Tabudöntögetés, a jövő J.K. Rowlingjai és a Trónok harca a Margón

.konyvesblog. | 2017. október 11. |

A Margó Irodalmi Fesztivál már rég nem csak a felnőttek rendezvénye, ennek bizonyítására rögtön mutatunk öt olyan programot, amelyek kimondottan a fiatal olvasóknak és olvasókhoz szólnak. A részvétel, ahogy eddig is, minden esetben ingyenes.

Te kerested a bajt?

Aki kicsit is figyelemmel követi az ifjúsági irodalmi trendeket, az tudja, hogy a legkeményebb témákat épp ezek a könyvek dolgozzák fel. Nem tervezett terhesség, áldozathibáztatás, fizikai és verbális erőszak… és a sor folytatható. A Tilos az Á alternatív tanóráján tanár, művész, szerkesztő és segélyszervezeti szakember beszélget erről és sok minden másról a résztvevő diákokkal.

Hol? A Teslában. (1075, Budapest, Kazinczy u. 21)
Mikor? 2017. október 19., 12:00

Facebook-esemény >>

Irodalom másképp - Aegon-verseny középiskolásoknak

Az Aegon ismét megmutatja, hogy a kortárs irodalomnak igenis helye van a magyarórákon. Rendhagyó irodalomóráján ezúttal Németh Gábor Egy mormota nyara című regénye lesz a téma, felelés nem lesz, viszont a résztvevők utána feltehetik kérdéseiket a szerzőnek.

Hol? A Teslában.
Mikor? 2017. október 22., 11:00

Facebook-esemény >>

Ha a Trónok harcát játszod

A Trónok harca megkerülhetetlen popkulturális jelenséggé nőtte ki magát az elmúlt években, de van-e helye a tantermekben, az oktatás keretein belül mit és hogyan lehetne beszélni a sorozatról? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Moskát Anita író, Réti Zsófia és Baka L. Patrik popkultúra-kutató, Stemler Miklós szerkesztő és L. Varga Péter irodalomtörténész a Prae folyóirat és a Tilos az Á Könyvek közös programján.

Hol? A Teslában.
Mikor? 2017. október 22., 12:30

Facebook-esemény >>

Vadászat az első könyv után – Kiből lesznek ifjúsági szerzők?

Az első könyv egy nagy misztikum, miközben rengeteg gyakorlati tennivaló kapcsolódik hozzá. De hogyan választják ki az ifjúsági kiadók szerzőiket, mennyire számítanak az aktuális trendek, és szerintük mi kell ahhoz, hogy valaki a következő J.K. Rowling legyen? Reménybeli elsőkötetesek, feketeöves újraírók, kész kézirattal rendelkező ifjúsági szerzők most minden részletet megtudhatnak a hazai ifjúsági kiadók főszerkesztőitől és szerkesztőitől. Résztvevők: Csapody Kinga (Menő Könyvek), Dóka Péter (Móra), Péczely Dóra (Tilos az Á), Varga Bea (Könyvmolyképző), Vereckei Andrea (Kolibri).

Hol? A Teslában.
Mikor? 2017. október 22., 13:30

Facebook-esemény >>

Aranyslam

Az lehet, hogy 200 éve született, de kortársabb már nem is lehetne. A Bok és Bobek Orchestra haladó szellemű Toldi estjét a hazai slam poetry csínytevői teszik magukévá, remek alkalom, hogy felébresszük a bennünk szunnyadó mesehőst.

Hol? A Teslában.
Mikor? 2017. október 22., 15:00

Facebook-esemény >>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.