Újabb szerzők írták kőgazdagra magukat

.konyvesblog. | 2014. szeptember 10. |

Veronica Roth (kép forrása)

Újabb nevekkel bővült a Forbes listája, amely elmúlt évi jövedelmük alapján a leggazdagabb írókat veszi sorra. A válogatás éléről persze letaszíthatatlan James Patterson, aki az elmúlt egy évben 90 millió dollárt tudott összeírni, de három új név is található a listán. Ott van például a 26 éves Veronica Roth, akinek A Beavatott című disztópikus trilógiája a vizsgált időszakban 17 millió dollárt fialt.

Ez a hatodik helyre volt elég, a fiatal írónőt ugyanis olyan bestseller-gyárosok előzik meg, mint Dan Brown vagy Danielle Steel. Veronica Roth ugyanakkor ezzel - legalábbis, ami a pénzt illeti - egy ligába került John Grishammel és Stephen Kinggel, akik egy évet alatt 17 milliót kerestek, és maga mögé utasított olyan nagyágyúkat, mint Suzanne Collins, J.K. Rowling és George R.R. Martin.

Ugyancsak új névnek számít a listán John Green, akinek Csillagainkban a hiba című szerelmes regényén a fél világ szipogott (mi itt és itt írtunk róla). Az amerikai szerzőnek 2013 és 2014 júniusa között 9 millió dollárt hozott a rákos fiatalokról szóló sztori, ami a 12. helyre volt elég. Ezt a helyet is meg kell osztania a másik frisslistás Gillian Flynn-nel, akinek Gone Girl című regényéből tavaly 1,2 millió példányt értékesítettek. E.L. James tavaly még le tudta taszítani Pattersont a lista éléről, az erotikus trilógia azonban idén mindössze 10 millió dollárt hozott a konyhára.

A Forbes szerint 2013 és 2014 júniusa között ők keresték a legtöbbet:

James Patterson: 90 millió dollár
Dan Brown: 28 millió dollár
Nora Roberts: 23 millió dollár
Danielle Steel: 22 millió dollár
Janet Evanovich: 20 millió dollár
Jeff Kinney: 17 millió dollár
Veronica Roth: 17 millió dollár
John Grisham: 17 millió dollár
Stephen King: 17 millió dollár
Suzanne Collins: 16 millió dollár
J.K. Rowling: 14 millió dollár
George R.R. Martin: 12 millió dollár
David Baldacci: 11 millió dollár
Rick Riordan: 10 millió dollár
E.L. James: 10 millió dollár
Gillian Flynn: 9 millió dollár
John Green: 9 millió dollár

Forrás: Guardian