Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Csimota Kiadó]

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Csimota Kiadó]

A kötelező olvasmányok kiválasztása a mindenkori irodalomtanítás egyik legvitatottabb területe, ezt az új NAT összeállítása ismételten bebizonyította. Kik kerülnek fel az olvasmánylistára és kik a kimaradók? Melyik klasszikusunkat olvassuk évtizedek óta, és ki az a kortárs szerzőnk, aki egy vagy több művével bekerült az iskolai kánonba? Szeptemberben kiemelten foglalkozunk a kötelező olvasmányokkal, és természetesen kíváncsiak voltunk a gyerekkönyvkiadók véleményére is - éppen ezért arra kértük őket, válasszanak ki három olyan könyvet a portfoliójukból, amelyeket szívesen ajánlanának a magyartanárok figyelmébe. Ezúttal Csányi Dóra, a Csimota Kiadó főszerkesztője hozott 3+1 könyvet.

Könyves Magazin | 2020. szeptember 14. |

Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót

Lipták Ildikó
Csak neked akartunk jót
Ill.: Jásdi Juli, Csimota, 2020, 130 oldal

A 13 éves kamaszlány, Lilla történetével mindenki könnyen azonosulhat, hiszen olyan témákat dolgoz fel, mint az iskolai barátságok, kirekesztések, bántások és intrikák, a felnőtté válás dilemmái, valamint a szülő és a gyerek konfliktusai. Lipták Ildikó szövege egyszerre irodalmi, mégis nyelvezetében és szóhasználatában a kamaszok hangján szólal meg. A könyvben megjelenő szituációk kiváló lehetőséget biztosítanak az iskolai közös feldolgozásra. 12 éves kortól

Várszegi Adél: Gibbon és makákó-sorozat (Gibbon és makákó, És akkor jött még egy!)

Várszegi Adél
És akkor jött még egy!
Ford.: Grela Alexandra, Csimota, 2019, 109 oldal

Várszegi Adél könyveiben egy elhagyott állatkert lakóival ismerkedhetünk meg. A szövegek könnyen olvasható, vicces történeteken keresztül mutatják be egy elhagyott állatkert lakóinak az életét, fergeteges kalandjaikat, illetve a két főhős, a gibbon és a makákó barátságát, annak minden szépségével és árnyoldalaival együtt. A könyveket Grela Alexandra színes és dinamikus festményei teszik még inkább élvezhetővé. 8 éves kortól

Szokács Eszter: Bibliai-történetek (Kezdetben, József, Mózes, Királyok)

Szokács Eszter
Királyok
Ill.: Nagy Norbert, Csimota, 2019, 80 oldal

A bibliai történeteket már sokan megfestették, megrajzolták, megfilmesítették. Mi elmeséljük őket egy sorozatban. Ezek a történetek ősiek, mégis bennünk élnek. Kicsit talán úgy, ahogy a családi anekdoták, amelyeket szeretünk újra meg újra felidézni, annak ellenére, hogy mindenki másképp emlékszik rájuk, másképp meséli őket. És Szokács Eszter remek mesélő - a mondatai egyszerre archaikusak, mégis modernek. A könyveket Nagy Norbert illusztrálta, képei klasszikus festményekre, freskókra és ikonokra emlékeztetnek. 7 kortól

+ 1

Takács Mari: Bingaminga és a babkák

Takács Mari
Bingaminga és a babkák
Csimota, 2020, 104 oldal

Takács Mari regényében egy különleges univerzumot teremtett, amelyben a nagy hírű varázsló, Bingaminga, a pozitív gondolatokat hordozó babkák meghibásodásának okát próbálja felderíteni újdonsült tanítványai segítségével. Idővel kiderül, hogy a nagy mágust is egy átok sújtja, így kénytelen fiatal tanítványait a lehető leggyorsabban beavatni a varázslás mesterségébe. A beavatási folyamat során izgalmas kalandokat, szereplőket, lényeket, világokat fedezhetünk fel. A hihetetlen fantáziavilág könnyen megragadja a gyerekek figyelmét, a fejezetek tagoltsága pedig könnyen olvashatóvá teszi a szöveget, melynek befogadását a Takács Maritól megszokott légies és vicces illusztrációk segítik. 7 éves kortól

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

Elindult a tanév, visszatérnek a kötelező olvasmányok. A tudás átadása vagy az olvasás megszerettetése a cél? Az biztos, hogy az olvasóvá válás, az irodalomhoz való viszonyunk az érettségiig eldől. Mi a viszonyunk a kötelezőkhöz? 

...
Gyerekirodalom

A Légy jó mindhaláligot a tanároknak kellene kötelezően elolvasniuk

Légy jó mindhalálig nem ifjúsági regény, Nyilas Misi története a felnőtteknek szól. Miért? Mert erős kritikája az iskolarendszernek, a tanároknak, a tanítási módszereknek és általában a felnőttek világának.

...
Nagy

5 kötelező olvasmány, aminek felnőttként érdemes újra nekifutni

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Hírek
...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...
Hírek

Áprilisban indul A Szolgálólány meséjének negyedik évada

...
Hírek

Jókai nagyon jó regényíró, de a kamaszokat nem viszi közelebb az olvasóvá váláshoz

...
Hírek

Megvan az Ahol a folyami rákok énekelnek főszereplője!

...
Hírek

Több mint ezer könyvet gyűjtött össze Szabados Ágnes

...
Nagy

Olvassunk Tóth Krisztinát!

...
Hírek

Jókai Mór nem lehet vita tárgya Maruzsa szerint, de miért nem?

...
Hírek

Quimby, Szécsi Noémi-adaptáció, japán és építészeti filmnapok - PROGRAMAJÁNLÓ

...
Hírek

Film készülhet Szabó Magda Für Elise című regényéből

A hét könyve
Kritika
Az apokalipszis mi magunk vagyunk
...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!