Zoltán Gábor, Szőcs Petra és Keresztesi József is lemond a Térey-ösztöndíjról

Zoltán Gábor, Szőcs Petra és Keresztesi József is lemond a Térey-ösztöndíjról

.konyvesblog. | 2020. január 29. |

Fotó: Valuska Gábor

Zoltán Gábor szerda délután kiadója, a Kalligram facebook-oldalán közölte, hogy nem veszi át a Térey-ösztöndíjat. Döntését a Bartók Imrét ért retorzióval indokolta - ma reggel mi is írtunk róla, hogy az írót azt követően tették ki az Irodalom Éjszakája című rendezvény programjából, hogy lemondott az ösztöndíjról.

Íme, Zoltán Gábor teljes bejegyzése:

Tudatom azokkal, akiket érdekel, hogy lemondtam a Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjról. Oka a Bartók Imrét ért retorzió volt, amit az sem hozna helyre, ha azonnali hatállyal felmentenék az illetékes minisztert. Azt is tudatom, hogy erre a posztomra nem várok sem kommenteket, sem lájkokat. Az utóbbi napokban ebben a közegben senki sem tételezte fel rólam, hogy amit ezután írni fogok, kicsit is érvényes és tisztességes lesz, hasonló azokhoz, amiket korábban írtam. Senki sem tételezte fel, hogy az ösztöndíj lehetőséget adna egy olyan könyv megírásához, amit esetleg akár el is olvasnának, illetve, hogy anélkül az a könyv nem fog megíródni. De hát, sajnos, tőlem sem idegen az éles ítélkezés, nyilván megérdemeltem ezt. Ezek után, ahogy Déry Tibor írta, előnyben részesíteném a síri csöndet.

A Litera közben arról ír, hogy három szerző, így Zoltán Gábor mellett Szőcs Petra és Keresztesi József is arról tájékoztatta a szerkesztőséget, hogy nem kívánja elfogadni az ösztöndíjat.

Az eredeti jelöltek közül eddig Bartók Imre, Csehy Zoltán, Zoltán Gábor, Szőcs Petra és Keresztesi József mondott le az ösztöndíjról.