Zsebkönyvben jön három korai Salinger-novella

.konyvesblog. | 2015. július 02. |

helikonzsebkonyv_salinger_threeearlystories_b1_300dpi.jpgA Helikon zsebkönyvsorozatában jelenik meg JD Salinger Három korai története, a szerző pedig valószínűleg forog a sírjában. A remeteéletet élő Salinger ugyanis már jóval a halála előtt megtiltotta, hogy kiadatlan munkáit bárki is megjelentesse. 2014-ben a The Devault-Graves ügynökség publikálta a három kori novellát, amelyek több mint hetven évvel ezelőtt jelentek meg az akkor még ismeretlen Salinger tollából. Magyarul Bart István fordításában lesznek olvashatók.

„Az eredetileg a Story magazin 1940-es számában megjelent The Young Folksban két New York-i fiatalember beszélget, ám beszélgetésük, csak úgy, mint a városi elit koktélok mellett leélt élete, tökéletesen üres és értelmetlen. A kansasi egyetem folyóiratában publikált Go See Eddie-ben (1940) egy kellemetlen alak zaklatja a címszereplő hölgyet. A szintén a Story magazinban megjelentetett Once a Week Won’t Kill You (1944) pedig egy katonáról mesél, aki elmondja nagynénjének, hogy a háborúba készül, felkészítve őt a legrosszabbra” - írtuk egy évvel ezelőtt, amikor A fiatalok, a Menj fel Eddie-hez és az Egyszer egy héten ki fogod bírni könyvbe került.

Salinger korai írásai nem szárnypróbálgatások, jól felismerhetőek rajtuk a későbbi Salinger-művek jellemzői: a könnyed, csevegő stílus, amellyel a szerző megtéveszti az olvasót, a kiüresedett, helykereső, érzelemmentes karakterek és a kemény mondanivaló.

A kötetet Anne Rose Yoken tusrajzai díszítik.