Bartos Erika 12 könyvet ajánl szeretetről, barátságról, elfogadásról

Mit csinálnak a karanténban, mennyire forgatta fel az új helyzet a mindennapjaikat és mi az a három könyv, amelyeket a gyerekeknek ajánlanak? Gyerekkönyv-szerzőket kerestünk meg, hogy megtudjuk, hogyan élik meg a koronavírus okozta új helyzetet. Ezúttal Bartos Erika válaszait olvashatjátok, aki nem állt meg három könyvnél, hanem egyenesen tizenkettőt ajánlott.

Ruff Orsolya | 2020. április 06. |

Fotó: Valuska Gábor

"Az én mindennapjaimban nincs sok változás, eddig is itthonról dolgoztam, most is ezt teszem. A nappali sarkában áll a rajzasztalom, ott készítem a legújabb könyvemet, a Brúnó-sorozat legújabb grafikáin dolgozom. Ha könyvet kellene ajánlani, akkor nekem sok régi és új olvasmány jut az eszembe. Nem tudtam háromra redukálni, 12 könyvet írok. A közös bennük, hogy mindet áthatja a szeretet, a kedves, jóleső, szelíd hangnem. Ezek a könyvek mind olyanok, melyekre sok év után is jól emlékszem, mert valamilyen útravalóul szolgáltak.

Sven Nordqvist
Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt
Ford.: Csépányi Zsuzsanna, General Press, 2020, 32 oldal

A teljes Pettson és Findusz-sorozat egy remekmű, zseniális rajzokkal. Leköti a kicsiket, kedves és vicces történeteit jól esik újra és újra elolvasni. Nekem a legelső kötet a kedvencem, amikor Findusz Pettsonhoz kerül és kialakul közöttük a kötődés, elkészül a kis zöld nadrág, elhangzik az első szó…

Timo Parvela
Ella és barátai
Ford.: Kovács Ottília, Pongrác Kiadó, 2015, 110 oldal

Az Ella és barátai című könyv kisiskolásoknak szól, egy osztálykirándulás története. Rendkívül vicces, nagyon-nagyon szerethető, életszerű, a mindennapi élet eseményeit végtelenül kedvesen, humorosan tálaló, egyben megható mesekönyv, feltétlenül érdemes felolvasni 6-8 éveseknek.

Marcello D'Orta
Én, reméljük, megúszom
Ford.: Magyarósi Gizella, Európa, 2007, 116 oldal

Az olasz szerző, Marcello D’Orta Én, reméljük, megúszom című könyve nápolyi kisdiákok dolgozatait gyűjti egybe. Üdítő, felemelő, bölcs olvasmány, megfűszerezve olasz humorral, talpraesettséggel, megrendíthetetlen hittel. Nincs olvasó, akit ne nevettetne meg, aki ne érzékenyülne el a végtelenül emberi történeteken. Ütközteti a borotvaéles gyermeki logikát, a tiszta gyerekszívet a felnőtt lét visszásságaival, értelmet ad az értelmetlennek, szeretetet visz a legapróbb részletekbe is. Feltétlenül érdemes elolvasni, felolvasni 6-10 éveseknek, kifejezetten jó együtt élvezni a kötet fejezeteit. Igazi útravaló.

Tilde Michels
Guszti maci meséi
Ford.: Lothinger Szilvia, ill.: Helga Spiess, General Press, 1995, 69 oldal

Guszti maci történetei kedvesek, igazi békés, szerethető olvasmányok, több része is van a sorozatnak. Rövid, érdekes, tanulságos mesék, melegséget árasztó, ölelő történetek, bájos rajzokkal. Esti mesének is kiváló, akár újra és újra szívesen végighallgatják az óvodások.

Fazekas Anna
Öreg néne őzikéje
Ill.: Róna Emy, Móra, 2019, 20 oldal

Fazekas Anna klasszikusa, az Öreg néne őzikéje egy olyan könyv, amit sosem tudtam könnyek nélkül végigolvasni. A befogadás, elfogadás, a szeretet egyik legszebb műve.

Ifj. Gaál Mózes
Mildi meséi
Ill.: Pap Kata, Tarandus, 2011, 158 oldal

Ifjabb Gaál Mózes Mildi meséi című könyve örök nyomot hagy az olvasóban. Titokzatos, szívszorító történet egy árva kislány vándorútjáról, megható, elgondolkodtató, beszélgetésre ösztönző mű. Érdemes felolvasni 7-12 éveseknek és beszélgetni róla. Új kiadása is kapható.

Leo Lionni
Az okos halacska
Ford.: Szász Imre, Móra, 1975, 28 oldal

A holland Leo Lionni Az okos halacska című könyve egy gyönyörű történet az összefogásról, együttérzésről, a közösség erejéről. A megható írást csodálatos, leheletfinom festmények kísérik.

Lubomir Feldek
A mesegombolyag
Ford.: Papp Sándorné, ill.: Ondrej Zimka, Szlovák Ifjúsági Könyvkiadó, 1974, 50 oldal

Lubomir Feldek szlovák író műve, A mesegombolyag igazi remekmű. Vicces, tanulságos, emberi történetek nagyszerű fordulatokkal, meseszerű elemekkel, összetett karakterekkel, életvidám humorral, talpraesett megoldásokkal, briliáns illusztrációval, bölcs és ikonikus mondatokkal. Minden szava aranyat ér, feltétlenül érdemes beszerezni, ha rábukkanunk egy antikváriumban.

Jean-Claude Mourlevat
Jakabak
Ford.: László Kinga, ill.: Rofusz Kinga, Vivandra, 2019, 208 oldal

Jakabak egy bánatos kecske, aki szerelmi bánatában világgá megy. Az ifjúsági könyv egy kedves, kifejezetten szerethető, rendkívül emberi történet a barátságról, szerelemről, kitartásról, magányról, társkeresésről. Helyenként szívszorító, megható, máskor vicces és kalandos, fordulatos, izgalmas. Érdemes beszerezni, már csak a gyönyörű rajzok kedvéért is.

Marék Veronika
A bohóc és a kismajom
Ill.: Pásztohy Panka, Pozsonyi Pagony, 2018, 91 oldal

A bohóc és a kismajom című könyvben Marék Veronika kevésbé ismert meséit olvashatjuk. Kedves, rövid, szerethető történetek bájos rajzokkal, igazi lebilincselő meseélmény az óvodás korosztálynak.

Matthew Wolf
Ablakos könyv - Évszakok
Juventus Kiadó, 10 oldal

Az Ablakos könyvek hosszan lekötik a legkisebbeket, többféle is kapható. Rengeteg érdekes dolgot rejtenek, minden apróságról sokat lehet beszélgetni. Izgalmas kinyitni/becsukni az ablakokat, tele van számtalan vicces, meglepő részlettel. Kedves, szeretetteljes, szívderítő könyvek, nem lehet megunni, a legkisebbek féltett kincse.

Rainer Köthe
Otthonunk, a Föld
Ford.: Rónaszegi Éva, Tessloff és Babilon, 2011, 48 oldal

A Mi micsoda-sorozatnak már nagyon sok kötete van. Jobbnál jobb témákat dolgoz fel, a kisebbek és a nagyobbak is találnak a kötetek között maguknak valót. Érdekes, alapos művek, sok-sok információval, remek rajzokkal. Valójában ezek nem mesekönyvek, inkább amolyan lexikonok, de a gyerekek szívesen és hosszan elidőznek rajta, nagy segítség, ha hosszú időt kell otthon tölteni."

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Gimesi Dóra: Attól tartok, előbb-utóbb írni is fogok

Mihez kezdenek a gyerekkönyv-írók a karantén alatt? Mit írnak és mit olvasnak? Ezúttal Gimesi Dóra válaszait olvashatjátok.

...
Gyerekirodalom

Adamik Zsolt: Mi rossz történhet egy elzárt íróemberrel?

Mit csinálnak a gyerekkönyvszerzők karantén idején? Mivel töltik az idejüket, és melyik az a három könyv, amelyeket másoknak ajánlanak? Ezúttal Adamik Zsolt válaszait olvashatjátok.

...
Gyerekirodalom

"Olvasva és felolvasva is eszetlen élmény" - Ezeket a könyveket ajánlja Varga Bálint

Megkértük a gyerekkönyvírókat, hogy a karanténidőszakban ajánljanak három könyvet az otthon maradtaknak. Elsőként Varga Bálint válaszát olvashatjátok.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Irene Solà balladisztikus szépségű Énekelek, s táncot jár a hegy című regényében megszólalnak a hegyek, az ott élő emberek, állatok, de a szellemek, vízitündérek és a viharfelhők is. A szerzőt a sokféle szereplőjéről, a történelem és történetmondás kapcsolatáról, a nők történeteiről és a néphagyományról is kérdeztük. Interjú.

...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.