Hírek szabó_magda

Szabó Magda Pilátusát kitüntették az olaszok

Könyves Magazin | 2007. október 30. |
Szabó Magda Pilátus című regényének olasz nyelvű kiadása megkapta az Anfora Centroeuropea nevű díjat, amelyet hétfőn este adtak át a Római Magyar Akadémián, jelentette az MTI.

A kötet La ballata di Iza (Iza balladája ) címen jelent meg tavaly az Einaudi Kiadónál. Az ő képviselője vette át a díjat az akadémián - egy szépséges amforát, kortárs olasz művész alkotását - Alain Lepointe-től, az Anfora Kiadó igazgatójától, a zsűri és a kiadók képviselőinek jelenlétében.

Az elismerésről telefonon értesítették Szabó Magdát, aki az élő kapcsolaton keresztül itáliai emlékeiről is beszélt. A díjat a milánói Anfora Könyvkiadó alapította, és az elismerést neves egyetemi tanárokból, fordítókból és kritikusokból álló zsűri választja ki. Ezúttal a 2006 és 2007 között Olaszországban megjelent közép-európai szerzők művei közül jelölték díjra érdemesnek Szabó Magda Pilátus című regényét.

Az Anfora Kiadó korábban már kiadott egy Szabó Magda-művet, az Abigélt, most pedig Rejtő Jenő Szőke ciklon című regényének olasz fordítását mutatta be az esten. A sajátos humorú és nyelvi játékokban bővelkedő Rejtő-fordítás Armando Nuzzo munkája.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.