A skizoid Winnetou, a nárcisztikus Rómeó és társaik - Zűrös hősök analízisben

A skizoid Winnetou, a nárcisztikus Rómeó és társaik - Zűrös hősök analízisben

Vegyünk egy érzelmileg instabil tizenhárom éves lányt meg egy nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkező fiút, és megkapjuk a világirodalom legromantikusabb szerelmi történetét, a Rómeó és Júliát. Claudia Hochbrunn és Andrea Bottlinger közös könyve, amely Pszichiáter látott már? – Zűrös hősök analízisben címmel Csősz Róbert fordításában jelent meg magyarul az Athenaeum Kiadó gondozásában, annak járt utána, milyen kép rajzolódna ki, ha a híres művek szereplői pszichiáterhez járnának.

Könyves Magazin | 2021. június 29. |

Az irodalmi művek szereplői általában nem hétköznapi emberek. Valami mindig kiemeli őket a tömegből, legyen az sajátos lelki beállítódásuk, extrém ízlésük vagy akár családi hátterük. Bár első hallásra furcsának tűnhetnek, mindenki talál ezekben a hősökben vagy helyzetükben ismerős vonásokat  ̶  éppen ezért válhatnak jó karakterré.

Claudia Hochbrunn és Andrea Bottlinger
Pszichiáter látott már? – Zűrös hősök analízisben
Ford.: Csősz Róbert, Athenaeum, 2021, 261 oldal
-

Claudia Hochbrunn klinikai pszichiáter és Andrea Bottlinger sci-fi- és fantasy-író arra vállalkozott, hogy a világirodalom különc figuráit közelebbről, a pszichiáter szemével vizsgálja meg.

Vajon tényleg Ödipusz-komplexusban szenvedett Oidipusz,

vagy története éppen azt üzeni, hogy az ember maga alakíthatja a sorsát? Talán, ha kisfiúként nem taszították volna el maguktól a szülei egy jóslat miatt, megelőzhető lett volna a katasztrófa.

A nőket a bibliai bűnbeesés-történet miatt az irodalmi művek gyakran ábrázolják a tisztaszívű férfiak megrontójaként és bűnre csábítójaként. Nincs ez másként a középkori Arthur-legendákban sem, amelyekben valamenyi női karakter erkölcstelen és gonosz. Kérdés, hogy ez a cölibátust fogadott kódexírók bosszúja a női nemen, vagy Arthur király tényleg ilyen szerencsétlenül járt életében a nőkkel. Ha így volt, akkor senki nem csodálkozhat azon, hogy inkább Sir Lancelot társaságát kereste a leggyakrabban. Lehetséges, hogy a látens homoszexualitás irodalmi megjelenítéséről lenne itt szó?

A német irodalom Sturm und Drang nevű irányzatához köthető a világ egyik első bestsellere, Goethe Az ifjú Werther szenvedései című levélregénye emberek ezreit buzdította olvasásra a 18. században. A mai gimnazistákat azonban sajnos inkább elrettenti, hiszen hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy elavult, és hogy számunkra már semmi relevanciával nem bír. Ha Werther alakjára gondolunk, akkor egy furcsa különc jelenik meg a szemünk előtt, holott

ha a 2000-es évekbe helyeznénk a karakterét, valószínűleg az emó mozgalom vezére lehetne.

Ki ne hallott volna már a Momóról vagy a Harry Potterről? Az utóbbi évtizedekben hatalmas piaca lett a gyermek- és ifjúsági irodalomnak: évente több ezer új regény születik ebben a műfajban. Miért éppen ezek a könyvek lettek világszerte a legsikeresebbek? Generációk nőttek fel rajtuk, és vannak olyan rajongók, akik hiába olvassák el újra és újra a regényeket, sosem unják meg. E történetek sikerének kulcsa, hogy a cselekmény és a szereplők is több szinten értelmezhetőek. A Momo esetében az ember gyerekként a főszereplő kislány kalandjaira koncentrál, felnőttként azonban már inkább társadalomkritikaként értelmezzük a művet. A Harry Potterben pedig a szereplők összetettsége az, ami miatt a regény többszöri olvasás után is nyitott marad az új értelmezésekre, és azonosulni tudunk a karaktereivel.

Hiszen ki nem érezte már magát annyira átlagosnak, mint Ron, vagy olyan strébernek, mint Hermione? 

Harry Potter története traumák soráról, azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. Van, aki sosem nő fel, mint Sirius Black; és van, aki sosem képes szembenézni önmagával, ezért szeretni sem tud igazán, mint Dumbledore.

A könyv a világirodalom öt szakaszán, az ókori görög drámáktól a 21. század populáris regényéig kalauzol bennünket 15 művön, 15 fejezeten keresztül.  Feleleveníti a tárgyalt irodalmi alkotás cselekményét, megpróbálja értelmezni a karakterek viszonyait, akcióit, majd a pszichiáter szemével vizsgálva próbálja megtalálni a szereplők viselkedésének és tetteinek lélektani motivációit. Hochbrunn és Bottlinger olyan komoly és fontos témákról is közérthetően, kötetlen és közvetlen stílusban beszél, mint a gyermekek érzelmi elhanyagolása, a homoszexualitás vagy a vérfertőzés.

Ezt a könnyed stílusú, szórakoztató ismeretterjesztő könyvet azoknak a gimnazistáknak ajánljuk, akik szeretnének elszakadni az irodalomórai karakterjellemzésektől, és azoknak az irodalom és pszichológia iránt érdeklődő felnőtteknek, akik nyitottak a művek alternatív, lélektani megalapozottságú értelmezésére, megközelítésére. Winnetou, Drakula, Harry Potter, Sherlock Holmes és társaik lélektani elemzése mindenki számára érdekes és hasznos lehet, hiszen a művekben megjelenő helyzetekkel – ugyan kicsit hétköznapibb formában – a mindennapi életünk során is találkozhatunk.

Szerző: Csikós Gréta

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Mesés idegenvezető a sötétben

A sötétség sok gyerekben szorongást vált ki, ám ezt a félelmet segít lerombolni Kertész Erzsi Éjszakai Kert című könyve, amely megmutatja, hogy az éjszaka is lehet csodákkal teli világ.

...
Gyerekirodalom

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála hőse A János vitéz-kódban átlépi a valóság és a fikció határát, ami különös fordulatokat eredményez. De hogyan esett a Petőfi-klasszikusra az író választása, mit tart a provokációról, és miért fontos neki az előszó? Interjú.

...
Gyerekirodalom

Ahol presztízst jelent az illusztráció - Interjú Turi Lillával

Turi Lilla 2019-ben megnyerte az I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál legjobb pályakezdő illusztrátor díját, azóta pedig illusztrált könyvet Dragomán Györgynek és Harcos Bálintnak is. Révész Emesének adott interjújában Turi Lilla mesélt a londoni illusztrációs képzésről, a rajzolás menetéről, és kiderül az is, melyik kortárs író művét illusztrálná szívesen.

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]