Túl erotikus a pucsító Póknő

.konyvesblog. | 2014. augusztus 22. |

Spider-Woman-008.jpgBalra Greg Land, jobbra Mio Manara munkája

Fogalmunk sincs, hogy a Marvelnél kinek jutott eszébe egy erotikus alkotásairól ismert művésszel megrajzoltatni a Jessica Drew főszereplésével készülő új Póknő-sorozat első borítóját, de a diverzitást támogatói nem örültek túlságosan a végeredménynek. Az új Póknő-sorozatot a San Diego-i Comic-Conon jelentették be - írni Dennis Hopeless, illusztrálni pedig Greg Land fogja, és a Marvel tervei szerint novemberben debütál majd. Az első epizód nagy vihart kavart borítóját Milo Manara rajzolta.

A borító ordítóan szexualizált, és „a legjobb példa arra, hogy miért gondolja mindenki, hogy a képregények kanos férfiaknak valók” – állítja a comicbookgrrrl képregényes oldal szakértője, Laura Sneddon. Elismerte, hogy a Marvel mostanában fontos lépéseket tett a női olvasók felé, ám szerinte, míg a képregények sokszínűbbek lettek, a szerzőknek még mindig a megszokott szuperhőskép (ti. fehér férfi) él a fejükben. Még mindig nincs elég női szuperhős, és az ilyen botrányos borítók remekül illusztrálják, hogy miért. Olyan, mintha kiraknák a „csak férfiak” táblát, ám ez nem csak a női olvasók, de a női szerzők ellen is irányul. A botrány egyébként alig pár hónappal azután tört ki, hogy a Marvel bejelentette, Thor mostantól női karakterként folytatja.

themarysue.jpgEz nem egy szív vagy egy alma, hanem egy fenék egy képregény borítóján (the Mary Sue)

Manara borítóját ízekre szedték a kritikusok.

  • Az io9 szerint például Drew testhelyzete az állatok figyelemfelkeltő rituáléira emlékeztet. Szerintük, ami nem illik egy férfikarakterhez, azt egy női karakternél sem szabadna alkalmazni. Ráadásul Drew úgy néz ki, mintha nem is szuperhősjelmezt, csak testfestést viselne, ami nem éppen szerencsés egy olyan ágazatban, amit még mindig emlékeztetni kell, hogy nők is vannak a világon, sőt ezek a nők még képregényt is olvasnak.
  • A the Mary Sue nevű popkulturális oldal még egy olasz képregényt is talált, amiben Manara ugyanabban a pózban rajzolta meg hősnőjét, mint a képregény borítóján. Igaz, hogy azon a hősnőn kicsit kevesebb ruha volt.

SpiderWomanMiloManaraClick_1.jpg

A Marvel eddig nem reagált a vádakra, ám a sorozatot író Hopeless a Twitterén nyugtatta meg az olvasókat. Nem áll szándékában szexualizálni a karaktert, és a szavát adta, hogy története a legnagyobb tisztelettel kezelni majd Drew-t.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.