A vadnyugati lőtársadalom

Wostry Ferenc | 2007. június 27. |


C

Lucky Luke - A Daltonok gyógyulása; Írta: René Goscinny; Rajzolta: Morris; Pesti könyv, 2007.

A Pesti Könyv sorozatának ez a kötete az eddigi leggyengébb a sorban, főleg a történet illetve annak kibontása hibádzik - persze ha Goscinnyről és Morrisról van szó, a "leggyengébb" jelző még mindíg olyan munkát takar, amelyért bármelyik képregényszerző páros a lelkét is eladná.

Ezúttal egy, a maga területén úttörő pszichiáter érkezik a vadnyugatra, saját lenézett (persze a történelmi távlatból mi már tudjuk: valójában forradalmi) elméleteit bizonyítandó. Azt állítja ugyanis az istenadta, hogy a bűnözés nem veleszületett malfunkció, a gengszeterek elbaszott gyermekkoruknak köszönhetik az ánti-karriert, és némi babusgatás no meg agyturkászás után hasznos tagjaivá válhatnak a vadnyugati lőtársadalomnak. No és persze Lucky Luke-ra hárul a kellemetlen feladat, hogy a prof bőrének valamely idegesebb tehenész általi kilyuggatását megakadályozza.

A kötet legnagyobb problémája, hogy az alapszituációt (és ez Goscinnytől meglepő, ellenpéldaként elég csak felhozni a sorozat előző  részét, a szenzációs Lucky Luke és a nagyherceg-et) csak minimálisan gombolyítja tovább. A prof boldog-boldogtalant mélyelemzésnek vet alá, és két pillanaton belül mindenki kiadja neki a lelke terhét, a gyerekkori traumáit, legyen bár börtönigazgató, bankár vagy éppen a dögunalmas Dalton fivérek (akik kerüljenek akármelyik Lucky Luke-történet fókuszába, azt azonnal lehúzzák). Ez a poén egy ideig vicces ugyan, de hosszú távon meglehetősen fárasztó, ám Goscinny nem ereszti, vissza és visszatér hozzá, amely nem válik a történet előnyére. A professzor természetesen saját mestersége csapdájába esik, maga is bűnözővé mutál, ám még ebből a szituációból sem tud a szerző a tőle megszokott emlékezetes poént kicsiholni.

Morris rajzai rutinosan részletesek, rajzfilmszerűek, dúsan szinesek. Ő hozza az elvárt profi formáját. A sorozat következő része az überklasszikus Postakocsi lesz! Bár a régi Alfás fordítással jelenne meg, az egész egyszerűen zseniális volt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.