Tanár úr, kérem, én filmeztem

.konyvesblog. | 2013. április 15. |

karinthy_kblog.jpg

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Margó Városi Irodalmi Fesztivál és a Daazo.com - European Short Film Centre a Bookline-nal együttműködésben kisfilmpályázatot hirdet “Tanár úr, kérem, én filmeztem.” címmel. A díjátadó a Margó Városi Irodalmi Fesztivál keretében lesz június 8-án.

Hogyan hat ránk Karinthy Frigyes? A XX. század legnagyobb zsenije, aki a pesti humor mestere volt, mélyen ismerte az emberi kapcsolatokat, megteremtette az irodalmi paródia műfaját és közben létrehozta a hat lépés elméletét is. A pályázatra olyan kisfilmeket várnak, amelyek Karinthy Frigyes szövegeinek felhasználásával készültek - műfaji megkötés nélkül, de maximum 10 percben. A pályázatra elsősorban középiskolások, egyetemisták, pályakezdő filmesek jelentkezhetnek, diák kategóriában különdíjat is osztanak, sőt a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai segítséget nyújt a filmkészítőknek: a Számadás a tálentomról – Karinthy Frigyes-emlékkiállítás tereit a kisfilmkészítők forgatási helyszínként is használhatják.

Az elkészült kisfilmeket daazo.com/karinthy weboldalon lehet nevezni és megnézni.

A pályázat nevezési határideje 2013. május 27.

Bővebb információ: http://daazo.com/karinthy/info

A pályaműveket rangos zsűri bírálja el, amelynek tagja az író unokája és jogutódja, Karinthy Márton és Mátyássy Áron filmrendező, aki a TÚK - Tanár Úr Kérem! című filmet rendezte. A Bookline jóvoltából értékes nyereményeket osztanak ki a díjazottak között.

A pályázatot a Margó Városi Irodalmi Fesztivál keretében a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett Karinthy-nap zárja 2013. június 8-án 15 órakor. A Karinthy-nap keretében levetítik az író műveiből készült adaptációkat, a versenyre nevezett kisfilmeket, majd az író unokája és a zsűri elnöke Karinthy Márton tart rendkívüli tárlatvezetést a PIM Karinthy kiállításán.

Együttműködő partnerek:
Petőfi Irodalmi Múzeum
Margó Városi Irodalmi Fesztivál
Daazo - European Short Film Centre
Bookline

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.