Gáncs Kristóf: Lajos kutyával, remélem, új magyar kutyahős született

Gáncs Kristóf: Lajos kutyával, remélem, új magyar kutyahős született

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója először a kislányának mesélte gyerekkori mókás történeteit. Utóbbiak hőse egy Lajos nevű tacskó, akinek a legfőbb varázsa nem valamiféle szuperképességben rejlik, hanem pusztán abban a tényben, hogy igazi társ a gyerekek életében. A kötet  megjelenéséig vezető útról, a gyerekek visszajelzéséről és az esetleges folytatásról Gáncs Kristóf mesélt.

Fotók: Szabó Lilla

Ruff Orsolya | 2021. december 14. |

Hogyan lesz a gyerekkori – valódi – Lajos kutyából mesehős? Mi inspirált elsősorban, és mit mentettél át az ő alakjából a mesefiguráéba? Egyáltalán mióta foglalkoztattak ezek a kis történetek?

Kevés ennél ősibb folyamat van. A mesélő mond egy vicces történetet a családi legendáriumból, aztán a gyerek ezt a történetet kéri újra és újra, és miközben mesélik, a történet újabb és újabb elemekkel bővül. Fokozatosan mosódik el a határ a valóság és a fikció között. Odáig, hogy a gyermekkori kutyámról fejből elmesélt kis történettől eljutottunk egy mesekönyvig, persze hosszú út vezetett. Ebben az egyik főszereplő Mira lányom volt, aki nem ugyanazt a történetet kérte újra és újra, hanem mindig arra biztatott, hogy újakat találjak ki. Sokszor azt is "kiadta", hogy mi legyen a címe az aznapi Lajos kutya-történetnek, amire rögtönöznöm kell. A másik főszereplő pedig Szabados Ági barátom volt, aki ismerve az íráskészségemet, hitt bennem és abban, hogy az általam megírt mesék méltók arra, hogy Mira mellett más gyermekeknek is meséljék őket. Ahogy elkezdtem mondani, majd írni a meséket, újabb és újabb történetek jöttek elő gyermekkoromból, amik évtizedek óta nem jutottak eszembe. Az ember a gyermekeivel egy kicsit a saját gyermekkorát is újraéli.

-

Lajos kutya nem hős abban az értelemben, ahogy a mesék a hősöket időnként ábrázolják: nincsenek szuperképességei, nem menti meg a világot… Szerinted miben rejlik mégis Lajos kutya varázsa?

Abban, hogy valóságos kutya. A gyermekek és a kutyák kapcsolata valami egészen csodálatos dolog. Értik egymást, imádnak együtt játszani, sok mindenben hasonlítanak is (például állandóan galibát okoznak, kalandokba keverednek...) A kutya-gyerek kapcsolat egyszerűen működik, felesleges ezt turbózni szuperképességekkel. Na és ne feledjük: Lajos kutya tacskó, ami pedig még a kutyákon belül is külön kategória, szerintem az egyik legviccesebb teremtmény. Szerintem egyetlen valóságos tacskó méltó kihívója az egész Mancs őrjáratnak!

Kinek olvastad fel először a meséket? Van esetleg olyan tesztalanyod vagy első olvasód, akinek adsz a véleményére?

Mira az, a kislányom. Vele indult az egész, neki meséltem fejből a történeteket. Aztán mikor már a könyvön dolgoztunk, egészen a nyomdába adásig minden verziót újra ás újra elmeséltem neki, és a hangos felolvasás élménye, valamint Mira reakciói alapján csiszolgattam a meséket. Szoktam is mondani, hogy ez egy élő gyereken tesztelt mesekönyv, ami garantáltan működik. (Mondjuk arra azért, hogy el is alszik a gyerek, nem vállalnék garanciát.) A kislányom mellett persze fontosak voltak a Libertine könyvkiadó szakmai csapatának visszajelzései, javaslatai is. A mesék az enyémek, de a mesekönyv megalkotása természetesen csapatmunka.

Bertóthy Ágnes rajzai egy finom, lekerekített vizuális világot jelenítenek meg – mit gondoltál, amikor először megláttad az illusztrációkat?

Azt, hogy Ági zseniálisan fejez ki érzéseket a kutya arcán. Aztán kiderült, hogy nem véletlen, mert ő is tacskós, és a modell ott van vele alkotás közben. Minden mozdulatában 100 százalék kutya, ízig vérig tacskó. Sok pozitív visszajelzést kapunk az illusztrációkra, és ez Ági érdeme. Pont olyan ártatlan gyermekparadicsomot alkotott meg, amilyet szerettem volna.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatójaként – különösen a mostani időszakban – biztosan nagyon mozgalmas az életed. De mikor jut időd az írásra, és egyáltalán mikor dőlt el, hogy az írás az életed része lesz?

Az írás mindig is az életem része volt, sokáig a szépírás is. Persze amikor az ember kommunikációs szakemberként dolgozik, a kreativitását jórészt kampányokban, közleményekben éli ki. Mióta a nagyobbik gyerekünk már elég nagy hozzá, a mindennapjaim része lett a mesélés is. Amikor pedig a könyvek mellett elkezdtünk fejből is mesélni, kicsit újra előjött belőlem a kreatív író és nagyon élveztem, hogy napról napra újabb fordulatos, mulatságos történetekkel varázsolhatom el a kislányomat. Mira hálás közönség volt, mert mindig újabb meséket kért, és ha egy-egy jól sikerült, azt meg is dicsérte. Ezeket az ihletett pillanatokban kitalált, kerekre sikerült történeteket kezdtem el aztán előbb diktafonra mondani, majd bepötyögni a telefonomba... Amikor Szabados Ági bátorított, egy-egy szombaton kerestem időt arra, hogy kidolgozzak néhány történetet. Így indult el a könyv története.

-

A könyv legvége már utal a folytatásra, de mi az, amit elöljáróban elmesélhetsz a következő kötetről?

Az a világ, az a falusi gyermek- és kutyaparadicsom, amiben a kalandok játszódnak, állandó, és a szereplők is javarészt azok. És ennek az univerzumnak a közepe továbbra is Lajos kutya marad, ez a nagyon szerethető és szórakoztató kis tacskó, aki újabb és újabb kalandokba keveredik. Nagyon büszke lennék rá, ha néhány év múlva úgy néznénk vissz a Lajos kutya megérkezik című mesekönyvre, hogy az egy sorozat első része volt, és vele egy új magyar kutyahős született.

A könyvről bővebben ITT találtok információkat.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabados Ágnes új műsorában ismert emberek mutatják meg a könyvespolcukat

Mutasd a könyvespolcod! címmel új műsort indított a Youtube-csatornáján Szabados Ágnes, amelyben híres emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről. Az első részben Grecsó Krisztián mutatta meg, milyen kincseket rejt a könyvespolca.

...
Hírek

Szabados Ági aranylétrás könyvesboltot nyit!

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Az elveszett lelkek földje, ahol fiúknak születnek a lányok

Jennifer Clement könyve, az Elveszett lányok országa látlelet egy olyan társadalomról, amelyben a nő gyakran nem több használati tárgynál. Birtokba vehető. Kihasználható. Eldobható. Clement regényéből Imádság az elraboltakért címmel készült adaptáció, ami a Netflixen látható.

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

Az Auschwitzba deportált 230 ezer gyerek és kamasz közül mindössze 700-an élték túl a tábort. A holokauszt gyerekáldozataira és túlélőire emlékezik az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm.

...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

Hírek
...
Podcast

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

...
Hírek

100 éves lenne Göncz Árpád, egykori otthonából emlékhely lesz

...
Hírek

Ferenc pápa Bruck Edithet fogadta a Vatikánban

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

...
Szórakozás

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Nézz bele a Briliáns barátnőm harmadik évadába!