Grecsó Krisztián gyerekverseket ír a karantén alatt

Mit csinálnak az írók a karantén alatt, mit olvasnak, és min dolgoznak éppen? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Nyáry Krisztián új beszélgetéssorozata, amelynek Grecsó Krisztián volt az első vendége.

Ruff Orsolya | 2020. március 26. |

Magyar szerzőkkel indított beszélgetéssorozatot Nyáry Krisztián a Líra Facebook-oldalán, melynek során arra keresi a választ, hogyan élik meg az írók-költők a kényszerű karantént. A Grecsó Krisztiánnal folytatott csütörtöki beszélgetésen természetesen szóba került legutóbbi regénye, a Vera, amely felkerült a Libri-díj rövidlistájára is, de kiderült az is, hogy Grecsó egy internetes kenyérsütő verseny fővédnöke lett, és ő maga is megsütötte már az első kenyerét.

A bezártság kapcsán kifejtette, hogy valójában most értette meg, mit jelent, hogy gyeden van a felesége, de hozzátette azt is, hogy szülőként sokat segít, hogy az ember egyszerűen nem hagyhatja el magát, és nem engedheti meg magának az önsajnálatot. Az életük természetesen most a kislányuk körül forog, talán emiatt nem is annyira meglepő, hogy jelenleg gyerekverseket ír. Saját bevallása szerint egész jól áll, és azt szeretné, ha Belefér egy pici szívbe lenne a címe.

„A legkülönbözőbb költészeti hagyományokat igyekszem folytatni Weöres Sándortól József Attiláig, hétköznapi, legelemibb helyzetekbe átírni, és közben hozni azokat az alanyi szövegeket, amelyek valamilyen módon viszonyulnak az én hétköznapi tapasztalataimhoz” – hangsúlyozta. Utóbbira példaként új verseskötetét hozta fel (Magamról többet), melynek utolsó ciklusa az apává válás folyamatával foglalkozik, és van egy fontos vissza-visszatérő motívuma, mégpedig az elénekelt, elmondott Bóbita-vers, amihez a gyerekverskötet írásakor ismét vissza tudott nyúlni.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Ha Hervé Tullet-n múlik, mindenkinek lesz saját kiállítása

A Pötty könyv szerzője szerint a karanténban sem kell lemondanunk a műélvezetről, és ígérete szerint segít abban, hogy a négy fal között is megrendezhessük a saját kiállításunkat.

...
Gyerekirodalom

Animációs rövidfilm készült Rofusz Kinga Otthon című silent book-jából

Két éve jelent meg a Vivandra Kiadó gondozásában Rofusz Kinga Otthon című kötete, amely szavak nélkül, kizárólag a képek révén mesél. A könyvből animáció is készült a K.G.B. Stúdió közreműködésében, amelyet bárki megtekinthet a Youtube-on.

...
Hírek

Amikor Grecsóék forgattak, még karanténban volt a karantén

Beck Zoltán és Grecsó Krisztián a Vattacukor dallal üzenik, hogy „ne legyetek rosszak”.

A hét könyve
Kritika
Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit
...
Szórakozás

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

A Marshal Fifty-Six Gálvölgyi Jánossal, Rezes Judittal és Szabó Kimmel Tamással megszünteti a határt a színház és az életünk között.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 50-41.

Itt az év vége, mi pedig listába gyűjtöttük az idei kedvenc olvasmányainkat. Vannak köztük regények, verseskötetek, a magyar és világirodalom mellett pedig előretört a non-fiction is. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2021 legjobb könyve - itt az első adag, 50-41-ig!

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

...
Valuska László

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött