Terézia Mora kapta a legfontosabb német irodalmi díjat

Terézia Mora kapta a legfontosabb német irodalmi díjat

.konyvesblog. | 2018. július 03. |

Terézia Mora az idei Margón - beszámolónkért katt IDE! (fotó: Valuska Gábor)

A soproni születésű Terézia Mora kapta a legrangosabb német irodalmi elismerésnek számító Georg Büchner-díjat – közölte a darmstadti Német Nyelvi és Irodalmi Akadémia. A zsűri indoklásában egyebek között Terézia Mora eleven nyelvművészetét emelte ki, amely a hétköznapok nyelvezetét a költészettel vegyíti. Az indoklás kitért arra is, hogy Mora regényeit és elbeszéléseit gyakran a kívülállóknak, hazátlanoknak, bizonytalan egzisztenciáknak szenteli, ezzel pedig írásai fájdalmasan aktuálisak is.

Az 50 ezer euróval járó díjat 1951 óta adományozzák oda, és olyan szerzők kapták meg például, mint Max Frisch vagy Günter Grass. Terézia Morának magyarul legutóbb az Ünnepi Könyvhétre jelent meg kötete, kritikánkat olvassátok el itt:

Emberek, akik nem is tudják, hogy megszakadt a szívük

„Segítség, beszorultam magamba." Akár ez is lehetne a mottója Terézia Mora új elbeszéléskötetének, amely tíz elveszett, magányos álmodozó történetét meséli el. A Szerelmes ufók szereplői olyan különös, már-már bolond figurák, akik érzelmi veszteségeiket cipelve próbálnak örömöt keresni a mindennapokban, de nincsenek körvonalazható céljaik és vágyaik.

A Szerelmes ufókba olvassatok bele itt:

A különc alakok bennünk élnek

Lépten-nyomon elveszett, magukra hagyott, zsákutcába jutott figurákkal találkozhatunk Terézia Mora új elbeszéléskötetében. A Szerelmes ufók történeteiben olyan emberekkel találkozhatunk, akik furcsák, idegenek, mégis egészen ismerősnek tűnnek. Terézia Mora: Szerelmes ufók Fordította: Nádori Lídia, Magvető Könyvkiadó, 2018, 224 oldal, 3499 HUF Ezek a különc alakok köztünk élnek, főképp bennünk.

Forrás: FAZ