Újabb 100 millió magyar könyvek külföldi kiadására

.konyvesblog. | 2012. július 09. |

A kulturális államtitkár kezdeményezi, hogy a könyvvásárokon való megjelenésekre eddig nyújtott 100 millió forintos támogatás mellett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) jövőre további 100 millió forintot biztosítson magyar irodalmi művek idegen nyelven való megjelenéséhez. L. Simon László erről a Balassi Intézet szakmai nyílt napján beszélt csütörtökön.

Az NKA 2012 és 2014 között a Publishing Hungary program révén évi 100 millió forint támogatást nyújt arra, hogy Magyarország - a Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek szervezésében - évi 10-12 nemzetközi könyvvásáron megjelenjen. A program elsődleges célja a magyar könyvkultúra, a magyar szépirodalmi és tényirodalmi művek megismertetése a nemzetközi szakmai és olvasóközönséggel - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumában működő kulturális államtitkárság közleményében.

Az összegzés szerint a Balassi Intézet nyílt napján a Publishing Hungary program bemutatására szervezett beszélgetésen L. Simon László bejelentette: kezdeményezi, hogy az NKA jövőre további 100 millió forintot biztosítson magyar irodalmi művek idegen nyelven való megjelenéséhez.

"A Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti szorosabb kapcsolat kedvezőbb helyzetet teremt a magyar irodalom és könyvkultúra külföldi népszerűsítéséhez is" - mondta hozzászólásában az államtitkár, aki alelnökként az NKA szervezetét is irányítja. A szakmai beszélgetésen az államtitkár mellett Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója, Dragomán György író, Oplatka András műfordító és Szilányi István író vett részt.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.