Ruff Orsolya

Grecsó Krisztián gyerekverseket ír a karantén alatt

Mit csinálnak az írók a karantén alatt, mit olvasnak, és min dolgoznak éppen? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Nyáry Krisztián új beszélgetéssorozata, amelynek Grecsó Krisztián volt az első vendége.

Magyar szerzőkkel indított beszélgetéssorozatot Nyáry Krisztián a Líra Facebook-oldalán, melynek során arra keresi a választ, hogyan élik meg az írók-költők a kényszerű karantént. A Grecsó Krisztiánnal folytatott csütörtöki beszélgetésen természetesen szóba került legutóbbi regénye, a Vera, amely felkerült a Libri-díj rövidlistájára is, de kiderült az is, hogy Grecsó egy internetes kenyérsütő verseny fővédnöke lett, és ő maga is megsütötte már az első kenyerét.

A bezártság kapcsán kifejtette, hogy valójában most értette meg, mit jelent, hogy gyeden van a felesége, de hozzátette azt is, hogy szülőként sokat segít, hogy az ember egyszerűen nem hagyhatja el magát, és nem engedheti meg magának az önsajnálatot. Az életük természetesen most a kislányuk körül forog, talán emiatt nem is annyira meglepő, hogy jelenleg gyerekverseket ír. Saját bevallása szerint egész jól áll, és azt szeretné, ha Belefér egy pici szívbe lenne a címe.

„A legkülönbözőbb költészeti hagyományokat igyekszem folytatni Weöres Sándortól József Attiláig, hétköznapi, legelemibb helyzetekbe átírni, és közben hozni azokat az alanyi szövegeket, amelyek valamilyen módon viszonyulnak az én hétköznapi tapasztalataimhoz” – hangsúlyozta. Utóbbira példaként új verseskötetét hozta fel (Magamról többet), melynek utolsó ciklusa az apává válás folyamatával foglalkozik, és van egy fontos vissza-visszatérő motívuma, mégpedig az elénekelt, elmondott Bóbita-vers, amihez a gyerekverskötet írásakor ismét vissza tudott nyúlni.