Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Csimota Kiadó]

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Csimota Kiadó]

A kötelező olvasmányok kiválasztása a mindenkori irodalomtanítás egyik legvitatottabb területe, ezt az új NAT összeállítása ismételten bebizonyította. Kik kerülnek fel az olvasmánylistára és kik a kimaradók? Melyik klasszikusunkat olvassuk évtizedek óta, és ki az a kortárs szerzőnk, aki egy vagy több művével bekerült az iskolai kánonba? Szeptemberben kiemelten foglalkozunk a kötelező olvasmányokkal, és természetesen kíváncsiak voltunk a gyerekkönyvkiadók véleményére is - éppen ezért arra kértük őket, válasszanak ki három olyan könyvet a portfoliójukból, amelyeket szívesen ajánlanának a magyartanárok figyelmébe. Ezúttal Csányi Dóra, a Csimota Kiadó főszerkesztője hozott 3+1 könyvet.

Könyves Magazin | 2020. szeptember 14. |

Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót

Lipták Ildikó
Csak neked akartunk jót
Ill.: Jásdi Juli, Csimota, 2020, 130 oldal

A 13 éves kamaszlány, Lilla történetével mindenki könnyen azonosulhat, hiszen olyan témákat dolgoz fel, mint az iskolai barátságok, kirekesztések, bántások és intrikák, a felnőtté válás dilemmái, valamint a szülő és a gyerek konfliktusai. Lipták Ildikó szövege egyszerre irodalmi, mégis nyelvezetében és szóhasználatában a kamaszok hangján szólal meg. A könyvben megjelenő szituációk kiváló lehetőséget biztosítanak az iskolai közös feldolgozásra. 12 éves kortól

Várszegi Adél: Gibbon és makákó-sorozat (Gibbon és makákó, És akkor jött még egy!)

Várszegi Adél
És akkor jött még egy!
Ford.: Grela Alexandra, Csimota, 2019, 109 oldal

Várszegi Adél könyveiben egy elhagyott állatkert lakóival ismerkedhetünk meg. A szövegek könnyen olvasható, vicces történeteken keresztül mutatják be egy elhagyott állatkert lakóinak az életét, fergeteges kalandjaikat, illetve a két főhős, a gibbon és a makákó barátságát, annak minden szépségével és árnyoldalaival együtt. A könyveket Grela Alexandra színes és dinamikus festményei teszik még inkább élvezhetővé. 8 éves kortól

Szokács Eszter: Bibliai-történetek (Kezdetben, József, Mózes, Királyok)

Szokács Eszter
Királyok
Ill.: Nagy Norbert, Csimota, 2019, 80 oldal

A bibliai történeteket már sokan megfestették, megrajzolták, megfilmesítették. Mi elmeséljük őket egy sorozatban. Ezek a történetek ősiek, mégis bennünk élnek. Kicsit talán úgy, ahogy a családi anekdoták, amelyeket szeretünk újra meg újra felidézni, annak ellenére, hogy mindenki másképp emlékszik rájuk, másképp meséli őket. És Szokács Eszter remek mesélő - a mondatai egyszerre archaikusak, mégis modernek. A könyveket Nagy Norbert illusztrálta, képei klasszikus festményekre, freskókra és ikonokra emlékeztetnek. 7 kortól

+ 1

Takács Mari: Bingaminga és a babkák

Takács Mari
Bingaminga és a babkák
Csimota, 2020, 104 oldal

Takács Mari regényében egy különleges univerzumot teremtett, amelyben a nagy hírű varázsló, Bingaminga, a pozitív gondolatokat hordozó babkák meghibásodásának okát próbálja felderíteni újdonsült tanítványai segítségével. Idővel kiderül, hogy a nagy mágust is egy átok sújtja, így kénytelen fiatal tanítványait a lehető leggyorsabban beavatni a varázslás mesterségébe. A beavatási folyamat során izgalmas kalandokat, szereplőket, lényeket, világokat fedezhetünk fel. A hihetetlen fantáziavilág könnyen megragadja a gyerekek figyelmét, a fejezetek tagoltsága pedig könnyen olvashatóvá teszi a szöveget, melynek befogadását a Takács Maritól megszokott légies és vicces illusztrációk segítik. 7 éves kortól

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

Elindult a tanév, visszatérnek a kötelező olvasmányok. A tudás átadása vagy az olvasás megszerettetése a cél? Az biztos, hogy az olvasóvá válás, az irodalomhoz való viszonyunk az érettségiig eldől. Mi a viszonyunk a kötelezőkhöz? 

...
Gyerekirodalom

A Légy jó mindhaláligot a tanároknak kellene kötelezően elolvasniuk

Légy jó mindhalálig nem ifjúsági regény, Nyilas Misi története a felnőtteknek szól. Miért? Mert erős kritikája az iskolarendszernek, a tanároknak, a tanítási módszereknek és általában a felnőttek világának.

...
Nagy

5 kötelező olvasmány, aminek felnőttként érdemes újra nekifutni

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás

...
Hírek

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is megkapta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

...
Hírek

Erdős Virág versét tanuld meg és segíts a hajléktalanokon

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

...
Hírek

Könyvekből húztak kerítést Üllőn

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]

A hét könyve
Kritika
Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit
...
Nagy

Közös élettársunk: a szorongás

Az elmúlt hónapokban a szorongás a mindennapjaink része lett, de alapvetően miért szorongunk, mihez kezdhetünk vele, és milyen könyvekkel segíthetünk a gyerekeknek és a kamaszoknak a feldolgozásban? A Yelon és a Könyves Magazin közös cikkében erre keressük a választ.

Olvass!
...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!