Szabó Magda regényét is az évtized legjobb könyvei közé választották

Szabó Magda regényét is az évtized legjobb könyvei közé választották

.konyvesblog. | 2019. november 21. |

szabom.jpg

Lassan a végéhez közeledik ez az évtized, ami jó alkalom arra, hogy kulturális (és egyéb) szempontokból értékeljük, milyen események, tendenciák határozták meg a 2010-es évek világát. A Lithub például könyves listák készítésébe fogott: összegyűjtötték, hogy szerintük az elmúlt évtizedben mik voltak például a legjobb novelláskötetek, debütáló regények vagy memoárok. Legutóbb a legjobb idegen nyelvről angolra lefordított regényeket szedték össze, és legnagyobb örömükre ezúttal egy magyar szerző, Szabó Magda könyve is bekerült az összeállításukba.

ajto_1.jpg

A 2010 és 2019 közötti időszak egyik meghatározó regényének Szabó Magdától Az ajtót választották, amelyet 2015-ben adtak ki újra Amerikában a New York Review Books Classics-sorozat részeként Len Rix fordításában, és amely akkor a New York Times tízes listájára is felkerült. A könyvről azt írták, a cselekménye egyszerű, szinte unalmas, de nem is az a lényeg benne, hanem az érzések és a reflexiók azok, amik az esszenciáját adják.

A Lithub teljes listája ITT érhető el. Szabó Magda mellett olyan szerzők szerepelnek még a top 10-ben, mint Elena Ferrante, Han Kang vagy Olga Tokarczuk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.