Salinger gyűlölné az első illusztrált ekönyvét

.konyvesblog. | 2014. július 28. |

1400965453-youngfolks_1.jpgAnne Rose Yoken illusztrációja

J.D. Salinger már évekkel 2010-ben bekövetkezett halála előtt hevesen tiltakozott az ellen, hogy kiadatlan munkáit kötetbe gyűjtsék. Valószínűleg nem lenne túl boldog, ha kézbe venné az amerikai The Devault-Graves ügynökség legújabb kötetét, melyben legkorábban keletkezett novellái közül három is helyet kapott. A történeteket korábban csak folyóiratok jelentették meg.

Az eredetileg a Story magazin 1940-es számában megjelent The Young Folks-ban két New York-i fiatalember beszélget, ám beszélgetésük, csak úgy, mint a városi elit koktélok mellett leélt élete, tökéletesen üres és értelmetlen. A kansasi egyetem folyóiratában publikált Go See Eddie-ben (1940) egy kellemetlen alak zaklatja a címszereplő hölgyet. A szintén a Story magazinban megjelentetett Once a Week Won’t Kill You (1944) pedig egy katonáról mesél, aki elmondja nagynénjének, hogy a háborúba készül, felkészítve őt a legrosszabbra.

A kiadó csak kiskapuk igénybevételével tudta kikerülni a jogi vitát a Salinger-hagyatékkal. Két választásuk volt, vagy jegyzetekkel és oktatási segédanyagokkal látják el a történeteket, vagy új illusztrációkkal.
Amellett, hogy a Three Early Stories, vagyis a Három korai történet az első olyan Salinger-kiadvány, amiben illusztrációk is felbukkannak, ez az első olyan is, ami ekönyvben is megjelent. A kötetet a brooklyni művész, Anna Rose Yoken illusztrálta.

Salinger korábban még bíróságoz is fordult néhány, az engedélye nélkül publikált novellája miatt, majd a per után a New York Times-nak beszélt arról, hogy ellopták a tulajdonát. Ezt igazságtalannak titulálta, majd ahhoz hasonlította, amikor valaki ellopja a szekrényből az egyik kabátunkat, amit különösen szeretünk. Az író már 1947-ben, négy évvel a Zabhegyező megjelenése előtt arról beszélt, hogy a könyvkiadás egy szörnyű invázió a magánélete ellen, ám ha az írásai nem jelennek meg kötetben, az nagyon békés dolog. Azt is bevallotta, hogy nagyon szeret írni, de csak magának, a saját öröméért.

Nem a Három korai történet az egyetlen Salinger-munka, ami mostanában megjelenik. A J.D. Salinger irodalmi alap 2020-ig számos történetének megjelentetését tervezi, például a Glass-antológiáét, amely a The Family Glass címet kapja majd.

Forrás: HuffPost

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.