TRANSZFER: Gasztroszájensz és Péterfy hét nyelven beszélő marhapörköltje a PIM-ben

.konyvesblog. | 2015. október 05. |

Nyolcadik alkalommal rendezi meg idén a Petőfi Irodalmi Múzeum a Budapest Transzfer fesztivált, melyen minden évben a szervezők egy aktuális témát, művészeti ágat vagy tudományterületet emelnek ki, és ezzel az irodalom – elsősorban a kortárs irodalom – kapcsolódási pontjait veszik górcső alá. Idén az irodalom és a gasztronómia kapcsolata kerül fókuszba.

A Budapest Transzfer idén a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó, vagy tudósként a témával foglalkozó szerzőket lát vendégül, és nyitja ki ezzel a világ gasztroirodalmi atlaszát, külön hangsúlyt helyezve a kelet-közép-európai térségre. Természetesen sok szó esik majd gasztroirodalomról, irodalmi szakácskönyvekről, mindebbe bevonják a tudományt, a nyelvészetet és a pszichológiát, a résztevők pedig ellátogathatnak kedvenc szerzőik törzshelyeire egy kocsmatúra során, de lesz verskoncert gyerekeknek, brunchfőző és -felolvasó írókkal, és városi kincskeresőjáték is.

Végy tíz deka irodalmat!

Október 15-én kora este a fesztivál megnyitója után beszélgetést hallhatunk a gasztroirodalomról, majd rendhagyó írói receptárverésen licitálhatunk Karafiáth Orsolya vezetésével. A szervezők minden napra készültek egy filmmel, ezen a napon a Gulyáságyú dokumentumfilm lesz soron, de aki inkább enne, annak a nyitóvacsorán a helye, a Könyvbárban.

A fesztivál másnapja igazán sokféle programot kínál, délután például egy izgalmas beszélgetésen vehetünk részt, melyen sok más mellett kiderül, milyen többlet-jelentéseket közvetít a gasztronómia. Estére elkészül a Péterfy Gergely főzte marhapörkölt, majd két másik beszélgetésbe kapcsolódhatunk be, az egyiken irodalmi szakácskönyveket nyitogatunk, a másikon pedig a régiónk konyhájáról hallhatunk eszmecserét. Ezen a napon is lesz mozi, a Toldiban a Gemma Bovery várja a filmrajongókat. A nap a budai kocsmákban zárul, ahol ismét Péterfy Gergely lesz a kapitány.

Terítéken a család

A hétvégén irodalmi sétára indulhatunk a Hosszúlépéssel. A Kompánia Lackfi-verseket tálal a kicsiknek a Mesemúzeumban; a Hadikban pedig beszélgetést hallhatunk a kávéházakról. Délután főzünk, és közben írók olvasnak fel műveikből, majd két beszélgetés várható, külföldi résztvevőkkel, például egy fiatal kínai szerzővel. Este ismét mozi a Toldiban, később egy beszélgetés a vasfüggöny mögötti cseh italkultúráról. A napot Csákányi Eszter zárja egy felolvasószínházzal.

A fesztivál zárónapján a szervezők kincskeresésre várnak minden játékos lelkű kalandort, a Mesemúzeumban pedig a Cellux Csoport főz együtt a gyerekekkel. Dragomán György Szabó T. Annával beszélgetős ebédre várja az érdeklődőket a Hadikban, a rászorulóknak pedig vasárnapi ebédet szolgálnak fel a Heti Betevővel, közben írók olvasnak fel. Délután a Világevők című filmet vetítik a Toldiban, a fesztivált pedig ezúttal a Kisüzemben tartják.

Még több információért és a részletes programért katt ide és ide!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.