Új könyvvel jelentkezik Pynchon?

.konyvesblog. | 2013. január 07. |

Thomas Pynchon jó eséllyel előbújik a csigaházából, és ha meg nem is mutatja magát az Egyesült Államok (és talán a világ) legrejtőzködőbb írója, de talán egy új regénnyel megörvendezteti rajongóit. A sok „ha” és „talán” azért indokolt, mert a hír egy amerikai kritikus, Ron Charles tweetje nyomán röppent fel, aki azt írta, hogy a Penguin idén ősszel adja ki Pynchon új regényét Bleeding Edge címmel. Bár a szerkesztőként is dolgozó Charles váltig állította, hogy a Penguinnél két forrása is megerősítette az információt, a kiadó hivatalosan még nem jelzett semmit.

Nem ez az egyetlen híresztelés, amely felröppent Pynchonnel kapcsolatban: ugyancsak a napokban lehetett arról olvasni, hogy az író Paul Thomas Anderson rendezővel (Vérző olaj, The Master) közösen dolgozik azon a forgatókönyvön, amely a szerző Inherent Vice című regényén alapul. (A könyvből 2011-ben a Tiszatáj közölt egy részletet Széky János fordításában.) A rendező azonban nem kívánt beszélni arról, hogy Pynchon milyen formában vagy mértékben vesz részt a munkálatokban, ha egyáltalán.

Érdekesség, hogy a 2009-es megjelenésű Inherent Vice promóciós videóját Thomas Pynchon maga narrálta, igaz, az arcát ezúttal sem láthatták a rajongók, az azonban bizonyossá vált, hogy igazán kellemes hangja van.

Pynchon legendásan távol tartja magát a nyilvánosságtól (a róla készült néhány ismert fotó is egészen fiatal korában készült róla), így arra nem lehet számítani, hogy ő maga bármilyen kommentárt is fűzne a fenti híresztelésekhez. Az író a hatvanas évek óta publikál, Súlyszivárvány című regényét 1974-ben az Egyesült Államok legrangosabb könyves díjával, a Nemzeti Könyvdíjjal tüntették ki, Pynchon neve pedig azóta is minduntalan feltűnik a Nobel-várományosok listáján.

Forrás: Huffington Post, Los Angeles Times