Zuckerberg most a békés emberiségről mesél

.konyvesblog. | 2015. január 20. |

the_better_angels_cover.jpgMiután Moisés Naím The End of Power című könyvét több mint 44 ezer hellyel repítette előrébb az Amazon-listán, Mark Zuckerberg most Steven Pinker The Better Angels of Our Nature című kötetének szerezhet több mint kétszázezer új olvasót. Mivel ez egy hosszú könyv, az elolvasására most mindenkinek egy hónap áll rendelkezésére.

Pinker a könyvben arról értekezik, hogy annak ellenére, hogy napi szintem fordulnak elő konfliktusok körülöttünk, az őskortól napjainkig az erőszak valójában csökkent, és sokkal kevésbé valószínű, hogy az embereket szánt szándékkal ölik meg. Zuckerberg szerint a közelmúlt eseményei talán azt mutatják, hogy a terrorizmus és az erőszak sokkal gyakoribb, mint valaha, de mindenféle erőszak, még a terrorizmus is csökkent az idők folyamán. Úgy véli, ha megértjük, hogyan érjük ezt el, folytathatjuk az utunkat a béke felé. 

A kanadai születésű amerikai pszichológusprofesszor 2011-es könyve 2012-ben felkerült a legjobb angol nyelvű nonfictiont díjazó Samuel Johnson-díj shortlistjére. Zuckerberg nagyon aktuálisnak nevezte a könyvet, amit néhány olyan ember ajánlott neki, akik azt állítják, ez a legjobb könyv, amit valaha olvastak.

Az elsőként kiválasztott Naím-könyvről inkább pozitív kritikát publikált a könyvklub hivatalos oldalán, mert teljesen lenyűgözte a szerző tézisének mélysége és érvényessége, amivel egyet is ért. Zuckerberg nagy hangsúlyt helyez a hatalom hordozhatóságára, és azon területek újradefiniálására, ahol a hatalomnak összpontosulnia kell. Hisz abban, hogy az embereknek adni a hatalmat sokkal kifizetődőbb, mert így a hatalom nem egy kézben koncentrálódik, hanem diffúz lesz. 

Zuckerberg bírálta a kötet korlátait, mivel szerinte kicsi a valószínűsége, hogy a kormány el fog veszíteni minden hatalmat a közeljövőben. Szerinte Naím hatalomdefiníciója sem eredeti, és nem kínál új nézőpontot sem. Úgy véli, a szerző definíciója nagyon hasonló például Max Weber hatalomdefiníciójához. Dicsérte ugyanakkor az új ötleteket, Naím kutatását és empirikus bizonyítékait, és a könyvet értékesnek és letehetetlennek írta le.  

A világ legnagyobb könyvklubját elindító Facebook-vezér jelenleg Oprah könyvklubjának legyőzésére törekszik, és az egyre növekvő olvasótábora láttán erre minden esélye megvan. Valószínűleg arra sem kell már sokat várni, hogy a kiválasztott könyvekre rákerüljön a Zuckerberg ajánlásával-matrica. Mostantól pedig ha egy írónak sok sikert akarunk kívánni a munkájához, inkább csak mondjuk azt, Ajánljon téged a Mark Zuckerberg!

Forrás: Guardian