Tolkien a részletek megszállottja volt, a jegyzeteivel ellátott térkép a véletlennek köszönhetően került elő

Tolkien a részletek megszállottja volt, a jegyzeteivel ellátott térkép a véletlennek köszönhetően került elő

.konyvesblog. | 2015. október 26. |

A hobbitok ugyanazon a szélességi fokon élnek, melyen Oxford is található, a regénybeli Minas Tirith városát pedig az olaszországi Ravenna inspirálta - mindez abból a térképből derül ki, mely Pauline Baynes illusztrátor saját Gyűrűk Ura-kötetéből pottyant ki. A térképet egy másik Gyűrűk Ura-kötetből távolították el akkor, amikor Pauline Baynes a saját változatán kezdett dolgozni Tolkiennel, a példányon pedig mind az író, mind pedig az illusztrátor megjegyzései megtalálhatók. Tolkien javaslatai zöld tintával olvashatóak: ezekből kiderült, hogy az író helyenként kijavított egy-egy településnevet, volt, ahol újat javasolt, Ravenna mellett pedig Belgrádot, Ciprust és Jeruzsálemet is fontos referenciapontként használta - írja a Guardian.

A ritka kiadványokra szakosodott Blackwell’s Rare Books munkatársa, Sian Wainwright szerint a térkép jól mutatja, hogy Tolkien mennyire megszállottja volt a részleteknek; nem volt könnyű együttdolgozni vele, de a közös munka végeredményben mindig gyümölcsözőnek bizonyult. Tolkien és Baynes levelezéséből is az derül ki, hogy kettejük együttműködése nem volt teljesen problémamentes, egyik 1969-es levelében az illusztrátor például fel is hánytorgatta, hogy Tolkien mennyire nem volt együttműködő az egyik közös munkájuknál, igaz, az író később bocsánatot kért az időhúzásért, és nagyon elégedett volt a közösen készített térképpel.

Szakértők izgalmas és fontos felfedezésnek tartják a mostani térkép megtalálását - melynek létezéséről a levelezésből már eddig is tudni lehetett -, hiszen az híven tükrözi Tolkien kreatív víziójának leképezését. A térképet most bárki megveheti, a szerencsés rajongónak, illetve gyűjtőnek azonban 60 ezer fontot (~25 millió forintot) kell kipengetnie érte.

És ha már térkép: a GalleyCat-en megjelent a minap egy infografika, amely Zsákos Frodó és a többi hobbit útját követi nyomon, és főbb kalandjait jelöli Középföldén:

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.