a valóság és a fikció határát, ami különös fordulatokat eredményez. De hogyan esett a Petőfi-klasszikusra az író választása, mit tart a provokációról, és miért fontos neki az előszó? Interjú.

...
Gyerekirodalom

Ahol presztízst jelent az illusztráció - Interjú Turi Lillával

Turi Lilla 2019-ben megnyerte az I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb pályakezdő illusztrátor díját, azóta pedig illusztrált könyvet Dragomán Györgynek és Harcos Bálintnak is. Révész Emesének adott interjújában Turi Lilla mesélt a londoni illusztrációs képzésről, a rajzolás menetéről, és kiderül az is, melyik kortárs író művét illusztrálná szívesen.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Dennis Villeneuve feladta a leckét a nézőknek, legyen szó A Dűne univerzumának rajongóiról, a Frank Herbertet nem olvasó mozilátogatókról, vagy akár a rendező munkásságának követőiről.

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Podcast

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

Nádas Péter 1962 karácsonyán fejezte be első elbeszélését, A Bibliát. A szöveg először 1965-ben jelent meg az Új Írásban. Nádas Péterrel diktatúráról, az alkotói folyamat indulásáról, erőszakról, Rákosi villájáról és egy megbánt elbeszélői nézőpontról beszélgettünk.

...
Nagy

Hatvanéves lett Kemény István

Ma lett hatvanéves Kemény István író, költő. Születésnapja alkalmából négy verséről írunk most, amelyek olvashatók a frissen megjelent, válogatott verseit tartalmazó kötetében, az Állástalan táncosban is.

Szerzőink

...
Valuska László

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

...
Rezek Bori

Megint dráma van a Szépművészetiben- Textúra 2021

...
Sándor Anna

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Hírek
...
Beleolvasó

60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei

...
Hírek

Kampány indult azért, hogy a műfordítók neve is szerepeljen a könyvborítókon

...
Hírek

Meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró

...
Hírek

Új fordításban jelenik meg a cyberpunk bibliája, a Sprawl-trilógia

...
Hírek

Kon-takt(s), Enyedi Ildikó, Spanyol filmhét, Hadik Brunch [Programajánló]

...
Hírek

Ingyen letölthetik Bill Gates új könyvét az egyetemisták

...
Hírek

A fák nemcsak versenytársak, de együtt is működnek egymással

...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

...
Gyerekirodalom

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében