Hírek 2008 tom_wolfe

Tom Wolfe új könyvön dolgozik

.:wendy:. | 2008. január 03. |

(Fotó:manolomen.com)
A new journalism és a gonzó egyik legismertebb figurája, a Hiúságok máglyája és az Én Charlotte Simmons című regények írója, Tom Wolfe új regényen dolgozik - számolt be a hírről a Yahoo News. Wolfe további sokakat meglepő bejelentése, hogy megválik kiadójától, a Farrar, Straus & Giroux-tól, amelyhez több mint 40 éve hűséges volt és a Little, Brown and Co. kiadóhoz szerződik.

Legutolsó regénye az Én Charlotte Simmons nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a Farrar egy anyagilag kevésbe kedvező ajánlatot adott Wolfe következő regényére, amelyet ő nem fogadott el. Wolfe ügynöke fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az író régi jó kapcsoaltban van új szerkesztőjével a Little, Brown-nál, hiszen az korábban szintén a Ferrernél dolgozott.

Wolfe új regénye a Miamiaban játszódó Back to Blood a Hiúságok máglyájához hasonló történet lesz, és a Wolfe-tól olyan megszokott témákkal operál, mint a különböző társadalmi rétegek közti problémák, családi viszályok, szex, korrupció, karrier.

Wolfe a hatvanas években kialakuló new journalism egyik legfontosabb képviselője. Első kötetével, az 1965-ben megjelent Kandírozott mandarinzselészínű áramvonallal (The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby) robbant be a köztudatba. A kötetben a hatvanas évek popkultúrájával foglalkozó írásait gyűjtötte össze. A hatvanas években kialakult new journalism egy olyan új beszédmódot jelentett, amelynek célja az újságírás és a szépirodalom határainak elmosása volt.

Wolfe riportjaiban a gonzó technikájának megfelelően a szépirodalomra jellemző egyéni látás-és írásmóddal, stilizált nyelvezettel és az újságírásra jellemző precizitással írt. Kedvelt témái voltak a hippi mozgalom, a különböző alternatív művészati irányzatok, a drogkérdés, a rasszizmus és a különböző szexuális irányzatok.

1968-ban megjelent első riportkötete,a The Electric Kool-Aid Acid Test (Savpróba), amely a hippigeneráció kultuszírójának Ken Kesey-nek életét és kábitószerhez való viszonyát mutatja be.

Számos riportköny - köztük az amerikai művészvilágról szóló Festett malaszt (Painted Word), és az amerikai űrhajózás kezdetéről írt az Igazak (The Right Stuff) - után kezdet el szépirodalommal foglalkozni, első regénye 1987-ben jelent meg Hiúságok máglyája (The Bonfire of Vanities) címmel. A regényben ugyancsak az amerikai fogyasztói társadalommal szembeni kritikáját fogalmazza meg. ( A könyvből nagysikerű film is készült Tom Hanks és Bruce Willis főszereplésével.)

2000-ben jelent meg az Amerikai kapcsolat (Hooking Up) című kötete, amely esszéit és különböző lapokban megjelent írásait tartalmazza, és Wolfe-tól megszokott módon az ezredforduló társaldalmának pontos körképét mutata be.