Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Csimota Kiadó]

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Csimota Kiadó]

A kötelező olvasmányok kiválasztása a mindenkori irodalomtanítás egyik legvitatottabb területe, ezt az új NAT összeállítása ismételten bebizonyította. Kik kerülnek fel az olvasmánylistára és kik a kimaradók? Melyik klasszikusunkat olvassuk évtizedek óta, és ki az a kortárs szerzőnk, aki egy vagy több művével bekerült az iskolai kánonba? Szeptemberben kiemelten foglalkozunk a kötelező olvasmányokkal, és természetesen kíváncsiak voltunk a gyerekkönyvkiadók véleményére is - éppen ezért arra kértük őket, válasszanak ki három olyan könyvet a portfoliójukból, amelyeket szívesen ajánlanának a magyartanárok figyelmébe. Ezúttal Csányi Dóra, a Csimota Kiadó főszerkesztője hozott 3+1 könyvet.

Könyves Magazin | 2020. szeptember 14. |

Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót

Lipták Ildikó
Csak neked akartunk jót
Ill.: Jásdi Juli, Csimota, 2020, 130 oldal
-

A 13 éves kamaszlány, Lilla történetével mindenki könnyen azonosulhat, hiszen olyan témákat dolgoz fel, mint az iskolai barátságok, kirekesztések, bántások és intrikák, a felnőtté válás dilemmái, valamint a szülő és a gyerek konfliktusai. Lipták Ildikó szövege egyszerre irodalmi, mégis nyelvezetében és szóhasználatában a kamaszok hangján szólal meg. A könyvben megjelenő szituációk kiváló lehetőséget biztosítanak az iskolai közös feldolgozásra. 12 éves kortól

Várszegi Adél: Gibbon és makákó-sorozat (Gibbon és makákó, És akkor jött még egy!)

Várszegi Adél
És akkor jött még egy!
Ford.: Grela Alexandra, Csimota, 2019, 109 oldal
-

Várszegi Adél könyveiben egy elhagyott állatkert lakóival ismerkedhetünk meg. A szövegek könnyen olvasható, vicces történeteken keresztül mutatják be egy elhagyott állatkert lakóinak az életét, fergeteges kalandjaikat, illetve a két főhős, a gibbon és a makákó barátságát, annak minden szépségével és árnyoldalaival együtt. A könyveket Grela Alexandra színes és dinamikus festményei teszik még inkább élvezhetővé. 8 éves kortól

Szokács Eszter: Bibliai-történetek (Kezdetben, József, Mózes, Királyok)

Szokács Eszter
Királyok
Ill.: Nagy Norbert, Csimota, 2019, 80 oldal
-

A bibliai történeteket már sokan megfestették, megrajzolták, megfilmesítették. Mi elmeséljük őket egy sorozatban. Ezek a történetek ősiek, mégis bennünk élnek. Kicsit talán úgy, ahogy a családi anekdoták, amelyeket szeretünk újra meg újra felidézni, annak ellenére, hogy mindenki másképp emlékszik rájuk, másképp meséli őket. És Szokács Eszter remek mesélő - a mondatai egyszerre archaikusak, mégis modernek. A könyveket Nagy Norbert illusztrálta, képei klasszikus festményekre, freskókra és ikonokra emlékeztetnek. 7 kortól

+ 1

Takács Mari: Bingaminga és a babkák

Takács Mari
Bingaminga és a babkák
Csimota, 2020, 104 oldal
-

Takács Mari regényében egy különleges univerzumot teremtett, amelyben a nagy hírű varázsló, Bingaminga, a pozitív gondolatokat hordozó babkák meghibásodásának okát próbálja felderíteni újdonsült tanítványai segítségével. Idővel kiderül, hogy a nagy mágust is egy átok sújtja, így kénytelen fiatal tanítványait a lehető leggyorsabban beavatni a varázslás mesterségébe. A beavatási folyamat során izgalmas kalandokat, szereplőket, lényeket, világokat fedezhetünk fel. A hihetetlen fantáziavilág könnyen megragadja a gyerekek figyelmét, a fejezetek tagoltsága pedig könnyen olvashatóvá teszi a szöveget, melynek befogadását a Takács Maritól megszokott légies és vicces illusztrációk segítik. 7 éves kortól

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

Elindult a tanév, visszatérnek a kötelező olvasmányok. A tudás átadása vagy az olvasás megszerettetése a cél? Az biztos, hogy az olvasóvá válás, az irodalomhoz való viszonyunk az érettségiig eldől. Mi a viszonyunk a kötelezőkhöz? 

...
Gyerekirodalom

A Légy jó mindhaláligot a tanároknak kellene kötelezően elolvasniuk

Légy jó mindhalálig nem ifjúsági regény, Nyilas Misi története a felnőtteknek szól. Miért? Mert erős kritikája az iskolarendszernek, a tanároknak, a tanítási módszereknek és általában a felnőttek világának.

...
Nagy

5 kötelező olvasmány, aminek felnőttként érdemes újra nekifutni

Hírek
...
Hírek

Elhunyt a Forrest Gump írója, Winston Groom

...
Hírek

A Nobel-díjas Kertész Imrétől búcsúzik a Magvető

...
Hírek

Rubik Ernőt az emberek és a kocka kapcsolata izgatja

...
Hírek

Megjelent Ken Follett A katedrális című sikerkönyvének előzménye

...
Hírek

Meséljetek megint 100 szóban Budapestről!

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

A kis József Attila egy csíkszeredai iskola lépcsőjén üldögél

...
Hírek

J. K. Rowlingot most az új könyve miatt nevezik transzfóbnak

...
Hírek

Hibridfesztiválként indul a Pestext a jövő héten

A hét könyve
Kritika
Mégis minden félbemaradt - Térey János 50
...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.