Vargas Llosa Budapestre ígérkezett

Könyves Magazin | 2010. október 08. |

A Cervantes Intézet igazgatója, Javier Pérez Bazo sajtóközleményben méltatja az új Nobel-díjast, aki jó barátságukra való tekintettel többször megígérte neki, hogy idén novemberben Budapestre látogat. A Nobel-díj valószínűleg felrúgott mindent, hiszen december 10-én kell átvennie a díjat, de azért milyen szuper lenne, ha idén eljönne az író.

"Bár Vargas Llosa perui, szeret Spanyolországban élni, nagyon spanyolnak érzi magát - jegyezte meg a Cervantes Intézet igazgatója, aki elárulta: jó ismeretségben van az íróval, aki korábban többször megígérte, hogy idén novemberben ellátogat Budapestre.

Pérez azonban attól tart, hogy tekintettel a kitüntetésre és az ebből adódó kötelezettségekre, az író nem feltétlenül tudja teljesíteni ezt az ígéretét. Csütörtökön próbálta felhívni, hogy az elsők között gratuláljon a kitüntetéshez, de már ez sem sikerült, nem tudott kapcsolatba lépni az íróval." Forrás: MTI

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.