Új Star Wars képregény jön

Rusznyák Csaba | 2012. november 13. |

starwars1wood.jpgA Star Wars-rajongók már rég tudják, hogy januárban új képregénysorozat indul a Dark Horse Comicsnál: szimplán a Star Wars címet fogja viselni, és közvetlenül az első, 1977-es mozifilm, az Egy új remény eseményei után játszódik majd. Az írója az a Brian Wood, aki olyan comicokkal szerzett nevet magának, mint a Demo, a DMZ, a Northlanders vagy legutóbb a Conan. Most megnézzük, mit várhatunk tőle, miért lesz jó, és kell-e aggódnunk miatta, hogy a Star Wars-jogok Disney-hez kerülésével esetleg bajba kerül.

Az 1972-es születésű Brian Wood pont a megfelelő korban volt ahhoz, hogy a Star Wars világa annak idején teljesen magával ragadja, még annak ellenére is, hogy kisgyerekként saját bevallása szerint nem fogott fel mindent belőle – de a második film Hoth-on játszódó jelenetei egy életre beléégették a franchise iránti szeretetet. Nyáron, a San Diego Comic-Conon jelentették be, hogy Wood januárban új sorozatot indít Carlos d’Anda rajzolóval (Batman: Arkham City) a Dark Horse-nál – ami jelenleg egyébként több Star Wars szériát is futtat, van, ami csak pár évvel (Agent of the Empire), van, ami évezredekkel a filmek előtt játszódik (Dawn of the Jedi, Knight Errant).


starwars2wood.jpg
Wood és d’Anda képregénye (a borítók Alex Ross munkái lesznek) mindössze néhány nappal az Egy új remény eseményei után veszi fel a cselekmény fonalát: az első, háromrészes sztoriban a lázadók az új bázisukat keresik majd, nagy nyertes csata után, mégis bizonytalan jövő elé nézve. Luke, akit Obi-Wan és a nevelőszülei halála kísért, még bizonytalan a jedi képességeit illetően, Leia az Alderaant gyászolja, és X-szárnyúval, sugárpisztollyal felszerelkezve veszi vállára az egész lázadás terhét (ahogy az a lenti minta oldalakon is látszik), Han pedig… Wood szavaival élve „ekkor még mindig egy pöcs.” Fontos karakter lesz még R2 és 3PO, Mon Mothma, Chewbacca, Palpatine, és persze Darth Vader, aki épp nem tartozik a császár kedvencei közé a Halálcsillag elvesztése miatt. Plusz Wood nagy szerepet szán Wedge-nek, minthogy nagy rajongója annak a részben itthon is megjelent X-szárnyúak könyvsorozatnak, aminek ő a főszereplője. És már az első részekben feltűnik majd Boba Fett is.

Az író külön kiemelte, hogy örömmel fog eljátszadozni a ténnyel, miszerint mi, olvasók, már tudjuk, hová vezet a sztori, de a szereplők nyilván nem (vajon hány Luke-Leia csókot mer elsütni?). Egyébként persze igyekszik visszaadni majd az eredeti filmek hangvételét: izgalmas űropera kellő mennyiségű komolysággal és könnyedséggel. Wood egyelőre jó egy évre előre dolgozta ki a cselekményt, és bár lehet, hogy egyszer majd utoléri A Birodalom visszavág eseményeit, egyelőre jól elvan a Hoth-on vívott csata előtti időszakban, és nem tervezi egyhamar befejezni a sorozatot. (A két film közti hároméves időintervallum egyébként messze nem szűz terület, még csak képregényes szempontból sem: a Dark Horse hat éven át futott, összesen 56 részes Empire és Rebellion című sorozatai is ekkor játszódtak.)

A szériát persze még bőven azelőtt jelentették be, hogy a Disney megvásárolta a Lucasfilmet, ami a Star Wars képregényes jogait a Dark Horse kiadónak licenszelte – és semmiféle garancia nincs rá, hogy a Disney ezt a licenszerződést folytatni akarja majd. Sőt, nyilván inkább az ellenkezőjére lehet számítani. Mindenesetre a Star Wars második része egyelőre ott szerepel a Dark Horse februári megjelenési tervei között, és ha a Disney idővel magához is veszi az űropera comic-részlegét, minden okunk megvan feltételezni, hogy a sorozat az ő fedelük alatt is zavartalanul folytatódik majd.

starwarswoodsample1.jpg
starwarswoodsample2.jpg