Animációs film készülhet az Apufából
ro

Animációs film készülhet az Apufából

kolozsi_lászló igor_lazin animáció gyerekirodalom manó_könyvek adaptáció

Az Apufa sok szempontból különleges könyv, Magyarországon ugyanis még mindig ritkaságszámba megy, ha egy gyerekeknek szóló kötet olyan kényelmetlen és fájdalmas témákat érint, mint például a halál. Kolozsi László gyerekkönyvének két kisfiú a hőse, akiknek meghal az apjuk. A gyermeki fantázia mindezt viszont úgy dolgozza fel, hogy az édesapjuk egy hideg áprilisi reggelen diófává változott.

Kolozsi László
Apufa
Ill.: Igor Lazin, Manó Könyvek, 2017, 44 oldal
-

A könyvről ezt írtuk:

"Kolozsinál természetesnek tűnik fel, hogy az apuka a fába költözött, és bár testileg nem tud velük lenni, ebben a formában mégis az életük része marad. Ami a gyerekeknek vigaszt nyújt, ám az anyának kicsit sem: a könyv fontos témája még a gyász sokfélesége, és az, hogy a megfelelő támogatás mellett hagyni kell mindenkit a maga módján gyászolni."

Az Apufát Igor Lazin illuszrálta, korábbi kritikánkban azt íruk róla, hogy rajzai "csak felerősítik a mese és valóság, álom és ébrenlét határán billegő figurák (és olvasók) érzéseit". A Nemzeti Filmintézet honlapján megjelent tájékoztató szerint az azonos című animációs filmet is Igor Lazin fogja rendezni.

A kötet amúgy felkerült az évtized legizgalmasabb gyerekkönyveit bemutató listánkra is, amit ITT böngészhettek.